Gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen vereist maatwerk en specifieke kennis

Gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen vereist maatwerk en specifieke kennis

Isero BV staat in de bouwsector bekend als ijzerwarengroothandel. Minder bekend is dat Isero specifieke kennis in huis heeft als gaat om werkkleding en persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM's) voor werknemers op de bouwplaats. Hiermee ontzorgt Isero het bouwbedrijf in het aanmeten van werkkleding en persoonlijke beschermingsmiddelen voor meer veiligheid op de bouwplaats.

Persoonlijke beschermingsmiddelen worden door werknemers gedragen of gebruikt om te zorgen voor veiligheid en bescherming bij calamiteiten en ongevallen. Werknemers hebben recht op een veilige en gezonde werkplek. De werkgever heeft de zorgplicht om noodzakelijke veiligheidsmaatregelen te treffen om veilig te kunnen werken en letsel te voorkomen.

Op elke bouwplaats zijn persoonlijke beschermingsmiddelen via de Arbowet verplicht en worden kosteloos door de werkgever ter beschikking gesteld. De belangrijkste PBM’s zijn de veiligheidshelm, veiligheidsschoenen, gehoorbescherming en adembeschermingsmiddelen.

Maatwerk

Sandra Radix, werkzaam bij Isero BV als werkkleding- en PBM-specialist, legt uit dat het bedrijf eigen PBM-specialisten in dienst heeft, die aannemers begeleiden en monitoren bij het inrichten van een zo veilig mogelijke persoonlijke werkomgeving voor werknemers op de bouwplaats.

Sandra Radix, werkkleding- en PBM-specialist.

“Persoonlijke beschermingsmiddelen toepassen is maatwerk, die voor elke medewerker passend moet worden gemaakt om de beste bescherming te kunnen bieden”, zegt Radix. Ze geeft aan dat specifiek voor PBM’s speciale expertise nodig is om klanten, met name aannemers, zo goed mogelijk hierin te adviseren.

Wet en regelgeving

“Met betrekking tot de wet- en regelgeving komt daar best veel bij kijken”, legt ze uit. Vandaar dat Isero dit specialisme in PBM’s en werkkleding verder heeft verdiept. “Op deze manier kunnen we als kennisautoriteit bouwpartijen begeleiden bij het aanmeten van de juiste beschermingsmiddelen voor hun werknemers. Hiervoor hebben we veiligheid specialisten in huis die zich volledig richten op het gebruik van de juiste PBM’s op de bouwplaats.”

Isero timmert aan de weg als kennisautoriteit voor de bouwsector ”

De veiligheid specialisten adviseren op het gebied van de juiste veiligheidskleding en veiligheidsschoenen, eventueel met steunzolen en het aanmeten van otoplastieken. “Deze PBM’s worden passend gemaakt voor elke medewerker en voor steunzolen gelden zelfs speciale richtlijnen”, zegt Radix. Ook zorgt Isero ervoor dat oude, gebruikte werkkleding en werkschoenen worden verzameld en gerecycled.

Projectgebonden beschermingsmiddelen

Bij grotere bouwprojecten plaatst Isero magazijncontainers op bouwlocaties, die zijn voorzien van voorraadproducten en zijn afgestemd op het bouwproject en op de bouwfase. Ook PBM’s is een van de productgroepen die op voorraad ligt. “Daarmee wordt het de aannemer makkelijk gemaakt en grijpen hun werknemers niet mis op de verkeerde spullen”, zegt Radix.

Isero levert ook projectgebonden beschermingsmiddelen zoals valbeveiliging. Alle PBM’s die op de markt worden gebracht, moeten voldoen aan de richtlijn Persoonlijke beschermingsmiddelen (89/686/EEC). “De PBM’s in de hoogste categorie, zoals valbeveiliging moeten jaarlijks worden gekeurd. De valbeveiliging wordt door Isero zelf gekeurd”, legt Radix uit.

Toolbox ‘veilig werken op hoogte’

Naast het geven van deskundig advies, biedt Isero ook toolboxen aan waarmee bouwbedrijven veiligheid op de bouwplaats voortdurend bij hun medewerkers onder de aandacht kunnen brengen. “Bijna dagelijks vinden arbeidsongelukken plaats die te maken hebben met een val van hoogte. In de bouwsector komen deze ongelukken vrij vaak voor, maar kunnen met de juiste valbeveiliging worden voorkomen, mits de werknemer goed is getraind om te weten hoe de PBM’s moeten worden ingezet. Hiervoor bieden wij de toolbox ‘veilig werken op hoogte’ aan, die voorziet in het trainen van medewerkers op het gebied van valgevaar voorkomen. Deze trainingen worden op locatie gegeven”, vertelt Radix.

Gehoorbeschadiging

Ook gehoorbeschadiging die is opgelopen door werk op een bouwlocatie, neemt steeds vaker toe bij werknemers. “Op de bouwplaats worden steeds meer installaties en machines ingezet, die al gehoorbeschadiging kunnen veroorzaken als de werknemer slechts kort hieraan is blootgesteld.” Volgens Radix blijken medewerkers hiervan onvoldoende op de hoogte zijn. “Binnen de trainingen die wij geven, leren wij medewerkers van een bouwlocatie hoe zij gehoorbeschadiging kunnen voorkomen en hoe zij hun PBM’s het beste kunnen inzetten en onderhouden voor blijvende bescherming.”

Deskundig advies

Ieder bedrijf is verplicht een Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) uit te voeren, waarbij risico’s op de werkplek in kaart worden gebracht. Deze RI&E mag worden opgesteld door een eigen preventiemedewerker of door een gecertificeerde externe kerndeskundige. Hiermee zijn de gevaren en risico’s op de bouwlocatie in kaart gebracht, waaraan medewerkers eventueel blootgesteld kunnen worden.

“Deze risico’s op de bouwplaats moeten stapsgewijs worden teruggedrongen. Pas bij de afronding van dit traject komen de PBM’s aan bod”, vertelt Radix. “In die laatste fase stappen de veiligheid specialisten van Isero in het veiligheidstraject en gaan we samen met het bouwbedrijf aan de slag om hun medewerkers zo goed mogelijk te helpen bij het aanmeten en passend maken van de juiste PBM’s.”

Voortdurende aandacht voor persoonlijke veiligheid

Isero blijft voortdurend met het bedrijf in gesprek of de PBM’s nog steeds voldoen of moeten worden vervangen, of dat veranderingen in het PBM-pakket nodig zijn. “Voortdurende aandacht voor persoonlijke veiligheid op de bouwplaats is ook echt nodig”, geeft Radix aan. “Er gebeuren nog te veel ongelukken, dus mag er geen dag voorbij gaan dat medewerkers op de bouwplaats niet worden aangesproken op hun veiligheid.

Soms gaan bedrijven hier creatief mee om”, weet Radix. “Werknemers die weleens vergeten om hun PBM’s te dragen, worden bijvoorbeeld verplicht om een week lang een roze veiligheidshelm te dragen. En, inderdaad, die leveren wij ook”, lacht Radix.

Dit artikel is gesponsord door Isero BV.