Partner voor luchtdicht bouwen gedurende het bouwproces

Partner voor luchtdicht bouwen gedurende het bouwproces

Om op de juiste manier luchtdicht te kunnen bouwen, is tijdens de uitvoering vaak een duidelijk en gericht advies nodig om zo efficiënt mogelijk een bouwproject af te ronden. Vaak zit dat in de details. Faalkosten kunnen namelijk hoog oplopen, omdat verankeringen en afdichtingen, bijvoorbeeld, niet goed zijn afgestemd op de details van een bouwelement. Of omdat de verkeerde luchtdichting is toegepast.

Isero BV heeft specifieke kennis in huis over luchtdicht bouwen. De specialisten van Isero zijn een sparringpartner voor de aannemer en adviseren tot in detail welke onderdelen nodig zijn bij elk specifiek gebouw- en prefab-element dat moet bijdragen aan een luchtdichte constructie. Daarnaast biedt het bedrijf toolboxen aan voor luchtdicht bouwen. Op deze manier worden met de aannemer afspraken gemaakt over de levering van materialen, de correcte toepassing van de materialen en wordt volop advies gegeven en gecontroleerd of tijdens de bouw de normeringen worden behaald.

Energieprestatie

Luchtdicht bouwen is een technische term voor het dichten van ongewenste kieren en naden in een woning of gebouw om ongecontroleerde luchtstromen (in- en exfiltratie) te voorkomen. Het kierdicht bouwen vraagt om aandacht, vakmanschap en kwalitatief goede materialen op bouwdetailniveau. Het moet namelijk bijdragen aan de bouwkwaliteit, het comfort en aan een lager energiegebruik van het gebouw. De BENG-eisen die begin dit jaar de EPC hebben vervangen, houden in de praktijk in dat de energieprestatie van nieuwe gebouwen voortaan moet voldoen aan indicatoren die zijn gekoppeld aan een concrete hoeveelheid kWh/m² per jaar om de energie- behoefte te beperken.

Erwin Walk, senior accountmanager bij Isero.

Luchtdichting

Erwin Walk, senior accountmanager bij Isero en deskundig op het gebied van luchtdicht bouwen, legt uit waarom luchtdicht bouwen zo belangrijk is. “De BENG 1-eis heeft betrekking op de schil van een gebouw. Om de energieprestatienorm te behalen is luchtdichting cruciaal, omdat luchtlekken leiden tot onnodig energieverlies”, geeft hij aan. Binnen de BENG-eis moet het gebouw voldoen aan de geldende qv10-waarde, die aangeeft hoeveel liter lucht per seconde, per vierkante meter bij een drukverschil van 10 Pascal door de gebouwschil stroomt (dm3/s per m²). De luchtdichtheid moet worden berekend voor het gehele gebouw. Luchtdicht bouwen draagt bij aan een duurzame constructie, waardoor de ruimtes in een gebouw sneller een comfortabele temperatuur bereiken. Dit leidt tot een lager energieverbruik en minder CO₂-uitstoot.

“Een luchtdichte gebouwschil met de juiste afdichtingen voorkomt luchtlekken, waardoor de woning niet continu hoeft te worden opgewarmd in de winter en te worden afgekoeld in de zomer, iets wat veel energie kost” legt Walk uit. “Daarnaast veroorzaken luchtlekken in een constructie vochtproblemen, omdat vochtige binnenlucht de uitwendige scheidingsconstructie instroomt en kan condenseren. Vochtschade vermindert de levensduur van de bouwelementen.”

Tijdens een bouwproject ontzorgen we de aannemer van A tot Z. Dat gaat verder dan alleen adviseren”

Toolbox luchtdicht bouwen

Isero, in de bouwsector bekend als ijzerwarengroothandel, heeft onder andere specifieke kennis in huis met betrekking tot luchtdicht bouwen. “Tijdens een bouwproject ontzorgen we de aannemer van A tot Z. Dat gaat verder dan alleen adviseren”, vertelt Walk. “Isero zorgt voor de juiste producten en materialen om luchtdicht te kunnen bouwen, die specifiek voor het project moeten worden toegepast. Wij zijn al vanaf de start van de uitvoering betrokken bij het bouwproject. Door middel van onze toolbox luchtdicht bouwen leveren we niet alleen de juiste materialen, we houden op locatie ook adviesgesprekken, ofwel toolboxmeetings, om de werknemers op de bouwplaats zo goed mogelijk te begeleiden en te instrueren bij het toepassen van de materialen”, zegt Walk.

Bijdragen aan efficiënte bouwplanning

De toolboxmeeting omvat gerichte informatie over de luchtdichtnormering van het specifieke project met als doel om de kwaliteitsborging van de luchtdichte constructie te realiseren. “Op het moment dat de werkvoorbereider het onderdeel luchtdicht bouwen uitwerkt, ondersteunt Isero als partner het bouwproces. We worden hierbij ondersteund door leveranciers en fabrikanten van A-merken. Op basis van de bouweisen en -wensen werkt Isero een product specifiek advies uit, dat in detail wordt afgestemd met de projectleider, uitvoerder en werkvoorbereider van het project”, vertelt Walk. Alle product- en prestatiebladen van de zorgvuldig geselecteerde producten worden met dit advies op de bouwplaats aangeleverd, indien gewenst opgedeeld per projectfase.

“De toolbox wordt vooraf aan de start van het luchtdicht bouwen gegeven, zodat de verwerkers met de juiste artikelen, op de juiste plaats en op de juiste manier aan de slag kunnen”, geeft Walk aan. Tijdens de hele bouwfase vindt nauw overleg plaats met de aannemer. “We begeleiden de periodieke kwaliteitscontroles op bepaalde, afgesproken delen van het project om de beoogde kwaliteit te kunnen halen en uiteindelijk ook aan de normering te voldoen.” Walk merkt op dat advies ook een steeds belangrijke rol speelt op de bouwplaats, bij met name het monteren van prefab bouwelementen. “Er moet steeds sneller en kwalitatief beter worden gebouwd”, aldus Walk.

Samen met vaste leveranciers geeft Isero advies en leveren ze de juiste producten voor een totaaloplossing voor luchtdicht bouwen. Een voorbeeld hiervan is de samenwerking tussen Isero en de Kracht van de Combinatie, een samenwerkingsverband tussen een drietal leveranciers (CPG Nederland, Gebr. Bodegraven en fischer Benelux). Recent heeft Isero, in samenwerking met de Kracht van de Combinatie, een project succesvol afgerond waarbij 74 sociale woningen geheel volgens de laatste normen zijn verduurzaamd.

Dit artikel is gesponsord door Isero.

Koert Terhürne: ‘Sociale duurzaamheid gaat over meer dan het realiseren van huizen.’

Dura Vermeer: 'Naast klimaat óók het goede doen voor de mens'

Dura Vermeer heeft een ambitieuze missie: Net Zero in 2050. Maar duurzaamheid is meer dan CO₂-reductie. Met een integrale blik op de maatschappelijke opgave wil Dura Vermeer het goede doen voor aarde én mens. In dit interview deelt Koert Terhürne, directievoorzitter van Dura Vermeer Divisie Bouw en Vastgoed, hoe het bedrijf inzet op sociale impact en het creëren van toekomstbestendige leefomgevingen.

Van op naar in de stoep: AEC-granulaat als duurzame grondstof 

Van op naar in de stoep: AEC-granulaat als duurzame grondstof

Van je 'grijze afval' naar een stoeptegel. Een musthave met het oog op de circulaire economie, zou je denken. Maar er zijn ook aarzelingen bij het gebruik van nieuwe grondstoffen die afkomstig zijn van afval. Hoe geven we het dan toch waarde?

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector  

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector

Als het aan partners Waterzaak en GEP ligt, volgen we het voorbeeld van onze zuiderburen. In België is regenwater opvangen al meer dan 20 jaar de norm. In Nederland lopen wij flink achter. En dat terwijl de Waterwet uit 2009 stelt dat we regenwater moeten opvangen.

Gerhard Hospers

Greenworks: duurzaamheidslabel én kennispartner voor de bouw

De ideale comaker en kennispartner bij bouwprojecten: dat is Greenworks - het duurzaamheidslabel voor bouw- en installatiematerialen - in een notendop. Greenworks is onderdeel van BMN Groep, de grootste bouwmaterialenhandel in Nederland. Omdat circulair en biobased bouwen anno 2024 de norm is, manifesteert BMN Groep zich met Greenworks meer en meer als adviseur die de klant van a tot z ontzorgt, zegt Gerhard Hospers, manager ESG/Greenworks bij BMN Groep.