In grote distributiecentra moeten, vaak meer dan tienduizend, artikelen snel een weg vinden naar de klant. Een Order Picking Machine (OPM) zorgt ervoor dat dagelijkse boodschappen gemechaniseerd op de rolcontainer worden geplaatst. Die vervolgens in de vrachtwagen wordt gezet richting de supermarkten. Dit gebeurt voor een groot deel volautomatisch; slechts een klein gedeelte wordt met de hand gedaan.
Elektrastructuur
Het is zaak om bij omvangrijke projecten een perfecte elektrastructuur te realiseren, weet Jaap Baars van Kromwijk Elektra. De installateur uit Woerden werkt veel voor distributiecentra. Als basis voor de e-installaties gebruiken ze de materialen van Schneider Electric. Jaap Baars: “Een goed plan is essentieel. We hebben onlangs voor een Dc drie trafo’s van 2.500 KVA opgesteld. Vanaf de hoofdverdeelkasten vertrekken we met railkoker het pand in en proberen zo dicht mogelijk bij de gebruiker te komen. Op de railkoker wordt een aftakkast gemonteerd met een automaat erin waarin we een bedieningsunit voeden. De aftakkasten zijn intelligent. Ze kunnen de energie meten waaronder ook de harmonische.”
Verbinden en monitoren
Energie Management Consultant Stephan Dikhooff van Schneider: “Je ziet bij veel projecten dat er veel losse meters worden opgehangen, maar wij kunnen alles meten via de vermogensschakelaar. We plaatsen dan alleen op de trafo’s wat meters om de power quality in de gaten te houden. Alle monitoring loopt via de EcoStruxure Power Monitoring van Schneider.”
De EcoStruxure Power Monitoring Expert verbindt technische installaties met een open IoT-architectuur aan elkaar. De Ecostruxure architectuur bestaat uit drie lagen, vertelt Dikhooff. “Allereerst heb je de connected-producten voor data. Denk aan meters, vermogensschakelaars, transformatoren, en middenspanning-installaties. Alles in het portfolio is connectable. Verder hebben we een middelste ‘Edge’ laag met daarin software voor het sturen van installaties en het verzamelen van data. Dat gaat dan om een gebouwbeheersysteem en een power monitoringsysteem. Eigenlijk alles voor als je data gaat verzamelen. Dan heb je tot slot nog de Apps, Analytics & Services-laag. Met een brede range aan tools maken we analyses van de onderliggende systemen met betrekking tot de kwaliteit van de verzamelde data. Aan de hand van deze analyses kunnen we de efficiëntie van de systemen vergroten.”
Proactief onderhoud
Verzamelen van data is noodzakelijk om je installatie goed te beheren, vertelt Jaap Baars: “Vanuit de aftakkasten wordt al het dataverkeer van het distributiecentrum om het kwartier gelogd en op een server gezet. Op een willekeurige plek kun je inloggen in de cloud en is precies het stroomverbruik te zien, vervolgens kun je bijsturen. We detecteren gewijzigde beveiligingsinstellingen, maar we kunnen ook de veroudering van vermogensschakelaars analyseren. Dit maakt dat je proactief onderhoud pleegt. We weten soms eerder dat een automaat uitvalt dan de gebruiker zelf.”
Aan de voorkant in het proces wordt de ontwerptool Ecodial van Schneider ingezet. Het is de rode draad in de elektriciteitsvoorziening, vertelt Dikhooff. “Je maakt aan de hand van de netwerkberekeningen de juiste keuze met betrekking tot de benodigde beveiliging en instellingen. Door het gebruik van ons energiemanagementsoftware Power Monitoring Expert worden de werkelijke instelling uitgelezen en gecontroleerd met de oorspronkelijke theoretische berekeningen. Als er wijzigingen in de beveiligingen worden gemaakt worden deze gerapporteerd.”
Kortsluiting voorkomen
Jaap Baars: “Het is mooi dat je met het ontwerpprogramma Ecodial de hele configuratie van je installatie in kan voeren. Alles wat je in het ontwerp hebt bedacht - zoals vermogens, railkokers en aftakkasten - kun je doorberekenen. Dan weet je welke kabeldiktes er nodig zijn en wat de kortsluitwaarden zijn. De bekabeling tussen de trafo en de verdeler moet zo worden aangelegd, dat ze de mechanische krachten die vrijkomen bij een kortsluiting kunnen weerstaan. We laten de installaties uiteindelijk door een derde partij keuren volgens NEN 1010 deel 6, en die meetwaardes komen nagenoeg altijd overeen wat we in het Ecodial-ontwerp is uitgekomen.”
Ingewikkelde puzzels
Ontwerpen voor distributiecentra zijn aardig ingewikkelde puzzels, schetst Baars. “Je probeert de opstelling van de trafo’s zo dicht mogelijk bij de afnemers te plaatsen. Maar met grote gebouwen kan het voorkomen dat je met de railkoker spanning moet gaan verslepen naar de voedingspunten, naar mechanisatiesysteem en naar de krachtverdeelkasten. Dan heb je vaak ook nog te maken met vele duizenden zonnepanelen en een intelligent ledverlichtingssystem. Daar komt dan nog de W-installatie bij voor het voeden van warmtepompen en luchtbehandelingskasten. En tot slot heb je dan nog de sprinklerinstallatie. Er is meer dan genoeg te doen dus. Alle vermogens moet je uiteindelijk kanaliseren en dat is met de ontwerptool Ecodial super gemakkelijk.”
Dit artikel is gesponsord door Schneider Electric.