Modulair bouwen als antwoord op actuele uitdagingen

Modulair bouwen als antwoord op actuele uitdagingen
Brainport Smart District

De coronacrisis heeft op diverse terreinen ingrijpende gevolgen. Zo ontstond in verschillende sectoren plotseling vraag naar snelle en flexibele huisvesting. Bij de modulaire bouwer De Meeuw uit Oirschot heeft men snel geschakeld. Commercieel directeur Peter Slaats: "We zien eigenlijk in al onze markten de vraag toenemen. Gelukkig hebben we diverse opdrachtgevers snel kunnen helpen."

Coronapiek in de zorg

Hoewel de definitieve gevolgen van de coronamaatregelen nog moeten blijken, ziet Slaats een toenemende vraag in de markt naar snelle en flexibele oplossingen. Zo heeft het bedrijf in maart, toen de druk op de zorg fors toenam, in versneld tempo medische units geplaatst bij ziekenhuizen die met coronapieken kampten. Slaats: “Daarnaast realiseerden we verpleegzalen bij ziekenhuizen en instellingen waar, door de afstandsmaatregelen, behoefte was aan uitbreiding.”

Ook in het onderwijs, waar het aantal leerlingen per klas fors is gedaald, is er behoefte aan het uitbreiden en vergroten van leslokalen. Voor scholen is de mogelijkheid om tijdelijke lokalen te realiseren daarbij een belangrijk voordeel.

Kantoren

In het bedrijfsleven keren werknemers, na een periode van thuiswerken, steeds vaker terug naar kantoor. Niet alle kantoren zijn echter geschikt om dat, binnen de coronanormen, veilig en verantwoord te organiseren. Slaats: “We spreken met klanten overigens niet alleen over de, eventuele tijdelijke, uitbreiding van de bestaande kantoren. We zien namelijk ook een trend naar decentralisatie. Vooral bij grotere bedrijven die onderzoeken of ze op meerdere locaties kleinschalige kantoorruimte kunnen aanbieden aan hun lokale medewerkers.”

Arbeidsmigranten

Een ander thema dat regelmatig het nieuws heeft gehaald, is de positie van arbeidsmigranten, waarvan de huisvesting soms duidelijk te wensen overlaat. Slaats: “De 400.000 arbeidsmigranten in Nederland verdienen uiteraard kwalitatief goede huisvesting. Voor veel bedrijven is dat niet meer dan normaal en voor bijvoorbeeld KAFRA Housing hebben we al verschillende moderne wooncomplexen gerealiseerd, zoals LH Greenport in Venlo. Ik ben ervan overtuigd dat we de benodigde hoogwaardige huisvesting snel kunnen realiseren, als alle betrokken partijen in Nederland meewerken.”

Vlottrekken van de woningbouw

De belangstelling voor modulair bouwen zat toch al fors in de lift. Door het structurele woningtekort is er steeds meer vraag naar slimmere en snelle bouwmethoden. Daar is de discussie rondom stikstof en PFAS nog een keer bovenop gekomen. Volgens Slaats heeft de modulaire aanpak ook hier een duidelijke meerwaarde: “Dat modulair bouwen tot een enorme productieversnelling leidt is ondertussen wel bekend. Wij produceren de modules in onze fabriek waarna zij in relatief korte tijd als legoblokjes worden geassembleerd op de bouwplaats. De stikstofuitstoot daalt daardoor aanzienlijk, terwijl de overlast voor de omgeving fors verminderd. Zo kan een complex van 250 appartementen in slechts 6 tot 10 weken worden gerealiseerd. Dat is zeker binnenstedelijk een enorme plus omdat de buurt dan slechts kort overlast ervaart.”

Circulariteit is een belangrijk thema in de visie van het bedrijf”

Milieubelasting meer dan gehalveerd

Uit recent onderzoek blijkt dat de milieubelasting van een appartementencomplex in Amsterdam meer dan de helft lager ligt dan bij traditionele bouw. “Dat is natuurlijk prachtig om te zien”, vertelt Slaats enthousiast. “SGS Search heeft berekend dat onze demontabele aanpak, met herbruikbare materialen leidde tot een daling van de milieubelasting en de CO2-uitstoot met 55 procent. De onderzoekers constateerden dan ook dat deze aanpak eigenlijk de standaard zou moeten worden voor hoe we in Nederland bouwen.”

Circulariteit is een belangrijk thema in de visie van het bedrijf. Door gerichte materiaalkeuzes kunnen materialen en onderdelen worden hergebruikt en neemt het afval aanzienlijk af. Eerder geplaatste units worden dan ook steeds vaker opgehaald en na demontage hergebruikt.

Residentiële woontorens VDMA Eindhoven

De Meeuw wordt regelmatig, vanwege de duurzame filosofie, als partner geselecteerd bij tenders. Zo won het bedrijf samen met Being Development en David Gianotten van architectenbureau OMA de tender voor twee residentiële woontorens op het van der Meulen Ansems terrein (VDMA) in Eindhoven. “Het is best een compliment dat wij met koplopers op duurzaamheidsgebied samenwerken in dit soort projecten. Voor de gehele modulaire bouw in Nederland zijn dit prachtige visitekaartjes”, zegt Slaats trots.

Brainport Smart District

De transformatie naar innovatieve en duurzame bouwer komt ook terug in de betrokkenheid bij Brainport Smart District. Dit is een initiatief waarin onder andere universiteiten, de provincie Noord-Brabant en de gemeente Helmond aan bedrijven de gelegenheid geven om met innovatieve oplossingen te komen voor woonoplossingen voor de toekomst. Van individuele woningen tot een gehele wijk.

“Wij hebben met een aantal partners een voorstel ingediend voor een extreem duurzame wijk, uiteraard modulair gebouwd, waarin bijvoorbeeld afval wordt omgezet tot energie voor bewoners. Enorm leuk om te doen en we verwachten hier op korte termijn aan de slag te kunnen gaan. Ook dat wordt een praktijkvoorbeeld van de combinatie van modulair en circulair waar wij veel van verwachten”, aldus Slaats.

Dit artikel is gesponsord door De Meeuw.

Koert Terhürne: ‘Sociale duurzaamheid gaat over meer dan het realiseren van huizen.’

Dura Vermeer: 'Naast klimaat óók het goede doen voor de mens'

Dura Vermeer heeft een ambitieuze missie: Net Zero in 2050. Maar duurzaamheid is meer dan CO₂-reductie. Met een integrale blik op de maatschappelijke opgave wil Dura Vermeer het goede doen voor aarde én mens. In dit interview deelt Koert Terhürne, directievoorzitter van Dura Vermeer Divisie Bouw en Vastgoed, hoe het bedrijf inzet op sociale impact en het creëren van toekomstbestendige leefomgevingen.

Van op naar in de stoep: AEC-granulaat als duurzame grondstof 

Van op naar in de stoep: AEC-granulaat als duurzame grondstof

Van je 'grijze afval' naar een stoeptegel. Een musthave met het oog op de circulaire economie, zou je denken. Maar er zijn ook aarzelingen bij het gebruik van nieuwe grondstoffen die afkomstig zijn van afval. Hoe geven we het dan toch waarde?

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector  

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector

Als het aan partners Waterzaak en GEP ligt, volgen we het voorbeeld van onze zuiderburen. In België is regenwater opvangen al meer dan 20 jaar de norm. In Nederland lopen wij flink achter. En dat terwijl de Waterwet uit 2009 stelt dat we regenwater moeten opvangen.

Gerhard Hospers

Greenworks: duurzaamheidslabel én kennispartner voor de bouw

De ideale comaker en kennispartner bij bouwprojecten: dat is Greenworks - het duurzaamheidslabel voor bouw- en installatiematerialen - in een notendop. Greenworks is onderdeel van BMN Groep, de grootste bouwmaterialenhandel in Nederland. Omdat circulair en biobased bouwen anno 2024 de norm is, manifesteert BMN Groep zich met Greenworks meer en meer als adviseur die de klant van a tot z ontzorgt, zegt Gerhard Hospers, manager ESG/Greenworks bij BMN Groep.