Sneller en duurzamer bouwen met Strikolith gevelsystemen

Sneller en duurzamer bouwen met  Strikolith gevelsystemen

In september werd bekend dat Strikolith de krachten bundelt met Saint-Gobain Weber Beamix. Hiermee versterkt Strikolith haar positie als toonaangevend fabrikant en leverancier van gevel-, wand- en plafondafwerkingen. Projectmanager Richard Ceelen: "Wij willen onze klanten als sparringpartner terzijde staan. Met de verbreding van het assortiment aan producten en diensten kunnen we hen nog beter van dienst zijn."

Het bedrijf uit Raamsdonksveer heeft zich sinds de oprichting in 1971 ontwikkeld tot een bekende partij in de Nederlandse markt. Behalve als producent en leverancier van afbouwmaterialen voor de professionele dealers en verwerkers, is het bedrijf vooral bekend van de buitengevelisolatiesystemen, waarmee gebouwen een ‘jas’ krijgen. Ceelen ziet een toenemende belangstelling voor deze systemen: “De vraagstukken op het gebied van de woningvoorraad en de energietransitie vragen om nieuwe oplossingen. Gevelisolatiesystemen bieden grote voordelen ten opzichte van traditioneel bouwen.”

Nederland was van oudsher een bakstenenland

In de rest van Europa is het bouwen met gevelisolatiesytemen eerder regel dan uitzondering. Ceelen heeft wel een verklaring waarom gevelisolatiesystemen in die landen veel meer zijn ingeburgerd. “Nederland was van oudsher een echt bakstenenland. Door onze ligging en de vele rivieren hadden we namelijk altijd een natuurlijke voorraad klei om bakstenen te maken en daardoor was bouwen met bakstenen lange tijd de norm.”

Maar volgens Ceelen zijn gevelisolatiesystemen niet voor niets buiten Nederland zo populair. Hij somt op: “De isolerende prestaties zijn uitstekend en de binnenruimte neemt toe doordat de wanden slanker zijn. Daarnaast gaat de verwerking veel sneller en dat is essentieel in een tijd waarin we vakmensen tekort komen. Bovendien wordt de constructie lichter, wat scheelt in de fundering en uiteindelijk in de bouwkosten.”

Versnellen van de energietransitie

Ook in de bestaande bouw levert het toepassen van gevelisolatiesystemen voordelen op. Ceelen is stellig: “Zowel particulieren als woningcorporaties staan voor een enorme verduurzamingsopgave. Als we blijven metselen dan komen we handjes te kort. Daar hebben we de mensen niet voor. Dus we hebben nieuwe systemen of oplossingen nodig om die mass customization te bewerkstelligen. Zowel op de bouwplaatsen als bij prefab.”

Kennisoverdracht en advies

Om partijen in de bouwkolom te helpen met de toepassing van nieuwe technieken en producten zet Strikolith fors in op kennisoverdracht en advies. “Wij hebben niet alleen alle producten in huis, maar ook de kennis om daarbij te adviseren en te ondersteunen. Voor alle betrokkenen, van architect en bouwer tot woningcorporatie en vakman. Dat doen we met bedrijfsbezoeken, kennissessies en individueel advies. Wij zeggen altijd ‘Strikolith staat naast je’.”

Makkelijker verwerken door lichtgewicht technologie

Om voorop te blijven lopen investeert het bedrijf veel in vernieuwing. De laatste jaren lag de focus bij de innovaties op het makkelijker verwerken van de producten op de bouwplaats. Ceelen: “Om de steeds schaarser wordende vakmensen te ontzien, hebben we met een partner een lichtgewicht technologie ontwikkeld genaamd, de O2-technologie.” Na een succesvolle toepassing in mortels en sier- en spuitpleisters, wordt de innovatie sinds kort ook toegepast in pleisterplaten.

Twee nieuwe pleisterplaten

Ceelen: “We zien dat houtskelet- en staalframebouw, ook geprefabriceerd, steeds populairder worden. Daardoor groeit ook de behoefte aan afwerking met stuc- en/of steenstrips, eventueel aangebracht op een isolatiemateriaal. Daarom hebben we met een partner twee nieuwe pleisterplaten ontwikkeld: De Omniclad O2 en de UNI-C pleisterplaten.” De Omniclad O2 pleisterplaat levert een forse gewichtsbesparing op, vertelt Ceelen: “Door mineralen zoals glasgranulaat toe te passen, realiseren we een gewichtsbesparing tot wel 50% ten opzichte van traditioneel plaatmateriaal. Daarnaast zijn de platen veel makkelijker te verwerken. Bovendien kunnen de platen met de hand worden gesneden. Elektrische cirkelzagen zijn daardoor overbodig en je hebt geen fijnstofuitstoot meer.”

De eerste gebruikers zijn volgens Ceelen enthousiast: “Het scheelt nogal wat als je met een plaat sjouwt die veel lichter weegt dan traditionele platen. Het systeem zal worden voorzien van een KOMO-attest waarmee de kwaliteit is geborgd.”

“De tweede productinnovatie, de UNI-C bouwplaat, heeft als extra voordeel dat deze ook als steunplaat kan fungeren”, vertelt Ceelen. “Daarmee hebben we nu een volledig totaalpakket voor aanbrengen van gevelisolatiesystemen. Bovendien is de UNI-C uitstekend geschikt voor prefab bouw.”

Praktijktoepassing

De nieuwe producten worden al in meerdere projecten toegepast. Zo wordt bij het Radboudumc in Nijmegen de UNI-C pleisterplaat toegepast bij een buitenplafond, als steunplaat voor een aan te brengen Strikotherm gevelisolatiesysteem. Ceelen: “Hier kreeg de bouwer, aannemersbedrijf Cornelissen uit Zeeland, de vraag om een verlaagde plafondconstructie aan te brengen en te voorzien van een gevelisolatiesysteem. Daarop hebben we met onze partner Werkcon geadviseerd over de metalstud constructie, pleisterdrager en gevelisolatiesysteem.”

De Omniclad O2 Pleisterplaat wordt al veel toegepast bij de bouw van luxe recreatiechalets en -woningen. Ceelen: “Ook bij HSB-achtige ondergrondconstructies met gestucte afwerking is een Omniclad O2 al een populaire pleisterplaat, in zowel nieuwbouw als renovatie.”

Dit artikel is gesponsord door Strikolith.

Van op naar in de stoep: AEC-granulaat als duurzame grondstof 

Van op naar in de stoep: AEC-granulaat als duurzame grondstof

Van je 'grijze afval' naar een stoeptegel. Een musthave met het oog op de circulaire economie, zou je denken. Maar er zijn ook aarzelingen bij het gebruik van nieuwe grondstoffen die afkomstig zijn van afval. Hoe geven we het dan toch waarde?

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector  

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector

Als het aan partners Waterzaak en GEP ligt, volgen we het voorbeeld van onze zuiderburen. In België is regenwater opvangen al meer dan 20 jaar de norm. In Nederland lopen wij flink achter. En dat terwijl de Waterwet uit 2009 stelt dat we regenwater moeten opvangen.

Gerhard Hospers

Greenworks: duurzaamheidslabel én kennispartner voor de bouw

De ideale comaker en kennispartner bij bouwprojecten: dat is Greenworks - het duurzaamheidslabel voor bouw- en installatiematerialen - in een notendop. Greenworks is onderdeel van BMN Groep, de grootste bouwmaterialenhandel in Nederland. Omdat circulair en biobased bouwen anno 2024 de norm is, manifesteert BMN Groep zich met Greenworks meer en meer als adviseur die de klant van a tot z ontzorgt, zegt Gerhard Hospers, manager ESG/Greenworks bij BMN Groep.

Nieuwe generatie groene dakramen van FAKRO op alle fronten verbeterd 

Nieuwe generatie groene dakramen van FAKRO op alle fronten verbeterd

Greenview is de dakramenlijn die Fakro vanaf 1 januari in Nederland introduceert. Met de nieuwe generatie dakramen komt het doel van volledig klimaatneutraal produceren dichter binnen bereik voor de dakramenleverancier.