Van kleine achterstand op grote voorsprong

Van kleine achterstand op grote voorsprong
René Vos, directeur bij Bouwgroep Horsman & Co, noemt de cloudsoftware van Exact bouw7: “een pakket met ambitie”, omdat het gemakkelijk meegroeit met de organisatie – ieder bedrijf werkt nu eenmaal anders - en inspeelt op ontwikkelingen in het vakgebied.

Overstappen naar vernieuwde bouwsoftware is een uitdaging. Voor Bouwgroep Horsman & Co bleek een steil leertraject de beste weg naar implementatiesucces. "Nu doen we met Exact bouw7 alles in de cloud en dat is een genot om mee te werken," aldus een enthousiaste directeur René Vos.

Nu doen we met Exact bouw7 alles in de cloud en dat is een genot om mee te werken, aldus een enthousiaste directeur René Vos. Bouwgroep Horsman & Co is in 125 jaar tijd uitgegroeid van een kleinschalig familiebedrijf tot een vertrouwde ontwikkelings- en bouwpartner in de Duin & Bollenstreek, Haarlemmermeer en Kennemerland, waar met ruim 75 werknemers woningbouw-, utiliteits- en onderhoudsprojecten worden uitgevoerd. Samen het beste voor elkaar willen is de bedrijfsfilosofie, die zich vertaalt in het onderscheidende motto: ‘Alles voor elkaar‘. Dat betekent korte lijnen voor de klanten, een informele sfeer en het handen-uit-de-mouwenprincipe en dit alles uiteraard binnen budget. “Om dat mogelijk te maken is een efficiënt werkende bouwsoftware essentieel, je kunt als modern bouwbedrijf niet zonder. We zijn vrij laat (begin dit jaar) definitief overgestapt op de cloudsoftware van Exact bouw7, maar ik ervaar nu al welke voorsprong ons dat geeft. Alles zit er in en ieder van onze medewerkers kan er op zijn eigen manier en op locatie gebruik van maken, waarbij alle informatie helemaal up-to-date is. Het resultaat: we werken nu veel efficiënter,” zo licht René de overstap graag toe. En collegabedrijven geeft hij graag als boodschap mee, dat digitaliseren vandaag-de-dag onmisbaar is, niet alleen als je als bedrijf verder wilt groeien, maar ook omdat de klanten er veel voordeel aan hebben.

“een pakket met ambitie”, omdat het gemakkelijk meegroeit met de organisatie.”

René noemt de cloudsoftware waarmee Horsman nu werkt “een pakket met ambitie”, omdat het gemakkelijk meegroeit met de organisatie – ieder bedrijf werkt nu eenmaal anders - en inspeelt op ontwikkelingen in het vakgebied. Hij geeft als actueel voorbeeld de Wet Kwaliteitsborging, waarvan de implementatie in Exact bouw7 grote verwachtingen schept.

Informatie in je broekzak

Hielke Rijpstra, Product manager Exact bouw7, was nauw betrokken bij de overstap van Horsman. “Het enthousiasme van René is wat we beogen. We bieden in de kern een generiek softwarepakket en vullen dat in met specifieke oplossingen en kunnen andere pakketten koppelen, zodat een bedrijf altijd met de best passende software werkt. Wij noemen dat ‘Best of breed’ en het is één van de redenen waarom Horsman voor de nieuwe cloudversie van Exact bouw7 koos.” De andere belangrijke reden om voor cloudsoftware te kiezen is natuurlijk het in real time altijd beschikbaar hebben van alle benodigde bedrijfsinformatie, niet alleen op kantoor, maar ook op de bouwplaats en onderweg naar de klant. “Van planner tot uitvoerder en van inkoper tot directeur, we hebben nu allemaal de benodigde bedrijfs-gegevens in onze broekzak bij ons en ik vind dat zeer efficiënt werken,” zo vult René aan. “De informatie die je eruit haalt is precies wat je nodig hebt in gesprek met klanten, die niet zitten te wachten op vage antwoorden, maar het liefst met concrete informatie werken. Ook binnen ons bedrijf plukken we er de vruchten van: de communicatie verloopt soepeler en we zijn minder tijd kwijt aan de administratie.”

Van kleine achterstand op grote voorsprong
Hielke Rijpstra, Product manager Exact bouw7: “Het enthousiasme van René is wat we beogen. We bieden in de kern een generiek softwarepakket en vullen dat in met specifieke oplossingen en kunnen andere pakketten koppelen, zodat een bedrijf altijd met de best passende software werkt.”

Genot om te kunnen werken

Op de vraag hoe Bouwgroep Horsman bij Exact bouw7 uitkwam is het antwoord van René echt van deze tijd: “Jonge collega’s die voor het bedrijf onderweg waren, kregen steeds vaker met de bouwsoftware te maken en zagen de cloudversie bijvoorbeeld ook op vakbeurzen gedemonstreerd. Dat zorgde in 2019 voor het eerste contact over upgrading van onze toenmalige Exact-software. Vlak voor Corona zijn de contracten getekend en begin van dit jaar is de feitelijke overstap gezet. We hebben min of meer voor een steile leercurve gekozen en zijn daar achteraf blij mee. Alles in de cloud: het is een genot om zo te kunnen werken. En door Corona werd nog eens extra duidelijk hoe waardevol dat werken met cloudsoftware is.”

MKB Barometer 2021

Softwarebedrijf Exact heeft door onafhankelijk ICT onderzoeksbureau Pb7 opnieuw een MKB Barometer laten opstellen. Dat is een peilstok voor de staat van het midden en klein bedrijf. De MKB Barometer laat duidelijk zien, waarvan men in het mkb droomt én waarvan men wakker ligt. Uiteraard is ook uitgebreid gevraagd naar de rol van business software zoals Exact bouw7. Het onderzoek is uitgevoerd in het eerste kwartaal van 2021. Het algemene rapport, de afzonderlijke deel/sectorrapporten en de landenrapporten zijn te downloaden.

De rapporten zijn te vinden op
www.exact.com/nl/mkb-barometer-2021

Dit artikel is gesponsord door Exact.

Klant: Live Nation Entertainment, Leutgeb
Entertainment Group GmbH. Ontwerp: Florian Wieder, Wieder Design. Foto: Ronja Hartmann.

Hoe Unbranded Adele's concertreeks bouwde met hulp van Exact

Van Vandaag Inside tot de MTV Awards en de concertreeks van Adele: decorbouwer Unbranded werkt aan uiteenlopende projecten. Het Hilversumse bedrijf werkt sinds januari met Exact-software, waardoor alle processen in één tool samenkomen. "Zo kunnen we ons volledig focussen op geweldige producties", zegt general manager Mikael Olsthoorn.

Vlnr (boven): Klaas Norel, Eugene Koster, Robin van der Heiden, Mark Nouws. 
Vlnr (beneden): Age Tanja, Caroline Elderhorst, Sander Twigt.

Anchor: 'Bouw verandert, maar risicomanagement blijft ongewijzigd'

Van traditionele bouw naar prefabricage, van bierviltje naar BIM, van baksteen naar biobased, van handmatig naar machinaal en digitaal; de bouwwereld verandert in rap tempo. Eén ding is volgens Anchor Insurance niet veranderd: het proces van risicomanagement. "Onze taak als verzekeringsmakelaar is al jaren dezelfde: risico's beheersbaar en inzichtelijk maken voor klanten, groot en klein."

Mandemaat in Assen.

Hegeman: 'We moeten af van het traditionele aannemersdenken'

Een modulair bouwsysteem voor utiliteitsbouw, Delos Modulair: daarmee gaat Hegeman Bouw & Infra de komende tijd de boer op. Het eerste raamcontract volgens dit nieuwe concept is binnen, met het consortium Het Schoolvoorbeeld. Het gaat om de realisatie van ongeveer dertig hoogwaardige, duurzame en flexibele scholen in Amsterdam, in samenwerking met verschillende ketenpartners. ''We moeten af van het traditionele aannemersdenken'', zegt algemeen directeur Willem van der Linde.

Vlnr: Bart Kemper, Niels Schuurman en Corine Jongerman.

Lagemaat: van papieren administratie naar digitale efficiëntie

Lagemaat is een familiebedrijf dat vooroploopt in de sloopbranche. Het was enkele jaren geleden dan ook tijd voor het digitaliseren van bedrijfsprocessen met de software van AFAS en Cleverdesk. Hierdoor heeft Lagemaat de papierstroom enorm verminderd, halen medewerkers snel de juiste informatie naar voren en is de foutgevoeligheid afgenomen.