Funderen met de Superkist: simpel en supersnel

Funderen met de Superkist: simpel en supersnel

Hij is schoor- en kransloos, arbovriendelijk én supersnel te plaatsen: de Superkist, een innovatieve funderingskist van De Hoop Pekso uit Terneuzen. De Superkist is een EPS-bekisting waarmee in 'no time' een fundering kan worden gemaakt. "Wie tijdwinst wil boeken, kan niet om de Superkist heen", zegt projectleider combinatiewerken Joop van Stralen Nijsse van De Hoop Betonstaalcentrale, dat onderdeel is van De Hoop Terneuzen.

Drukte in de bouw, tekort aan handjes: Van Stralen Nijsse – al vele jaren werkzaam in het wereldje - weet er alles van. “Projecten worden zelfs uitgesteld omdat er soms niet genoeg bouwplaats personeel aanwezig is. Ja, ook op het gebied van funderingen zie je een tekort aan mensen. Wie kiest voor de Superkist, kiest voor efficiëntie, kwaliteit en snel resultaat. Uiteraard is het afhankelijk van het project, maar wie de Superkist gebruikt, bespaart op materiaal en wint veel tijd. En tijd is geld.”

Slim en snel

De Superkist is een EPS-bekisting voor funderingsbalken op paalfunderingen, geschikt voor woning- en utiliteitsbouw. Volgens de projectleider is de Superkist hét antwoord op het tekort aan handjes in de bouw. “Door de slimme verwerkingsmethode met trekpennen is de fundering veel sneller te plaatsen dan wanneer je gebruik maakt van traditionele bekisting”.

De Superkist wordt met wandelstokken aan de grond vastgezet, bestaat uit een vast u-vormige bekisting en werkt zonder boven- en onderbeugels. Na het plaatsen van de kisten en de korfwapening worden speciale trekpennen in de bovenzijde van de wanden van de bekisting aangebracht. Makkelijk te plaatsen, want de Superkist is al voorzien van inkepingen. De trekpennen zorgen er vervolgens voor dat de kist sterk én maatvast blijft tijdens de betonstort. Deze trekpennen liggen verdiept in de bekisting en blijven na het storten in het beton zitten. Van Stralen Nijsse: “Bij de traditionele houten bekisting zit je vaak te hannesen met beugels, maar dat is verleden tijd. Als het beton is gestort, werk je hem af. Afschoren en afkransen is niet meer nodig.” Minder arbeidsintensief dus. En, niet in de laatste plaats: de tijdwinst is enorm.

Meer met minder

Vervolgens kan het beton eenvoudig en snel worden glad gestreken. Meer met minder, zo luidt het adagium. Want door het minimaliseren van materiaalgebruik is ook het aantal handelingen – van het stellen tot aan de oplevering van de fundering – sterk teruggebracht.

Op de website van De Hoop Pekso staat een instructiefilmpje van nog geen vier minuten waarin het proces stap voor stap wordt uitgelegd. Een kind kan de was doen, zo lijkt het. Van Stralen Nijsse: “Het plaatsen van de Superkist is echt heel simpel. Sommige aannemers die er voor het eerst mee werken, vragen om begeleiding. Ik leg het graag uit. Binnen een kwartier ben ik weer weg.”

Lichtgewicht

Met een lengte van 1,80 meter is de kist langer dan andere kisten. De kisten zijn per twee verpakt. “Zo loop je probleemloos met ruim 3,60 meter aan kisten in je handen over de bouwplaats.”

De Superkist is leverbaar in vijf breedtematen (300, 350, 400, 450 en 500 mm) en drie hoogtematen (400, 450 en 500 mm). Het assortiment bestaat in totaal dus uit vijftien verschillende balkmaten. Hoekelementen zijn standaard leverbaar. Voor kleinere en grotere funderingsmaten kunnen aannemers de EPS-Standaardkist van De Hoop Pekso gebruiken. Omdat de Superkist een voorraadproduct is, bedraagt de levertijd gemiddeld drie dagen.

De Hoop Pekso levert de Superkisten aan bouwprojecten in het hele land. Het bedrijf kan de Superkisten ook plaatsen. “Als een opdrachtgever het wenst, kunnen wij de volledige fundering aanbrengen. Dat doen we samen met Diblo Betonstaal en Betonwerken, onze vaste onderaannemer.”

Op dit moment worden de Superkisten onder meer geplaatst bij de bouw van tachtig opslag- en bedrijfsunits in Lelystad, acht vakantiewoningen in Medemblik en een nieuw te bouwen kantoor en magazijn voor Havep in Goirle.

De Superkist is een innovatie uit 2018, maar de ontwikkelingen staan nooit stil, zegt Van Stralen Nijsse. “De basis van de Superkist staat als een huis. De naam is niet voor niets gekozen, het is ook echt een Superkist.”

Voor meer informatie, zie superkist.nl.

De Hoop Pekso - onderdeel van De Hoop Terneuzen – is in 2008 ontstaan uit de samenvoeging van De Hoop Betonwaren BV en Pekso Beton BV. De geschiedenis van het moederbedrijf gaat terug tot 1911. Bij De Hoop Terneuzen werken circa 1000 mensen, verdeeld over meer dan veertig bedrijven.  De Hoop Pekso is intussen uitgegroeid tot een totaalleverancier van beton-gerelateerde producten: Vloeren & Wanden, EPS-producten en Wapeningsstaal. De Hoop Pekso heeft duurzaamheid en productinnovatie hoog in het vaandel staan. Voorbeelden van succesvolle productinnovaties zijn de Isolatie Ankerplaat, Standaard Wapeningskorf, Murfor Compact®, Breedplaat XXL en Superkist.

Dit artikel is gesponsord door De Hoop Pekso.