Hoe kom ik tot het juiste anker?
Op welke manier kan er dan wel constructief bevestigd worden op kanaalplaatvloeren? Bij de keuze voor het juiste anker is het erg belangrijk om te kijken naar de volgende zaken: wat is de maximale belasting, op welke manier moet het anker geplaatst worden en wat is het klembereik van het anker? Bij het plaatsen van ankers in kanaalplaatvloeren is niet het anker maatgevend maar het beton, waarbij de maximumbelasting voor de kanaalplaatvloer die door de fabrikant is opgegeven leidend is. Het advies van de fabrikant is om maximaal 4 kN gebruiksbelasting en een maximale buitendiameter van 12 mm te gebruiken.
Lengte en diameter van het anker CELO-ZA-ANKER
De lengte van de huls van het anker speelt een grote rol bij het slim en snel bevestigen in kanaalplaatvloeren. Optimaal is een lengte waarbij de onderzijde van de huls gelijk ligt aan de onderzijde van de schil. Met een hulslengte die begint bij slechts 40 mm voldoet het ZA anker aan deze verwachtingen. De range loopt op tot een hulslengte van 140 mm om ook materialen tot 110 mm te kunnen bevestigen. Door de beschikbaarheid van verschillende klemdiktes heb je voor elk te bevestigen materiaal, ongeacht de dikte, altijd de juiste oplossing hebt.
Een praktijkvoorbeeld
Een strip met een dikte van 8 mm moet gemonteerd worden op een kanaalplaatvloer met een boven schildikte van 30 mm. Het gat in de strip is 13 mm. Het totale pakket is 8 + 30 mm = 38 mm. Het CELO ZA-S 12/– anker heeft een hulslengte van 40 mm en is daardoor optimaal voor gebruik.
Het CELO ZA-anker heeft een diameter van 12 mm, waardoor er minder geboord hoeft te worden. Ondanks de beperkte plaatsingsdiepte en de kleine diameter kan dit anker door zijn volledig metalen huls krachten aan die hoger zijn dan de toelaatbare belasting van 4 kN. Het plaatsen van een anker met een grotere diameter is dan ook niet zinvol.
Kreukelzone en visgraatstructuur
De kreukelzone van het ZA-anker, die wordt gevormd door de verjonging van de huls op een bepaalde lengte, staat toe dat de huls vervormt en de constructie strak getrokken wordt tegen de ondergrond. Dit gebeurt vóór het bereiken van het aandraaimoment. Het voordeel hiervan is dat er geen speling ontstaat en daarmee de aanleiding tot bezwijken van de constructie op een later moment voorkomen wordt. De visgraatstructuur en meedraaiweerstanden zorgen tenslotte voor betere grip bij het aandraaien.
Ook geschikt voor toepassingen in andere materialen
Naast de toepassing op kanaalplaatvloer is het ZA-anker ook geschikt als bevestigingsmiddel voor vol beton en kalkzandsteen. Het ZA-Anker is voorzien van Europese goedkeuring optie 7 voor het gebruik in beton. Het anker is leverbaar in een uitvoering met bout (S) en draadeinde met moer (B). De testrapporten en overige resultaten zijn op aanvraag beschikbaar.
Dit artikel is gesponsord door Hemmink.