Urban-Innovators: deel je kennis met de bouwsector

Urban-Innovators: deel je kennis met de bouwsector

Hét platform voor bouwend en civiel Nederland met verhalen die inspireren. Dat is waar Urban-Innovators voor staat. "Wij bieden professionals het podium om kennis en kunde te delen", zegt grondlegger Ard Kistemaker. Want leven in een deeleconomie en vervolgens waardevolle kennis voor jezelf houden, dat vindt hij niet te verkroppen.

“Ik ben aan dit verhaal begonnen omdat Yacht de verbindende factor wil zijn tussen mensen en bedrijven die het verschil willen maken, dan moet ik daar ook invulling aan geven en dat doen we op deze manier.” Naast grondlegger van Urban-Innovators is Ard Kistemaker namelijk ook directeur engineering bij Yacht. “Wat het ons dan oplevert? Ik wil een duurzamere wereld waarin relaties tussen professionals onderling ertoe doen en waarin men elkaar helpt.”

Kennis en kunde

Want, zo redeneert hij: “Als je ergens kennis of kunde nodig hebt, waarom heb je dan direct een nieuwe functionaris nodig?” Veel van de benodigde kennis is namelijk vaak al in huis, wat je dan nodig hebt, is iemand die daar iets aan toevoegt. En ja, dan gaat het over het delen van kennis.

Zelf is hij een voorbeeld van iemand die leert door de kunst bij anderen af te kijken. Hij vertelt over zijn hobby: drummen. Door naar YouTube-filmpjes te kijken, leert hij zichzelf iets nieuws aan. Zo zou het ook met Urban-Innovators moeten werken. Je leest, je leert – zoekt eventueel contact – en past je nieuwe kennis toe.

Wat ik leuk vind, is dat mensen vol passie hun verhaal vertellen”

Community

Vanuit de community-gedachte wil Urban-Innovators een bijdrage leveren aan de wereld van bouwend en civiel Nederland. Daarom zijn op onze site verhalen te lezen van de mensen uit het werkveld. “Wij proberen een gezicht te geven aan de mensen die werkzaam zijn in deze branche.” Van de mensen die letterlijk in de klei staan, tot burgemeesters met ingewikkelde opgaven en hoogleraren die de noodklok luiden.

Verhaal

“Wat ik leuk vind, is dat mensen vol passie hun verhaal vertellen. Dat ik dingen lees waarvan ik het bestaan niet eens wist. En die dialogen en die vragen die ontstaan naar aanleiding van artikelen, dat vind ik ook leuk.” Ard vertelt wat er nog meer te zien is op de site. Zo zijn er de Urban-Insights: inzichten in functies aangevuld met arbeidsmarktonderzoek. En er is inzicht in de branchegerelateerde functies die er daadwerkelijk zijn, doordat alle vacatures uit het hele land op de site staan.

En er is meer: je kunt luisteren naar de Urban-Cast en inspiratie buiten de eigen kring is ook welkom: “Wij hebben ook de Out-of-the-Blog, waarbij mensen uit een andere branche inspirerende verhalen vertellen die weer van toegevoegde waarde kunnen zijn voor de mensen van bouwend en civiel Nederland.”

Gewoon doen

Zo’n community bouwen, daar kun je over praten, daar kun je boeken over lezen, maar dat is vooral een kwestie van doen en je mijlpalen vieren! Ard en de andere drijvende krachten achter dit netwerk hebben vooral ook heel veel lol tijdens dit avontuur. Niet voor niets zegt Ard vaak dat het om een frivool en deskundig netwerk gaat.

Dat was het allergrootste feest, dat we live gingen met urban-innovators.nl”

Ze zijn gewoon gestart met een groep op LinkedIn. Dat er behoefte was aan een netwerk, dat wisten ze. En het feit dat de teller met het aantal leden omhoog vloog, was dan ook alleen maar een bevestiging. “Ik dacht in het begin echt: wie gaat ons over zijn baan vertellen?” Nou, dat zijn er een heleboel, blijkt. De reacties op het platform zijn positief, vertelt Ard. “Het is een veel groter netwerk, met veel meer belanghebbenden dan dat we daarvoor hadden bedacht.”

Lange adem

De keerzijde van zo’n community is alleen de lange adem die ervoor nodig is. Zoiets bouwt zichzelf namelijk niet. En bij pionieren horen vraagstukken, vragen zoals: hóe bouw je dit verder uit en hóe onderhoud je dit? “Dat blijft een uitdaging”, geeft hij toe. Feedback en input vanuit het netwerk zijn dan ook gewenst. Hij hoort graag wat beter kan en wat mensen missen.

Mijlpalen

Na de groep op LinkedIn volgt de website. “Dat was het allergrootste feest, dat we live gingen met urban-innovators.nl.” En dat feestje is nog eens dunnetjes overgedaan, want inmiddels is er een nieuwe site live. Een site waarbij het nog makkelijker is om kennis on demand op te vragen. “Wij vonden de huidige website niet meer gebruiksvriendelijk genoeg, niet vanzelfsprekend genoeg. Wij streefde veel meer toe naar iets wat lekker oogt, fris oogt en wat bij ons past. Frivool.”

Geïnspireerde keuzes

Het liefst ziet hij een nog groter netwerk dat zichzelf draagt. Waar vraag en antwoord elkaar altijd vinden. Dat de Linkedin-groep volledig verschuift – opvallen op een drukbezette tijdlijn is best lastig – naar de site en dat de groep gelijkgestemden elkaar alleen nog maar daar ontmoeten.

“En wat ik echt wil, is dat mensen keuzes durven maken, in hun werk, over hun werk, omdat ze geïnspireerd zijn geraakt door iemand anders. Ja, dat wil ik.”

Dit artikel is gesponsord door Urban-Innovators onderdeel van Yacht.

Foto: Shutterstock

Cao-onderhandelingen op scherp door discussie uta-personeel

Vakbonden en werkgevers hebben elkaar nog niet gevonden in de cao-onderhandelingen. Vooral discussie over voorstellen voor uta-personeel maakt de gesprekken ingewikkeld.

Hoe Marsh bouwprojecten versnelt tijdens beroepsprocedures

Hoe Marsh bouwprojecten versnelt tijdens beroepsprocedures

Vastgoedprojecten lopen steeds vaker vertraging op door regels en procedures rondom bouwen. Hierdoor lopen beleggers, bouwbedrijven en projectontwikkelaars het risico dat hun project niet gerealiseerd kan worden. Marsh biedt een nieuwe oplossing waarmee een project beschermd wordt tegen de gevolgen van vertraging of annulering van een vergunning door beroepen en negatieve rechterlijke uitspraken bij de Rechtbank of Raad van State.

René Bakker (links) en Bram Holtus van DEKRA Certification.

Dekra adviseert bouwwereld: 'Omarm nieuwe technologie'

Nagenoeg elk elektrisch product dat in Nederland op de markt verschijnt, krijgt na uitgebreid testen een keurmerk. Grote kans dat het om DEKRA Mark gaat, het nieuwe KEMA-KEUR, zeggen Bram Holtus en René Bakker van DEKRA Certification. Hun oproep aan de bouwsector: omarm nieuwe technologie, doe er je voordeel mee. "En zorg ervoor dat het getest en gecertificeerd is, zodat je weet dat het aan alle veiligheidsnormen voldoet."

Met Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw heb je geen glazen bol nodig

Met Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw heb je geen glazen bol nodig

Prijsopdrijvende ontwikkelingen, een bevolkingsgroei die hoger uitpakt, kleiner wordende huishoudens en een flinke bouwachterstand. Hoe ga je daar als aannemer, projectontwikkelaar of woningcorporatie in hemelsnaam op langere termijn op inspelen? En hoe gaat de woningen- en gebouwenvoorraad zich überhaupt ontwikkelen? Met het rapport Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw van databedrijf BouwKennis krijg je antwoord op deze en nog veel meer bouwgerelateerde vragen.