Duurzaam en comfortabel wonen in een lommerrijke omgeving

Duurzaam en comfortabel wonen in een lommerrijke omgeving

In deelgebied Vroondaal in Den Haag wordt gefaseerd gebouwd aan een nieuwe en lommerrijke woonwijk, dat de toepasselijke naam Natuurlijk Vroondaal heeft gekregen. De onder architectuur gebouwde (half)vrijstaande stadsvilla's en (geschakelde) herenhuizen krijgen allemaal een eigen gezicht, waarin de Haagse hofjesstijl wordt gecombineerd met rijk gedetailleerd metselwerk, opvallende kapvormen en een landelijk karakter. Roosdom Tijhuis is verantwoordelijk voor de grond- ontwikkeling, opstalontwikkeling, architectuur en bouw van drie deelprojecten, met gezamenlijk 139 royale en energiezuinige woningen. Onder andere een Klimaatgarant energiesysteem met grondgebonden warmtepompen, lage temperatuur vloerverwarming, WTW-ventilatie, triple beglazing en zonnepanelen dragen bij aan een BENG 2 (primair fossiel energiegebruik) eis van 0.

Tekst: Lieke van Zuilekom

“Wanneer je in het huidige, gasloze tijdperk kiest voor warmtepompen met een laag vermogen, in combinatie met lage temperatuur afgiftesystemen, kun je de installatietechnieken eigenlijk niet meer los zien van het gebouw zelf. Om een optimaal energetisch rendement uit het energiesysteem te kunnen halen, moet de woning tot in detail worden voorbereid”, aldus Joop Jansen, adjunct-directeur bij Roosdom Tijhuis. “Ook in Natuurlijk Vroondaal geven wij hier uitstekend invulling aan, in nauwe samenwerking met Klimaatgarant.”

Trias Energetica

“In de voorbereidende fase en op basis van de Trias Energetica hebben wij gezamenlijk de uitgangspunten voor dit project bepaald”, vertelt François Longayroux, projectontwikkelaar bij Klimaatgarant. “Bijvoorbeeld met betrekking tot de gebouwschil. De isolatiewaarden van de woningen voldoen aan Bouwbesluit+. In combinatie met een optimale luchtdichtheid, triple beglazing, ventilatie met warmte- terugwinning en een douche-WTW wordt het woninggebonden energieverbruik tot een absoluut minimum beperkt. De energievraag die overblijft, wordt duurzaam opgewekt door zonnepanelen en een warmtekoudeopslag.”

In balans

Iedere woning krijgt zijn eigen, individuele energiesysteem, die bestaat uit de meest efficiënte warmtepomp in de markt, evenals een voorraadvat met warmtapwater, vertelt hij. “De warmtepomp is gekoppeld aan een watergevulde verticale bodemwarmtewisselaar. Met behulp van deze bodemlus wordt in de wintermaanden warmte uit de bodem onttrokken. De compressor van de warmtepomp waardeert deze warmte vervolgens op tot een bruikbare temperatuur voor de voerverwarming en warmtapwaterbereiding.”

Dankzij deze ‘passieve koeling’ kan de woning tot enkele graden onder de buitentemperatuur worden gekoeld.”

In de zomer wordt dit proces juist omgekeerd. Dan is er namelijk geen warmtevraag in de woning, maar een warmteoverschot. “Door koud water door de vloerverwarmingsleidingen te laten circuleren, wordt deze warmte efficiënt aan de woning onttrokken,” aldus Longayroux. “Dankzij deze ‘passieve koeling’ kan de woning tot enkele graden onder de buitentemperatuur worden gekoeld. Ook wordt de bron automatisch geregenereerd (in balans gebracht), waardoor ’s winters weer voldoende warmte beschikbaar is en verwarmen én koelen een duurzaam, efficiënt én financieel aantrekkelijk proces wordt. Bovendien ervaren bewoners een maximaal comfort.”

Systeemgarantie

Bij oplevering van het energiesysteem biedt Klimaatgarant standaard twee contractopties: huur en instandhouding of koop en instandhouding, waarbij het tevens mogelijk is om tijdens de huurperiode alsnog het systeem te kopen. “Wanneer de maandelijkse kosten netjes worden voldaan en bij deugdelijk gebruik staat Klimaatgarant in voor het ontwerp, de installatie, de energieprestatie, het onderhoud én de service van het complete energiesysteem”, aldus Longayroux. “Daarbij werken we samen met diverse partnerbedrijven. Bijvoorbeeld voor het boren van de bronnen, het installeren van de warmtepompen en de onderhoudswerkzaamheden.” In Natuurlijk Vroondaal is de volledige installatie door Roosdom Tijhuis in de koopsom opgenomen. Dit betekent dat alle bewoners direct eigenaar zijn van het energiesysteem. Indien gewenst kunnen zij wel een instandhoudingovereenkomst met Klimaatgarant afsluiten.

Ketenpartners

Sinds 2018 werken Roosdom Tijhuis en Klimaatgarant geregeld samen, vertelt Jansen. “In dat jaar werden we overvallen door de overheid, dat gasloos bouwen versneld wilde invoeren. Met een ontwikkelportefeuille van circa 800 woningen per jaar, konden we niet afwachten en/of nieuwe technieken ontwikkelen en toetsen. In plaats hiervan hebben wij heel strategisch gekozen voor een techniek met bodemwarmtepompen. Daarbij zijn we op zoek gegaan naar een ketenpartner, die ons voor een groot deel van de woningen kan ontzorgen én in eigen beheer de grondboringen kan realiseren. Die partner vonden we in Klimaatgarant.”

Met een ontwikkelportefeuille van circa 800 woningen per jaar, konden we niet afwachten en/of nieuwe technieken ontwikkelen en toetsen.”

De samenwerking tussen beide bedrijven loopt goed, vertelt hij. Zo goed, dat inmiddels over de projecten heen gepland wordt. “Ondanks de versnelde samenwerking die we moesten optuigen, hebben we bijna alle energiesystemen tijdig kunnen opleveren. Ook in Natuurlijk Vroondaal lopen we op schema. Waar Klimaatgarant de boringen realiseert en warmtepompen plaatst, zijn wij verantwoordelijk voor de complete afgiftesystemen. In projecten waarin we naar een energieprestatievergoeding gaan, nemen we bovendien de PV-panelen van Klimaatgarant mee.”

De funderingen en eerste casco’s van Natuurlijk Vroondaal zijn inmiddels geplaatst. Begin 2022 verwacht Roosdom Tijhuis de eerste fase op te leveren. Voordat de sleutels worden overhandigd, worden bewoners duidelijk geïnformeerd over de werking van hun energie-
systeem, zodat zij een optimaal energetisch rendement uit hun installatie kunnen halen.

Dit artikel is gesponsord door Klimaatgarant.

Koert Terhürne: ‘Sociale duurzaamheid gaat over meer dan het realiseren van huizen.’

Dura Vermeer: 'Naast klimaat óók het goede doen voor de mens'

Dura Vermeer heeft een ambitieuze missie: Net Zero in 2050. Maar duurzaamheid is meer dan CO₂-reductie. Met een integrale blik op de maatschappelijke opgave wil Dura Vermeer het goede doen voor aarde én mens. In dit interview deelt Koert Terhürne, directievoorzitter van Dura Vermeer Divisie Bouw en Vastgoed, hoe het bedrijf inzet op sociale impact en het creëren van toekomstbestendige leefomgevingen.

Van op naar in de stoep: AEC-granulaat als duurzame grondstof 

Van op naar in de stoep: AEC-granulaat als duurzame grondstof

Van je 'grijze afval' naar een stoeptegel. Een musthave met het oog op de circulaire economie, zou je denken. Maar er zijn ook aarzelingen bij het gebruik van nieuwe grondstoffen die afkomstig zijn van afval. Hoe geven we het dan toch waarde?

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector  

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector

Als het aan partners Waterzaak en GEP ligt, volgen we het voorbeeld van onze zuiderburen. In België is regenwater opvangen al meer dan 20 jaar de norm. In Nederland lopen wij flink achter. En dat terwijl de Waterwet uit 2009 stelt dat we regenwater moeten opvangen.

Gerhard Hospers

Greenworks: duurzaamheidslabel én kennispartner voor de bouw

De ideale comaker en kennispartner bij bouwprojecten: dat is Greenworks - het duurzaamheidslabel voor bouw- en installatiematerialen - in een notendop. Greenworks is onderdeel van BMN Groep, de grootste bouwmaterialenhandel in Nederland. Omdat circulair en biobased bouwen anno 2024 de norm is, manifesteert BMN Groep zich met Greenworks meer en meer als adviseur die de klant van a tot z ontzorgt, zegt Gerhard Hospers, manager ESG/Greenworks bij BMN Groep.