Voor Mark van Houten, commercieel directeur van Saint-Gobain ISOVER en Saint-Gobain Gyproc Nederland, is het vanzelfsprekend dat ISOVER de rol van kennispartner op zich heeft genomen. Dat sluit aan bij de waardes van het bedrijf en de visie die ISOVER heeft op het verduurzamen van de eigen bedrijfsvoering en de leefomgeving. Moederbedrijf Saint-Gobain heeft zich ten doel gesteld om in 2050 volledig CO₂-neutraal te produceren. Als tussenstap moet de CO₂-uitstoot in 2025 al vijftig procent lager liggen ten opzichte van 2020.
Er is al flink wat vooruitgang geboekt, stelt solutions manager Rogier Stoker. In de Nederlandse fabriek wordt tot wel 70 procent gerecycled glas gebruikt. Daarnaast wordt restafval dat vrijkomt bij de productie weer als nieuwe grondstof gebruikt, als koelvloeistof wordt regenwater gebruikt en er is onlangs een nieuw type natuurlijke binder geïntroduceerd, dat zorgt voor minder emissie van schadelijke stoffen. De duurzaamheidsopgave die Saint Gobain zichzelf opgelegd heeft wil het bedrijf ook vertalen naar de markt door klanten te informeren.
Verantwoordelijkheid
Vanaf 1 januari 2021 moeten alle vergunningsaanvragen voor zowel woning- als utiliteitsbouw voldoen aan de eisen voor Bijna Energie- Neutrale Gebouwen (BENG). BENG komt in de plaats van de huidige EPC als meetmethode om de energieprestatie van gebouwen inzichtelijk te maken. De eisen vloeien voort uit het Energieakkoord. “Het is best een lastig onderwerp”, constateert Van Houten. “Veel partijen weten nog niet exact wat het betekent, terwijl ze toch projecten in voorbereiding hebben. Je kunt niet wachten met erover nadenken tot BENG er straks is. Wij willen onze verantwoordelijkheid nemen door de bouw te helpen op een duurzame manier te innoveren. Dat zit in ons DNA.”
Daarom is ISOVER al halverwege dit jaar gestart met een informatiecampagne onder de noemer ‘Samen bouwen aan energieneutrale woningen’. Energiezuinig bouwen begint natuurlijk met een goede thermische schil om de energie behoefte te beperken. Maar dat wil niet zeggen dat ISOVER zich in haar rol als kennispartner uitsluitend richt op de invloed van isolatie op BENG. Ook alle andere relevante aspecten worden meegenomen, want alleen een goede mix van maatregelen zet zoden aan de dijk.
Andere benadering
Een veelvoorkomend misverstand is dat het verhogen van Rc-waarde voldoende is om te voldoen aan de BENG-eisen, ziet Rogier Stoker. Vergelijkbaar met één zonnepaneel dat nu soms aangebracht wordt op de kopgevel van een hoekwoning om net de vereiste EPC te halen. “Rekenkundig rondmaken van de EPC”, noemt Stoker dat. “Het heeft niets te maken met duurzaamheid.”
BENG biedt een eenduidige manier om te kunnen aantonen hoe duurzaam een gebouw is. Om de energieprestatie exact te kunnen berekenen is de NTA 8800 aangewezen als nationale bepalingsmethode ter vervanging van de NEN 7120. Een goede stap vooruit, maar dat betekent wel dat bouwers en ontwikkelaars al in een vroegtijdig stadium rekening moeten houden met factoren als oriëntatie van de woning, de kans op temperatuuroverschrijding (de TO-julieis die gelijktijdig met BENG van kracht wordt), type en hoeveelheid glas en lineaire warmteverliezen. Stoker: “Dat vergt een heel andere benadering dan bij EPC. Wij willen met de BENG-campagne de samenhang tussen de verschillende BENG-eisen inzichtelijk maken.”
Online tool: ISOVER BENGwijzer
Om de markt te ondersteunen bij de overstap op BENG heeft ISOVER onder meer een eigen online tool ontwikkeld op basis van onderzoek dat is uitgevoerd door bouwadviesbureau DGMR. Met deze ISOVER BENGwijzer kunnen bouwpartijen in de ontwerpfase bekijken wat het effect is van maatregelen zoals het verhogen van de Rc-waarde van gevel en dak, het gebruik van zonnepanelen, luchtdichtheid en de keuze voor verschillende soorten isolatiemateriaal op de kosten, de energiebesparing en de CO₂-uitstoot, rekening houdend met de gemiddelde levensduur van een woning. Zo kunnen ze zelf een om optimale balans zien te vinden tussen kosten en duurzaamheid. Stoker: “Uiteindelijk hebben we als bouwend Nederland het gezamenlijke doel om woningen betaalbaar te houden én duurzamer te maken. Onze tool laat dat heel inzichtelijk zien.”
BENG is een mooi instrument, om de gebouwde omgeving duurzamer te maken maar voor Van Houten mag er nog best een tandje bij. “Het is een tussenstation. Uiteindelijk moeten we naar energieneutraal gebouwde woningen. En waarom zouden we tot 2050 wachten als het ook al eerder kan? Waarom stappen we niet eerder over op ENG (EnergieNeutrale Gebouwen) in plaats van BENG? Die discussie proberen we aan te zwengelen.”
Doelstellingen Saint-Gobain voor de circulaire economie
- In 2030 wordt er 30 procent minder gebruik gemaakt van onbewerkte grondstoffen in vergelijking
met 2017. - In 2030 is het niet-teruggewonnen afval met 80 procent afgenomen in vergelijking met 2017.
- Alle verpakkingen zijn in 2030 100 procent recyclebaar en/of te hergebruiken.
- In 2030 bestaat meer dan 30 procent van alle verpakkingen uit gerecycled en/of plantaardig materiaal.
Dit artikel is gesponsord door ISOVER.