Circulariteit is meer dan recyclen

Circulariteit is meer dan recyclen
In 2025 wil Kingspan 1 miljard PET-flessen uit zee hebben gehaald en upcyclen tot grondstof van de QuadCore® isolatie.

"Onze duurzaamheidsstrategie is erop gericht om zo snel mogelijk te voldoen aan de v2050-doelstellingen van het klimaatakkoord om klimaatontwrichting tegen te gaan", zegt Patrick Theelen, business development manager bij Kingspan Geïsoleerde Panelen in Tiel.

“Duurzaamheid moet je holistisch benaderen en circulariteit is hiervan een onderdeel.” De duurzaamheidstrategie die Kingspan, producent van geïsoleerde sandwichpanelen en dak- en gevelsystemen, tien jaar geleden al heeft ingezet, levert voor de visie en missie van het bedrijf tal van innovatieve oplossingen die bijdragen aan klimaatverbetering. Theelen vertelt dat duurzaamheid, energie-efficiëntie en circulariteit krachtige fundamenten zijn voor een leverancier van bouwmaterialen om fors bij te kunnen dragen aan die milieuverbetering.

“Circulariteit is een begrip dat op allerlei manieren te interpreteren is”, stelt hij vast. “Daarom is het zo ingewikkeld om een eenduidige betekenis aan circulariteit te hangen, maar dat het meer is dan alleen recyclen is duidelijk.”

Kingspan circulariteit
Patrick Theelen, business development manager bij Kingspan Geïsoleerde Panelen.

Kennis van nu

Theelen vindt het goed dat Kingspan circulariteit met een nuchtere, kritische en realistische blik benadert. Hij gaat ervan uit dat op termijn hergebruik van bouwmaterialen aan de hand van innovatieve, milieuvriendelijke technieken en ontwerpen eenvoudiger en soepeler verloopt dan nu. Hij geeft aan moeite te hebben met hoe de Nederlandse bouwbranche de begrippen circulariteit en circulair bouwen vertaalt in: ‘hoeveel kun je recyclen’.

“Die vertaling is fundamenteel onjuist. Als je circulariteit interpreteert als puur het retour halen van het bouwmateriaal, dan klopt dat niet. Het gaat er ook om dat je zo weinig mogelijk materiaal gebruikt en het materiaal zo lang mogelijk in de cyclus houdt.”

Theelen haalt zijn inspiratie voor een juiste vertaling van circulariteit uit de R10-circulariteitsladder, de tien stappen om circulair te zijn die zijn ontwikkeld door Jacqueline Cramer, waarbij wordt gekeken hoe een product slimmer kan worden gemaakt en gebruikt, hoe de levensduur van een product kan worden verlengd en hoe restmaterialen nuttig kunnen worden toegepast. “De R10 biedt een prachtige structuur die aantoont hoe je stapsgewijs circulariteit bereikt.” Lachend: “Behalve stap 1 (red: Refuse), want dan zou ik geen baan meer hebben.”

Holy Grail

“Uiteraard zetten wij stappen in recyling en geven we op projectbasis terugname-verantwoordelijkheid af op projecten, waar de opdrachtgever een hoge mate van duurzaamheid toekent en de wens heeft om bouwmaterialen weer terug te leveren als het pand wordt gesloopt”, vertelt Theelen. “Ook hebben we ervaring met hergebruik van bouwmaterialen door deze uit bestaande gebouwen terug te nemen en opnieuw in te zetten. Voor het project BlueCity, het voormalige zwembad Tropicana in Rotterdam, hebben we bijvoorbeeld 400 vierkante meter gebruikte panelen geleverd. Dit project is samen met de BAM opgepakt.”

Theelen legt uit dat Kingspan dit soort activiteiten niet als de ‘Holy Grail’ ziet. “We weten namelijk niet of dit bouwmateriaal over twintig jaar nog steeds voldoet aan de dan geldende eisen.” Theelen geeft aan dat het terughalen van een beperkt aantal vierkante meter op dit moment prima te doen is. “Maar, als we op termijn miljoenen vierkante meters moeten terugnemen, die we nu in de markt zetten, zijn die onmogelijk allemaal op deze manier opnieuw in te zetten. Onze R&D heeft onderzoek naar recycling van grondstoffen hoog op de agenda staan, zodat deze grondstoffen in de toekomst hoogwaardig kunnen worden toegepast in onze producten”, zegt Theelen.

Duurzaam gebruik grondstoffen

Het volgen van de R10-circulariteitsladder zet Kingspan in als pijler bij haar Planet Passionate-programma met als doel het klimaat te verbeteren, de natuur te beschermen en circulaire producten te ontwikkelen. “We zijn onze producten voortdurend aan het innoveren”, zegt Theelen. Het materiaal dat Kingspan toepast, is de afgelopen jaren sterk veranderd. “In basis gebruikten we vroeger PIR, een thermisch efficiënt materiaal. Ons níeuwe isolatiemateriaal, QuadCore, geeft ons een reductie van 12 procent aan bouwmateriaal en evenzoveel minder delving van grondstoffen, 12 procent minder productie en transport en 12 procent minder recycling op termijn. Dit nieuwe isolatiemateriaal heeft dus aanzienlijke consequenties. De totale verbetering in schaduwprijs volgens de Nationale Milieu Database komt neer op 22 tot 30 procent, afhankelijk van de gevraagde isolatiewaarde.” Een ander duurzaam initiatief dat past binnen Planet Passionate van Kingspan om bij te dragen aan circulariteit, is het upcyclen van petflessen die uit de oceaan worden opgevist, als grondstof voor het produceren van isolatiemateriaal.

Circulariteit moet je in de context zien van een totaalpakket aan maatregelen om klimaatontwrichting tegen te gaan”

“Nu worden enkele miljoenen petflessen per jaar geüpcycled, in 2025 zullen dit er 1 miljard per jaar zijn. Dit zijn concrete, innovatieve ontwikkelingen die we inmiddels toepassen in het kader van de 2050-klimaatdoelstellingen”, zegt hij. “Circulariteit moet je in de context zien van een totaalpakket aan maatregelen om klimaatontwrichting tegen te gaan. Daar is ons Planet Passionate programma op gericht. Als Kingspan willen we op een open, transparante wijze laten zien hoe we bijdragen aan de klimaatdoelstellingen, onderbouwd met concrete data en gebaseerd op de kennis van nu”, zegt Theelen.

Dit artikel is gesponsord door Kingspan Geïsoleerde Panelen

Van op naar in de stoep: AEC-granulaat als duurzame grondstof 

Van op naar in de stoep: AEC-granulaat als duurzame grondstof

Van je 'grijze afval' naar een stoeptegel. Een musthave met het oog op de circulaire economie, zou je denken. Maar er zijn ook aarzelingen bij het gebruik van nieuwe grondstoffen die afkomstig zijn van afval. Hoe geven we het dan toch waarde?

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector  

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector

Als het aan partners Waterzaak en GEP ligt, volgen we het voorbeeld van onze zuiderburen. In België is regenwater opvangen al meer dan 20 jaar de norm. In Nederland lopen wij flink achter. En dat terwijl de Waterwet uit 2009 stelt dat we regenwater moeten opvangen.

Gerhard Hospers

Greenworks: duurzaamheidslabel én kennispartner voor de bouw

De ideale comaker en kennispartner bij bouwprojecten: dat is Greenworks - het duurzaamheidslabel voor bouw- en installatiematerialen - in een notendop. Greenworks is onderdeel van BMN Groep, de grootste bouwmaterialenhandel in Nederland. Omdat circulair en biobased bouwen anno 2024 de norm is, manifesteert BMN Groep zich met Greenworks meer en meer als adviseur die de klant van a tot z ontzorgt, zegt Gerhard Hospers, manager ESG/Greenworks bij BMN Groep.

Nieuwe generatie groene dakramen van FAKRO op alle fronten verbeterd 

Nieuwe generatie groene dakramen van FAKRO op alle fronten verbeterd

Greenview is de dakramenlijn die Fakro vanaf 1 januari in Nederland introduceert. Met de nieuwe generatie dakramen komt het doel van volledig klimaatneutraal produceren dichter binnen bereik voor de dakramenleverancier.