Woodstock is specialist in vloeren voor particulieren en bedrijven. Het ruim 25 jaar geleden opgerichte bedrijf – met een hoofdkantoor en showroom in de Noord-Hollandse gemeente Obdam – levert eindvloeren (parket, laminaat en woonbeton) en dekvloeren (magnesiet, anhydriet en zandcement). Ook is het bedrijf specialist in het isoleren van woningen met schuimbeton, al dan niet in combinatie met vloerverwarming. Het beschikt over een uitgebreid netwerk van vaste, betrouwbare leveranciers en heeft distributiecentra in Rotterdam, Amsterdam, Almere, Breda, Haarlem en Oudeschild (Texel).
Maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid staan hoog in het vaandel, aldus Strooper. “Iedereen weet dat we in Nederland langzaam maar zeker van het gas af moeten. Wij denken graag mee op het gebied van onder meer gasloze verwarming en de ontwikkeling van niet milieubelastende materialen.”
Bouwopgave
Terwijl de uitstoot van CO2 fors omlaag moet, staat Nederland voor een enorme bouwopgave, weet ook Strooper. “We móeten wel met andere, meer duurzame grondstoffen gaan werken. Duurzaam ondernemen is niet voor niets een van de belangrijkste boodschappen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Innoveren hoort daar ook bij. Beneden- en bovenvloeren bestonden tot voor kort voornamelijk uit zware, milieubelastende materialen als beton, zandcement of anhyhriet. Het is in deze branche belangrijk om met alternatieven te komen. Een houtvezelvloer is zo’n duurzaam alternatief. Een duurzame benadering is bovendien nodig om te kunnen overleven. We willen onze concurrenten voor blijven.”
Ander groot voordeel is dat een magnesietvloer erg licht is en daardoor zeer geschikt is voor etagewoningen en oude panden. Deze vloer heeft een gewicht van slechts 3,5 kilo per vierkante meter.
TU Delft
Woodstock Vloeren bracht de houtvezelvloer een jaar of tien geleden al op de markt, vervolgt Strooper. “De kwaliteit is sindsdien echter fors verbeterd. We willen blijven ontwikkelen, vooral ook op het gebied van duurzaamheid. Daarom hebben we de samenwerking opgezocht met studenten van de TU Delft. Ze helpen ons met optimalisatie van het proces en een nog beter en vooral duurzamer product.”
De houtvezelvloer is intussen een van de meeste verkochte vloeren van Woodstock, zegt Strooper. Magnesiet wordt op de bouwplaats zelf gemaakt. Voordat de vloer wordt aangebracht, wordt het resthout onder een hoge druk gezet, met als gevolg dat dit resthout ‘vervezelt’. Vervolgens wordt onder meer magnesium en water toegevoegd, zodat een dikke, smeerbare brei ontstaat. Een bindmiddel is niet nodig. Deze ‘brei’ gaat via een pomp naar de uiteindelijke stortplek, waar het met een zogenaamde rei wordt verdeeld en geëgaliseerd. Omdat er gesmeerd wordt, kunnen hoogteverschillen heel eenvoudig weggewerkt worden. “Qua dikte kun je dus echt alle kanten op”, aldus Strooper. De vloer kan op afschot worden gelegd. Hij is bovendien brandveilig.
Zoals gezegd is een houtvezelvloer geen woonvloer. Op magnesiet kunnen verschillende eindvloeren worden aangebracht, zoals (klassiek) parket of laminaat, eventueel in combinatie met schuimbeton en vloerverwarming. Wie liever een moderne, strakke en robuuste eindvloer wil, kan kiezen voor een woonbetonvloer. De magnesietvloer is voor één ruimte niet zo geschikt, waarschuwt Strooper: de badkamer. “Magnesiet kan namelijk slecht tegen vocht.” Woodstock raadt in de badkamer een sneldrogende cementdekvloer aan.
Kompozyt
Een andere milieuvriendelijke en gewilde vloer is de zogenaamde Kompozyt Floor. Deze vloer kan – in tegenstelling tot een houtvezelvloer – wel als eindvloer worden gebruikt. Kompozyt bestaat uit een mengsel van kwartszanden, verschillende cementen en specifieke toeslagstoffen. Door de bijzondere combinatie is de vloer energiezuinig, vertelt Strooper. Wie Kompozyt gebruikt, kan radiatoren de deur uit doen. “Een belangrijke eigenschap is dat Kompozyt heel goed warmte kan vasthouden.” Warmte die hij bovendien heel geleidelijk weer afgeeft. Groot voordeel is dat er in de wintermaanden slechts een paar keer per dag heel kort hoeft te worden ‘gestookt’. Klanten kunnen de dikte zelf bepalen: hoe dikker de vloer, hoe langer hij warmte vasthoudt.
Voordat de Kompozyt Floor wordt aangebracht, worden alle radiotoren en CV-ketels verwijderd, evenals oude vloeren. Kompozyt wordt in een laagdikte van circa drie centimeter aangebracht op een behoorlijk vlakke en geïsoleerde werkvloer (liefst een lichtgewicht schuimbetonvloer). De Kompozyt Floor wordt met behulp van geautomatiseerde mobiele pompen aangebracht. Een Kompozyt Floor wordt geleverd mét gasloze vloerverwarming. Strooper: “De verwarmingsbron moet je zien als één geheel.”
Zowel de houtvezelvloer als de Kompozyt Floor zijn producten waar Strooper sterk in gelooft. ‘”Het zijn kwalitatief goede en duurzame vloeren. Vergeet niet dat Nederland op termijn gasloos wordt. Met deze vloeren speelt Woodstock in op deze ontwikkeling: het loont het om nu over te stappen.”
Dit artikel is gesponsord door Woodstock Vloeren.