Hoe voldoe je als bouwbedrijf straks aan de eisen van de Wkb?

Hoe voldoe je als bouwbedrijf  straks aan de eisen van de Wkb?

Uitstel ja, afstel nee. De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) treedt later in werking dan oorspronkelijk gepland, maar vanaf 1 januari 2022 is het toch echt zo ver. Alle bouwbedrijven - groot en klein - krijgen ermee te maken. En moeten zich er dus op voorbereiden. Met een gloednieuw concept helpt Ubbink ze daar graag bij.

Constructiefouten, brandonveilige situaties, onvoldoende isolatie of een slecht functionerende ventilatie. Als het aan het kabinet ligt – maar natuurlijk in de eerste plaats aan de bewoners of gebruikers van het gebouw – dan horen deze gebreken met ingang van 2022 tot het verleden. Dan immers moet de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) stapje voor stapje in werking treden, te beginnen met eengezinswoningen en eenvoudige bedrijfspanden.

Deze kwaliteit moet worden geborgd, onder meer door de aannemer zelf, die verantwoordelijk wordt voor de gevolgen van alle gebreken die hij zelf of die een onderaannemer heeft veroorzaakt. Neem bijvoorbeeld het dak. Vakkundig plaatsen van doorvoeren is installatiewerk, maar voor de constructie is de aannemer verantwoordelijk. Een goede samenwerking tussen partijen in de bouw – zoals de aannemer en installateur – wordt belangrijker dan ooit. Daarnaast moeten er onafhankelijke kwaliteitscontroleurs komen, die tijdens het ontwerp én op de bouwplaats controleren of het gebouw voldoet aan alle technische eisen. Lang verhaal kort: de bouwbranche moet zich gaan voorsorteren op de Wkb.

Ubbink ontzorgt aannemers dus desgewenst deels of volledig op het gebied van wet- en regelgeving.

Combinatie van producten en adviezen

Ubbink helpt bouwbedrijven daarbij. In 1896 is het bedrijf opgericht als ijzergieterij, inmiddels staat het bekend om een indrukwekkend productassortiment, met oplossingen voor de installatie en de bouw. Sales Manager Frank Stuffers: “Onze producten maken vaak deel uit van een groter systeem. Je vindt ze dan ook door de hele woning heen. Van MultiVent, een van onze ventilatieoplossingen voor een gezond binnenklimaat, tot muurroosters, nokrollen, dakdoorvoerpannen en -platen, et cetera.”

De aannemer wordt straks nog meer verantwoordelijk voor gebreken dan nu het geval is”

Wie Ubbink een productleverancier noemt, doet het bedrijf tekort. Het is juist de combinatie van producten en adviezen voor de bouw én installatie die Ubbink uniek maakt. Een combinatie die ze hebben vertaald naar een nieuwe propositie, die inspeelt op de Wkb.
“De aannemer wordt straks nog meer verantwoordelijk voor gebreken dan nu het geval is. Een woning moet aan allerlei eisen voldoen, bijvoorbeeld op het gebied van water- en luchtdichtheid. Wij merken nu al dat aannemers rechtstreeks contact met ons opnemen om te praten over onze oplossingen. Er is een steeds grotere behoefte aan kennis en informatie.”

Plannen toetsen aan Bouwbesluit

Om aannemers straks helemaal Wkb-proof te laten zijn, kunnen ze bij Ubbink voor verschillende oplossingen terecht: WKB START, WKB CHECK en WKB COMPLEET. Stuffers licht ze een voor een toe. “Natuurlijk blijven wij ook onze gewone adviezen geven. Maar WKB START heeft als extra voordeel dat we de bouwplannen en onze adviezen laten toetsen aan het Bouw- besluit. Dat doen we door onze samenwerking met de private kwaliteitsborger PlanGarant. In de praktijk werkt het zo dat als een aannemer ons inschakelt, wij bijvoorbeeld de tekeningen en plannen doorsturen naar PlanGarant. Zij toetsen alles aan het Bouwbesluit. Welke materialen worden er gebruikt? Hoe worden ze precies gebruikt? Et cetera. Resultaat is dat een aannemer een advies in handen heeft dat enerzijds goed door ons is onderbouwd, anderzijds door een onafhankelijke partij is goedgekeurd.”

Voldoen aan de eisen van de Wkb

WKB CHECK gaat nog een stapje verder. Ubbink en PlanGarant spelen daar ook een rol in de voorbereiding én uitvoering. “Vaak als de bouw daadwerkelijk start, gaat het toch mis, ondanks onze adviezen. Dan worden er bijvoorbeeld net iets andere producten gebruikt dan de onze, of onze oplossingen worden verkeerd toegepast. Om dat te voorkomen, bieden we bij WKB CHECK trainingen aan, waarbij we aannemers grondig trainen in en goed adviseren over het gebruik van onze producten. Waar moeten ze op letten? Wat zijn kritische punten? PlanGarant gaat op zijn beurt tijdens de uitvoering de kritische punten controleren. Gaat alles inderdaad zoals het moet? Vervolgens leggen ze alles netjes op schrift vast.”

Last but not least is er WKB COMPLEET dat, de naam zegt het al, aannemers alles uit handen neemt. “We geven daarbij advies, laten dat door PlanGarant toetsen tijdens het ontwerp én de uitvoering en we geven training. Bovendien verzorgen wij het uiteindelijke opleverdossier met volledig Wkb-dossier, dat de aannemer nodig heeft om aan te tonen dat hij heeft voldaan aan de eisen van de Wkb.”

Ubbink ontzorgt aannemers dus desgewenst deels of volledig op het gebied van wet- en regelgeving, al benadrukt Stuffers dat het in wezen om veel meer gaat dan de Wkb alléén. “Hoofddoel is voor Ubbink altijd al een tevreden gebruiker geweest, die de prestaties en producten krijgt die hij verwacht.” De Wkb is daarbij hooguit een handig middel, waar Ubbink dan ook van harte achterstaat. Maar het is wel een middel dat er in rap tempo aankomt, grotere en kleinere aannemers hebben nog ruim een jaar om zich voor te bereiden. Of zich te laten ontzorgen natuurlijk.

Kijk voor meer informatie over hoe wij je kunnen ontzorgen op www.ubbink.nl/wkb

Dit artikel is gesponsord door Ubbink.

Foto: Nieman Academie

Eerste ervaringen met bouwen onder Wkb en Omgevingswet: nog weinig enthousiasme

Bijna een jaar na de invoering van de Omgevingswet en de Wkb (Wet kwaliteitsborging voor het bouwen) is het nog flink wennen voor alle betrokken partijen. En voor gemeenten wacht er nog veel werk om hun omgevingsplan op maat te maken. Dat werd duidelijk tijdens een bijeenkomst van Nieman Raadgevende Ingenieurs over de eerste ervaringen met het nieuwe stelsel.

Slimmer bouwprocessen begeleiden: Chisa vereenvoudigt complexe projecten

Slimmer bouwprocessen begeleiden: Chisa vereenvoudigt complexe projecten

Chisa is een softwarepakket dat alle bouwprocessen volledig begeleidt. "Het programma is ontwikkeld door aannemers, voor aannemers", licht John Wibier, Business Developer bij Chisa enthousiast toe. "Alles wat je tijdens het bouwproces nodig hebt is erin verwerkt. Het helpt bouwbedrijven hun bouwprocessen efficiënter in te richten met een directe koppeling naar het eigen financiële systeem en eenvoudige functionaliteiten."

Foto: Pedro Sluiter

Blog | Jojoën met bouwregels

Vereenvoudigen van de bouwregelgeving is vanzelfsprekend enorm stoer. Zelfs zo, dat bijna alle bewindslieden die de laatste decennia over bouwen en wonen zijn gegaan, er wel een belangrijk beleidspunt van hebben gemaakt. De werkelijkheid is zoals zo vaak een tandje lastiger. Het grootste risico dat we lopen is dat er een jojo-effect ontstaat.

De simultane werkzaamheden aan de A7 en de A10 resulteerden in langdurige files en wederzijdse verwijten. Foto: Cobouw

Opinie | Plannen schitteren op papier, maar wie zorgt dat de schop ook echt de grond in gaat?

Een cruciale schakel ontbreekt in de huidige bouw- en infrasector. De Nota Ruimte en diverse adviesorganen richten zich terecht op het plannen van de ruimtelijke indeling en het integreren van alle opgaven is een slimme stap. Echter, zo betoogt Tufail Ghauharali, de uitvoering blijft achter bij de plannen, en dat leidt tot gemiste kansen en inefficiënties.