Teka schiet te hulp bij emissieloos bouwen

Teka schiet te hulp bij emissieloos bouwen

De stikstofcrisis heeft ons met de neus op de feiten gedrukt: we zullen meer dan ooit emissieloos moeten leren bouwen. De hijskranen van Teka schieten daarbij te hulp en brengen de emissieloze bouwplaats onder handbereik.

De bouwkranen die Teka Kranen uit Hoorn verhuurt, hebben een unieke eigenschap: ze worden volledig elektrisch aangedreven. Aan het werk op wat voor bouwplaats dan ook, diep in de binnenstad gelegen of misschien wel in een natuurgebied, stoten ze geen CO2, NOx of PM-emissies uit. Kortom, met een dergelijke mobiele torenkraan, (top)torenkraan of City Crane is emissieloos hijsen onder handbereik van elke aannemer. Precies wat we in deze beperkende 'stikstof' periode nodig hebben, want zo kunnen we rustig verder bouwen waar anderen moeten afhaken.

Bijkomend voordeel van de elektrische aangedreven kranen is hun stille werking en dat is zeker in binnensteden een veelgevraagde kwaliteit van bouwmaterieel. Uiteraard is op de bouwplaats wel een voldoende krachtige elektrische aansluiting nodig.

Mobiele rupstorenkranen

Teka verkoop en verhuurt elektrisch aangedreven hijskranen van gerenommeerde merken. Bij Teka gaat het om een 8-delige serie mobiele torenkranen op rups. Die rupsonderstellen zijn een verhaal apart. Ze zijn door Teka zelf ontwikkeld om de gebruiker een optimale flexibiliteit te bieden. Omdat deze torenkranen niet hoeven te worden afgestempeld, kan de machinist vanuit de cabine de kraan inclusief hijslast snel en gemakkelijk verplaatsen.

Kortom, deze mobiele kranen hoeven niet tijdrovend te worden in- en uitgevouwen zoals bij de bekende vouwkranen. Ze zijn zo efficient dat een 50 procent snellere productie haalbaar is, logisch dus dat er veel vraag is naar dit type kraan. Extra aantrekkelijk voor aannemers is daarbij, dat Teka zo'n veertig ervaren kraanmachinisten in dienst heeft. Overigens zijn de rupstorenkranen ook radiografisch, dus op afstand te bedienen. Dat kan op lastige locaties een uitkomst zijn, omdat de machinist dan een goede zichtplek kan kiezen.

Het programma mobiele torenkranen op rups omvat een achttal in hijscapaciteit oplopende modellen, van de compacte 6-tons kranen tot aan de grote 12-tons rupstorenkranen. Die gieklengtes varieren tussen 30 en 50 meter en hoogtes zijn er tot en met 37 meter.

City Cranes

Wie veel in binnensteden moet hijsen, kan goed zakendoen met de City Cranes, een door Teka zelfbedacht concept van zeer compacte torenkranen. Ook deze City Cranes werken natuurlijk – we hebben het nog steeds over emissieloos bouwen – geheel elektrisch. Bijzonder is hun zeer smalle (1,18 meter!) mast en de afmeting van 2,80 bij 2,80 meter van de onderwagen. Met name bij renovatieprojecten kan de City Crane dan ook goede diensten bewijzen, zo laten actuele projecten in de Nederlandse binnensteden zien. In steegjes, nauwe schachten, op kleine binnenplaatsen; nagenoeg overal kun je een City Crane kwijt. Hij is snel op zijn plaats te zetten en anders dan bij mobiele kranen zijn daarvoor nauwelijks of geen vergunningen en verkeersgeleiders nodig. Ook overlast gevende wegafzettingen zullen zelden nodig zijn.

Wat veel aannemers nog meer aantrekkelijk vinden van de City Crane, is het simpele feit dat de machinist op momenten dat de kraan (even) niet nodig is, ook op andere vlakken een handje kan toesteken en de helpende hand bieden. De City Crane is een goed betaalbare oplossing voor (kortlopende) projecten vanaf 12+ weken. Er is keuze uit drie modellen.

Torenkranen

Naast de hiervoor besproken mobiele torenkraan op rups en de City Crane verhuurt Teka natuurlijk ook 'gewone' torenkranen en toptorenkranen. In totaal is een vloot van meer dan 100 kranen beschikbaar, die grotendeels in ons land, maar steeds vaker ook over de grens worden ingezet.

Dit artikel is gesponsored door Teka Kranen.

Van op naar in de stoep: AEC-granulaat als duurzame grondstof 

Van op naar in de stoep: AEC-granulaat als duurzame grondstof

Van je 'grijze afval' naar een stoeptegel. Een musthave met het oog op de circulaire economie, zou je denken. Maar er zijn ook aarzelingen bij het gebruik van nieuwe grondstoffen die afkomstig zijn van afval. Hoe geven we het dan toch waarde?

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector  

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector

Als het aan partners Waterzaak en GEP ligt, volgen we het voorbeeld van onze zuiderburen. In België is regenwater opvangen al meer dan 20 jaar de norm. In Nederland lopen wij flink achter. En dat terwijl de Waterwet uit 2009 stelt dat we regenwater moeten opvangen.

Gerhard Hospers

Greenworks: duurzaamheidslabel én kennispartner voor de bouw

De ideale comaker en kennispartner bij bouwprojecten: dat is Greenworks - het duurzaamheidslabel voor bouw- en installatiematerialen - in een notendop. Greenworks is onderdeel van BMN Groep, de grootste bouwmaterialenhandel in Nederland. Omdat circulair en biobased bouwen anno 2024 de norm is, manifesteert BMN Groep zich met Greenworks meer en meer als adviseur die de klant van a tot z ontzorgt, zegt Gerhard Hospers, manager ESG/Greenworks bij BMN Groep.

Nieuwe generatie groene dakramen van FAKRO op alle fronten verbeterd 

Nieuwe generatie groene dakramen van FAKRO op alle fronten verbeterd

Greenview is de dakramenlijn die Fakro vanaf 1 januari in Nederland introduceert. Met de nieuwe generatie dakramen komt het doel van volledig klimaatneutraal produceren dichter binnen bereik voor de dakramenleverancier.