De trap als blikvanger, ook in nieuwbouwwoningen

Houten trappen op maat, leuningen op maat en – sinds kort – ook traprenovatie: met het verkrijgen van een meerderheidsbelang in TrapXpress heeft trappenproducent en marktleider Vios nu ‘alle aspecten van het trapgat ingevuld’. In een huis met verdiepingen is een trap in eerste instantie pure noodzaak, maar een trap mag anno 2021 vooral ook worden gezien. “Kopers van een nieuwbouwwoning willen méér dan een standaard witte trap. En terecht, want een trap mag tegenwoordig een blikvanger in je huis zijn”, aldus directeur Dirk Bergman van Vios Trappen uit Driebruggen.
Delen:

Het bleek een gouden greep, de lancering van TrapSelect, een online keuzetool waarmee je als koper van een nieuwbouwwoning je trap naar eigen smaak kunt samenstellen. Van treden, stootborden, hekwerken, antislipstrips en handige trapladen tot leuningen, materialen en kleuren: opties genoeg om een standaard witte trap te transformeren tot een heuse eyecatcher. Het mooie van deze webapplicatie is dat je op je laptop, tablet of smartphone kunt zien hoe de trap er in je nieuwe woning uit komt te zien.

Je wil voorkomen dat klanten door de bomen het bos niet meer zien

Kopersbegeleiders

Verreweg de meeste mensen die een nieuwbouwwoning kopen, krijgen er mee te maken: keuzestress. Wel of geen uitbouw? Met of zonder dakkapel? Welke type deuren? Welke deurgrepen? De trap werd in het verleden niet zelden als een sluitpost gezien, als een noodzakelijk kwaad, weet ook Bergman. “Maar wij weten al jaren dat kopers van nu meer willen dan een wit gegronde basistrap. Sterker: als de mogelijkheid wordt geboden, past een ruime meerderheid van de kopers de trap nog voor de oplevering naar eigen wens aan.” Bergman benadrukt de belangrijke rol van kopersbegeleiders van aannemers bij dit proces. Vanuit Vios krijgen ze training en kunnen ze rekenen op maximale ondersteuning.

Voorbeeldpakketten

Vios Trappen is al jaren marktleider in Nederland: een kwart van alle trappen in nieuwbouwwoningen is gemaakt en geplaatst door specialisten van dit ruim honderd jaar oude bedrijf. Om het de koper makkelijk te maken (lees: keuzestress weg te nemen), heeft de trappenspecialist uit Driebruggen de online trapconfigurator voorzien van een aantal voorbeeldpakketten, zegt Gregor den Breugom de Haas, Manager Marketing & Productontwikkeling bij Vios. “Je wil voorkomen dat klanten door de bomen het bos niet meer zien. Er zíjn ook veel opties en mogelijkheden. Om ze op weg te helpen, tonen we vijf verschillende stijlen. Je weet al snel welke stijl bij jou past. De een wil modern, de ander klassiek of juist industrieel. Voor de goede orde: het helemaal zelf samenstellen van de trap blijf natuurlijk ook mogelijk, maar met die voorbeeldpakketten willen we het mensen makkelijker maken.”

Via TrapXpress kunnen de mensen onze basistrap op een later moment aanpassen naar hun wensen

Wie de trapconfigurator gebruikt, hoeft niet bang te zijn dat het bouwproces van de aannemer wordt verstoord. De trapvorm is bepaald op basis van de tekeningen van de aannemer. De basis is meestal een wit gegrond tweekwart trap, vervolgens kunnen kopers met de configurator aan de slag. De trend van dit moment? “Loop maar eens door een nieuwbouwwijk: veel huizen hebben zwarte, stalen deuren en een visgraat vloer. Dat willen bewoners ook graag terugzien in hun trappenhuis: veel eiken trappen, al dan niet zwart gekleurd, met zwarte, stalen leuningen.”

Bergman ziet dat vooral jonge mensen hun nieuwe woning graag turnkey, dus sleutelklaar, opgeleverd willen zien. “Wanneer ze gaan verhuizen, moet alles er staan en hangen, denk aan kasten en gordijnen. Eenmaal verhuisd willen ze dus ook geen trap waar nog iets mee moet: bekleden met vloerbedekking, schilderen of iets anders. Een van de voordelen van TrapSelect is dat je de trapkeuze ruim voor de oplevering kan bepalen.’’

Eigen montage- en aftimmerteams

Vios regelt vervolgens de productie en de plaatsing. Dat gebeurt met eigen montage- en aftimmerteams. De verrekening gaat via de aannemer. Ander voordeel van de methode is dat alles meegefinancierd kan worden in de hypotheek. De trap wordt tijdens het bouwproces geplaatst, aldus Bergman. Toekomstige bewoners hoeven niet bang te zijn dat stukadoors of vloerenleggers de trap beschadigen: hij is zo goed ingepakt dat er in principe niks mee kan gebeuren.

TrapXpress

Bergman en Den Breugom de Haas kunnen zich goed voorstellen dat er ook mensen zijn die voor de oplevering nog geen keuze kunnen of willen maken, bijvoorbeeld omdat er nog geen budget is of omdat ze er nog niet uit zijn. Met het verkrijgen van een meerderheidsbelang in TrapXpress kan Vios straks ook de zogenaamde spijtoptanten bedienen. TrapXpress – een van de grootste traprenovatiebedrijven van Nederland – is specialist in de levering en montage van overzettreden voor bestaande trappen. Bergman: “Via TrapXpress kunnen de mensen onze basistrap op een later moment aanpassen naar hun wensen.”

TrapXpress, gehuisvest in Zwolle, zal haar activiteiten onder de huidige naam voortzetten. Beide partijen zien veel mogelijkheden om van elkaars kennis, expertise en product- aanbod gebruik te maken. Het assortiment van TrapXpress wordt binnenkort ook aan de trapconfigurator van Vios toegevoegd. Bergman: “We kunnen nu nog beter inspelen op de wensen van de consumenten, zowel in de nieuwbouw als in de renovatiemarkt en zowel voor de oplevering van de woning als erna.’’

Vios Trappen, TrapXpress en Freymeyer (leuningen) zijn onderdeel van Vios Houttechniek Holding in Driebruggen. Het bedrijf – in 1914 begonnen als timmerfabriek – is uitgegroeid tot de grootste trappenproducent van Nederland. Vios produceert, levert en monteert ruim 21.000 trappen per jaar. Het gaat om seriematige standaardtrappen en massamaatwerk voor kleine en grote nieuwbouwprojecten tot unieke exemplaren voor luxere woningbouw en renovaties. Vios maakt ook trappen voor kantoorgebouwen. Onder de slogan ‘Gaat duidelijk verder’ schuift Vios de ambities niet onder stoelen of banken: in de ogen van klanten de beste, meest complete én meest betrouwbare trappenproducent van Nederland te zijn. Vios doet er alles aan om kopers zoveel mogelijk keuzevrijheid te geven en werkt constant aan verbeteringen, inclusief de introductie van nieuwe producten, zoals stalen leuningen, nieuwe laksystemen en Decotrede. Decotrede is een slijtvaste, onderhoudsvrije trede met een luxe uitstraling.

Dit artikel is gesponsord door Vios Trappen.