"We willen op een hoger plan acteren en innoveren"

"We willen op een hoger plan acteren en innoveren"

Hoe gaan we de groeiende woningnood te lijf? Industrialisatie is één van de aangereikte oplossingen en het werken met prefabelementen en modulaire systemen is daarvan een belangrijk onderdeel, zo realiseren ze zich terdege bij Knauf. Om een stimulerende rol te spelen bij het invullen van de groeiende woningvraag is alleen toeleverancier zijn niet meer voldoende, er moet op een hoger plan worden geacteerd en geïnnoveerd. We praten daarover met Market Manager Droge Afbouw Niek Wouda en Commercieel Technisch adviseur Prefab Industrie Maxim Sprong.

“We zien al langere tijd onze rol mee veranderen met de veranderende manier van bouwen. Het accent verschuift richting modulair en prefabricatie en daarin kunnen wij een belangrijke voorbereidende functie vervullen,” zo omschrijft Niek Wouda de ontwikkeling binnen de Knauf Groep, zowel bij de tak van de isolatieproducten (Knauf Insulation) als bij zijn eigen tak, die zich vooral met afbouwproducten zoals gipsplaten bezighoudt. “Van een basic toeleverancier zijn we steeds meer een meedenkend toeleverancier geworden,” zo vult Maxim Sprong aan: “We willen de bouwers ontzorgen door onze producten goed voorbereid, op maat en op een slimme manier aan te leveren.”

Knauf is sinds de introductie van de eerste mengklare gipspleisters in Nederland – we spreken over 1965 – uitgegroeid tot de leverancier van een volledig assortiment aan innovatieve afbouwsystemen en -materialen voor nieuwbouw, renovatie en restauratie. Maxim: “We snappen voor honderd procent hoe de productieprocessen in elkaar zitten en van daaruit zijn we steeds meer in de rol van adviseur gekropen en willen we ons duidelijker profileren als sparringpartner bij het zoeken naar oplossingen. Door het bundelen van onze kennis en competenties op het gebied van afbouwmaterialen, isolatie en gevelbekleding, willen we samen met onze klanten de bouw versterken.”

Prefab houtbouw met brandwerende Knauf gipsplaten: Monicahof, Utrecht

Verlengstuk van productie

“Nu de industriële bouw in een stroomversnelling komt en prefabricage de overhand gaat krijgen denken wij graag met onze afnemers mee over hoe onze dienstverlening zo efficiënt mogelijk aansluit bij hun processen. Door het leveren van maatwerkoplossingen kunnen wij een efficiënt verlengstuk zijn van de productie op zowel de bouwplaats als in de fabriek,” zo licht Niek de partnerfilosofie toe. Die sluit naadloos aan bij de actuele problematiek, zoals die tijdens het begin juli gehouden Duurzaam Gebouwd Congres werd verwoord door dagvoorzitter Marjet Rutten: “Industrialisatie kan onder andere een belangrijke invulling geven aan de binnenstedelijke opgave. Daar moeten we snel en schoon bouwen en werken met lichte constructies.”

In de fabriek geprefabriceerde wanden van gipsplaat en isolatiemateriaal zijn daar een goed voorbeeld van. Maxim heeft daar ervaring mee als adviseur: “Knauf kan op basis van aangeleverde tekeningen, ook met inzet van BIM, een zaagplan voor op maat gemaakte passtukken uitwerken, eventueel in combinatie met uitsparingen en freeswerk. In de zagerij worden deze passtukken vervolgens zo gepalletiseerd, dat onze levering naadloos aansluit op de verwerkingsvolgorde in de fabriek.” Het is deze toegevoegde waarde die Knauf graag inzet om de modulaire bouwwijze te ondersteunen.

Monicahof, Utrecht

KnaufZeker als kwaliteitsborging

Gips is een product met mooie eigenschappen. Het is oneindig recyclebaar en draagt kwaliteitsbehoud in zich. Niek: “Wij bieden de prefab fabrieken aan om het gipsafval af te voeren voor hergebruik. Door steeds beter in te spelen op modulair en circulair bouwen kunnen we gezamenlijk het hergebruik van onze producten verbeteren.” Ander belangrijk punt voor de afnemer is de garantie op prestatie. Met KnaufZeker kunnen afnemers er voor de volle honderd procent op vertrouwen dat Knauf-systemen hun beloofde prestaties halen en houden. Uitvoerige testen op brandwerendheid, geluids- en thermische isolatie en constructiestabiliteit vormen daarvan de ruggengraat. Zo zijn alle gipsplaten getest in combinatie met staalframe en HSB-elementen, waarmee ook in die toepassingen o.a. de brandveiligheid is gegarandeerd. Niek vult aan: “Het is erg belangrijk voor prefabbouwers om richting opdrachtgevers te kunnen aantonen dat gestelde eisen ook écht worden gehaald. Zeker straks, als bijvoorbeeld de wet Kwaliteitsborging in werking treedt; dan wordt het allemaal nog strikter. In de Knauf-adviezen geven wij aan hoe onze producten zo toegepast moeten worden, dat de producten de prestaties leveren die in de testrapporten staan. En daar geven wij onze garantie op.”

Knauf staat van 12-14 oktober op de Vakbeurs Prefab in Den Bosch. Ontmoet het bedrijf op stand C008 om in gesprek te gaan over de uitdagingen in deze markt en samen naar win-win oplossingen te zoeken.

Dit artikel is gesponsord door Knauf.