Met slimme installatietechnieken gebouwen nóg duurzamer maken

Met slimme installatietechnieken gebouwen nóg duurzamer maken

In 2016 werd The Edge, het hoofdkantoor van Deloitte op de Amsterdamse Zuidas, uitgeroepen tot duurzaamste kantoorgebouw ter wereld. Niet in de laatste plaats dankzij de technische installaties van Bosman Bedrijven. Jaco Duijst, Directeur projecten van dit bedrijf, vertelt erover: "Wij zijn supertrots dat wij in nauwe samenwerking met EDGE mogen bijdragen aan zulke ontiegelijk mooie gebouwen."

Toen in 1999 de parkeergarage van het project Mahler 4 op de Amsterdamse Zuidas werd gebouwd, was dat gebied niet veel meer dan een leeg, braakliggend terrein. Jaco Duijst herinnert het zich nog als de dag van gisteren: “Nu, eenentwintig jaar later, zijn wij nog steeds volop aan het bouwen op de Zuidas, waarvan de laatste tien jaar voornamelijk voor EDGE, voorheen OVG Real Estate.”

Eén van de meest in het oog springende projecten is The Edge, het in 2014 opgeleverde hoofdkantoor van Deloitte. “Dat gebouw is destijds van de nieuwste technieken voorzien, waaronder het Light-over-Ethernet-verlichtingssysteem van Philips, kortweg LoE”, vertelt Duijst. “Dit systeem zorgt ervoor dat het energieverbruik van alle verlichting aanzienlijk wordt verlaagd. De specialisten van Bosman Bedrijven zijn erin geslaagd om dat systeem nóg slimmer te maken, zodat er veel minder databekabeling nodig was. Daarnaast hebben wij bij dit project voor het eerst de zogeheten Belimo zeswegklep in combinatie met Flow-sensoren gebruikt, waardoor het mogelijk is veel meer informatie uit het gebouwbeheerssysteem te halen. Niet voor niets werd The Edge in 2014 bekroond met de allerhoogste BREEAM-beoordeling.”

Valley

Een actueel EDGE-project waarbij Bosman Bedrijven qua expertise alles uit de kast moet halen, is Valley, eveneens op de Zuidas. Dit imposante mixed-use gebouw, dat in het najaar van 2021 wordt opgeleverd, valt vooral op door zijn bijzondere vorm en groene terrassen. “Mede doordat de buitenkant zo divers en grillig van vorm is, is dit installatietechnisch een van de meest complexe gebouwen die wij ooit hebben gemaakt”, zegt Duijst.

“Bij dit project hebben wij, in samenwerking met Philips Signify en EDGE, onder meer een draadloos lichtsysteem gerealiseerd. Daar waar wij bij Light-over-Ethernet nog databekabeling moesten gebruiken, is dit systeem volledig draadloos. Overigens gaan wij bij Valley opnieuw voor het allerhoogste BREEAM-certificaat. Dat lukt alleen als het gebouw aan de allerhoogste duurzaamheidseisen voldoet. Met onder meer zonnepanelen op de daken streven wij ernaar een nagenoeg energieneutraal gebouw te realiseren. Maar het gaat nog veel verder. Aangezien Valley als speerpunt het levendiger en groener maken van het zakendistrict Zuidas heeft, moet er zelfs rekening worden gehouden met het welzijn van dieren. Zo komen er vleermuiskastjes te hangen, zodat deze beestjes in de directe omgeving van het gebouw een geschikte leefomgeving kunnen vinden.”

Met slimme installatietechnieken gebouwen nóg duurzamer maken
Project Valley (Foto - Ossip van Duivenbode)

Smart building: elk gebouw zo slim mogelijk maken

Jaco Duijst kan zo nog tal van andere EDGE-projecten noemen waaraan Bosman Bedrijven zijn medewerking heeft verleend of gaat verlenen. Wat al deze projecten gemeen hebben, is dat je er de filosofie van eigenaar Coen van Oostrom duidelijk in kunt terugvinden. “Zijn voornaamste drijfveer is namelijk om elk gebouw zo smart mogelijk te maken, in die zin dat een gebouw niet alleen esthetisch mooi, maar ook duurzaam, energiezuinig, comfortabel én goed beheersbaar moet zijn”, aldus Duijst.

Vrijheid om mee te denken

Voor veel installaties in zijn gebouwen kiest EDGE voor Bosman Bedrijven. Duijst verduidelijkt wat deze samenwerking zo bijzonder maakt: “Wij worden al aan de voorkant betrokken bij de ontwikkeling van een project en krijgen altijd de vrijheid om mee te denken in het ontwerp. Een voorbeeld: bij de bouw van Valley waren aanvankelijk zes luchtbehandelingskasten voor in de kelder gepland. Maar nadat wij dat hadden doorgerekend, kwamen wij tot de conclusie dat drie luchtbehandelingskasten ook zouden volstaan. In overleg met EDGE is uiteindelijk dan ook de keuze gevallen op drie luchtbehandelingskasten. Doordat deze luchtbehandelingskasten bovendien zijn voorzien van extra energiezuinige ventilatoren, levert dat al bij al een behoorlijke energiebesparing op. Onze uitdaging is dus steeds om met slimme installatietechnieken een gebouw nóg duurzamer te maken.” En voor onder andere het installeren van die slimmigheden is kundig personeel nodig.

Personeelstekort

Net zoals veel andere bouw- en installatiebedrijven kampt ook Bosman Bedrijven geregeld met een tekort aan kundig personeel. “Om onze projectteams te versterken, maken wij daarom geregeld gebruik van de professionals van Velox, waaronder uitvoerders en engineers”, zegt Duijst, die zeer te spreken is over de kwaliteit van deze externe medewerkers. “Zo hebben wij bij Valley een jaar lang naar volle tevredenheid gebruikgemaakt van een uitvoerder van Velox die verantwoordelijk was voor de elektrotechnische installaties van de appartementen.”

Dit artikel is gesponsord door Velox.

Koert Terhürne: ‘Sociale duurzaamheid gaat over meer dan het realiseren van huizen.’

Dura Vermeer: 'Naast klimaat óók het goede doen voor de mens'

Dura Vermeer heeft een ambitieuze missie: Net Zero in 2050. Maar duurzaamheid is meer dan CO₂-reductie. Met een integrale blik op de maatschappelijke opgave wil Dura Vermeer het goede doen voor aarde én mens. In dit interview deelt Koert Terhürne, directievoorzitter van Dura Vermeer Divisie Bouw en Vastgoed, hoe het bedrijf inzet op sociale impact en het creëren van toekomstbestendige leefomgevingen.

Van op naar in de stoep: AEC-granulaat als duurzame grondstof 

Van op naar in de stoep: AEC-granulaat als duurzame grondstof

Van je 'grijze afval' naar een stoeptegel. Een musthave met het oog op de circulaire economie, zou je denken. Maar er zijn ook aarzelingen bij het gebruik van nieuwe grondstoffen die afkomstig zijn van afval. Hoe geven we het dan toch waarde?

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector  

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector

Als het aan partners Waterzaak en GEP ligt, volgen we het voorbeeld van onze zuiderburen. In België is regenwater opvangen al meer dan 20 jaar de norm. In Nederland lopen wij flink achter. En dat terwijl de Waterwet uit 2009 stelt dat we regenwater moeten opvangen.

Gerhard Hospers

Greenworks: duurzaamheidslabel én kennispartner voor de bouw

De ideale comaker en kennispartner bij bouwprojecten: dat is Greenworks - het duurzaamheidslabel voor bouw- en installatiematerialen - in een notendop. Greenworks is onderdeel van BMN Groep, de grootste bouwmaterialenhandel in Nederland. Omdat circulair en biobased bouwen anno 2024 de norm is, manifesteert BMN Groep zich met Greenworks meer en meer als adviseur die de klant van a tot z ontzorgt, zegt Gerhard Hospers, manager ESG/Greenworks bij BMN Groep.