Waarom de bouw aan de slag moet met IoT

Waarom de bouw aan de slag moet met IoT
Het team van Evalan.

Data, sensoren, Internet of Things: ze zijn nog niet bepaald gemeengoed in de bouwsector. Zonde, vindt expert Henk Schwietert. De bouw kan er namelijk enorm van profiteren.

Jarenlang was het gebruikelijk in de voetbalwereld dat de coach beslissingen nam op basis van zijn kennis en ervaring. De opstelling, trainingsmethodes, tactische beslissingen: alles kwam uit zijn hoofd. Toen deed de techniek zijn intrede: met behulp van sensoren kreeg de coach allerlei data tot zijn beschikking. Hartslagen, wie de meeste kilometers maakte, posities op het veld en het rendement daarvan. Het leidde tot inzichten over bijdragen van spelers. En die inzichten weken af van de ervaring van de coach.

Als de bouw meer kennis verzamelt over wat er nodig is, kan de sector datagedreven beslissingen nemen”

Henk Schwietert wil het voetbalvoorbeeld graag doortrekken naar de bouwsector. “Als de bouw meer kennis verzamelt over wat er nodig is, kan de sector datagedreven beslissingen nemen. Op die manier kun je de tijd, geld en capaciteit optimaal benutten.” Schwietert weet waar hij over praat: hij is CEO van Evalan (zie kader), dat IoT-oplossingen (Internet of Things) op maat levert. Met behulp van sensoren verzamelt het bedrijf data en levert die als bruikbare informatie aan opdrachtgevers.

Rechtstreeks

Deze kennis zet Evalan nu in voor bouwbedrijven, omdat deze sector enorm kan profiteren van IoT-oplossingen, zegt Schwietert, het gebruiksgemak van de eindgebruiker meten bijvoorbeeld. “Je leert meer over wat in de praktijk wel en niet werkt. Daar kun je rekening mee houden in toekomstige ontwerpen.”

Een ander voordeel van IoT is de mogelijkheid om informatie te verzamelen over de keten heen. Zo kan een warmtepompleverancier met behulp van IoT zien hoe de pomp staat ingesteld en hoe die wordt gebruikt. “Er zitten vaak meerdere schakels tussen die leverancier en de eindgebruiker. Dankzij IoT krijgt de leverancier data rechtstreeks van de eindgebruiker. Daarmee verbetert hij zijn positie ten opzichte van ketenpartners en hij kan eventueel zijn product aanpassen en verbeteren.”

Precies op tijd

Het is ook mogelijk om IoT te integreren in de materialen. “De bouw werkt steeds meer productiegedreven. Je kunt IoT inbouwen in die prefabonderdelen. Dat werkt kostenbesparend – je hoeft het niet meer op de bouwplaats te doen – en je kunt aan de hand van meetgegevens verbeteringen aanbrengen aan de prefabonderdelen.”

Ook als een woning of kantoorpand eenmaal is gebouwd, biedt het gebruik van IoT voordelen. Bij het onderhoud bijvoorbeeld. “Dat is nu vaak gebaseerd op vaste tijdsintervallen. Ons kantoor wordt binnenkort geschilderd, ‘omdat het tijd is’. Voor de zuidkant geldt dat zeker, dat is misschien zelfs al aan de late kant. Maar de noordkant zou best nog even kunnen wachten. Door sensoren te gebruiken die lichtintensiteit, straling, temperatuur en luchtvochtigheid meten, kun je veel gerichter onderhoud doen, precies op tijd.”

Laag eroverheen

IoT kan dus veel voordeel opleveren, op allerlei fronten. Bij de bouw van Nul-op-de-Meter-woningen (NOM) levert IoT bijvoorbeeld bewijslast: de data laten zien dat de woning voldoet aan de eisen. “Op basis daarvan komt de bouwer in aanmerking voor de financiële vergoeding.” Schwietert denkt dat de winst van IoT in de woningbouw enorm is. “Daar wordt het nog niet zoveel toegepast, dus je maakt
direct grote sprongen voorwaarts.”

De kosten van IoT-oplossingen schieten naar beneden en de prestaties schieten omhoog”

Ook in kantoorgebouwen kan IoT iets toevoegen, zelfs als er al allerlei sensoren in het lokale gebouwbeheersysteem zitten. “Daar kun je met IoT een laag overheen leggen, zodat je gebouwen met elkaar kunt vergelijken.” Zeker voor eigenaren of partijen die meerdere gebouwen beheren, kan dat zeer relevante informatie opleveren. “Want waarom doet het pand in Melbourne het zoveel beter dan hetzelfde soort gebouw in Parijs? IoT kan dat mysterie ontrafelen.”

Patronen herkennen

Wie nu denkt: ik zie de voordelen, maar het kost teveel, die zit ernaast. IoT wordt alleen maar betaalbaarder én beter. “De kosten van IoT-oplossingen schieten naar beneden en de prestaties schieten omhoog, dat gaat exponentieel.” Dat heeft te maken met drie factoren: de elektronica, die elke tien jaar honderd keer zo krachtig wordt, de datanetwerken die veel meer bandbreedte hebben en veel meer verbindingen aan kunnen, en je kunt met data steeds meer, dankzij bijvoorbeeld artificial intelligence en machine learning.

Hét moment voor de bouw om in te stappen dus, bepleit Schwietert. “Niet ter vervanging van kennis en ervaring – die zijn en blijven belangrijk – maar als aanvulling daarop. Algo- ritmes herkennen patronen die je als mens simpelweg niet kunt zien.”

Meer over Evalan
Internet of Things kent geen geheimen voor Evalan. Het bedrijf, dat gevestigd is in Amsterdam, ontwikkelt, implementeert en beheert IoT-systemen. Dat kan een maatwerkoplossing zijn, maar Evalan heeft ook producten ‘op de plank’ liggen die een snelle en makkelijke implementatie van IoT-oplossingen mogelijk maken. BACE bijvoorbeeld: een IoT-bouwsteen waarmee eenvoudig een verbinding kan worden gemaakt tussen bijvoorbeeld een kantoorpand en de cloud. Evalan-CEO Henk Schwietert: “BACE regelt alles daartussen: de datatransfer, de beveiliging, software-updates, het toevoegen van nieuwe functies aan je apparaat én dat je dat op een heel gemakkelijke manier kunt regelen.”

Dit artikel is gesponsord door Evalan.

Universitaire startups en spin-offs voor de bouw blijven achter

Universitaire startups en spin-offs voor de bouw blijven achter

De drie technische universiteiten in Nederland richten nauwelijks bedrijven op voor de bouwsector. De studenten en medewerkers die wel startups beginnen, hebben grote ambities om de bouw duurzamer en digitaler te maken. Maar opschalen blijft moeilijk. "Je ontwikkelt iets voor de Nederlandse regelgeving, maar kan vervolgens niet internationaal de markt op."

SIMOX demodag. Foto: GROW

Innovatie | Monopiles trillen, schudden en 'jetten' op proef in de Haven van Amsterdam

Triltechniek kan natuurschade minimaliseren bij installatie van windmolenfundaties op zee, maar certificering ontbreekt nog. Een proef in de Amsterdamse haven brengt deze dichterbij én baant de weg voor meer innovaties, zoals gelijktijdig trillen, schudden en 'jetten'.

Klant: Live Nation Entertainment, Leutgeb
Entertainment Group GmbH. Ontwerp: Florian Wieder, Wieder Design. Foto: Ronja Hartmann.

Hoe Unbranded Adele's concertreeks bouwde met hulp van Exact

Van Vandaag Inside tot de MTV Awards en de concertreeks van Adele: decorbouwer Unbranded werkt aan uiteenlopende projecten. Het Hilversumse bedrijf werkt sinds januari met Exact-software, waardoor alle processen in één tool samenkomen. "Zo kunnen we ons volledig focussen op geweldige producties", zegt general manager Mikael Olsthoorn.

Vlnr (boven): Klaas Norel, Eugene Koster, Robin van der Heiden, Mark Nouws. 
Vlnr (beneden): Age Tanja, Caroline Elderhorst, Sander Twigt.

Anchor: 'Bouw verandert, maar risicomanagement blijft ongewijzigd'

Van traditionele bouw naar prefabricage, van bierviltje naar BIM, van baksteen naar biobased, van handmatig naar machinaal en digitaal; de bouwwereld verandert in rap tempo. Eén ding is volgens Anchor Insurance niet veranderd: het proces van risicomanagement. "Onze taak als verzekeringsmakelaar is al jaren dezelfde: risico's beheersbaar en inzichtelijk maken voor klanten, groot en klein."