Bijscholing: als het niet klassikaal kan, dan digitaal

Bijscholing: als het niet klassikaal kan, dan digitaal
Directeur Bert Boeijink van Bloemendal Bouw, Techniek en Onderhoud uit Leusden.

Een gezonde bouw- en infrasector vraagt om gezonde en gemotiveerde medewerkers die zich blijven ontwikkelen, aldus Bouwend Nederland. Nieuwe technieken en technologieën vragen immers om andere kennis en kunde in de bouw- en installatiesector. Ook tijdens deze coronacrisis. Hoe? Via e-learning. Digitaal dus.

Coronacrisis of niet, up-to-date vakmanschap in de bouw- en installatiesector blíjft ongelooflijk belangrijk, stelt directeur Bert Boeijink van Bloemendal Bouw, Techniek en Onderhoud uit Leusden. Boeijink: “Er gebeurt zo veel in de bouw- en installatiesector, de veranderingen buitelen over elkaar heen. Neem bijvoorbeeld de Wet Kwaliteitsborging of de energietransitie. Dat vraagt om meer kennis en kunde van iedereen die in deze sector werkzaam is. Het plaatsen van warmtepompen en zonnepanelen is een belangrijk onderdeel geworden in onze branche. Dat vergt vakmanschap. Een monteur E-installatie moet af en toe worden bijgeschoold op het gebied van bijvoorbeeld zonnestroomsystemen, om maar iets te noemen. Stilzitten is er niet bij. Ik vind het belangrijk dat mijn mensen weten wat ze doen, ook in deze periode.”

Flexibiliteit

En als bijscholen en het volgen van cursussen niet klassikaal kan, dan is digitaal leren een heel goed alternatief, vervolgt Boeijink. “Ik ben al jaren groot voorstander van e-learning, maar door deze onzekere periode worden bedrijven gedwongen om het op een digitale manier te doen. Flexibiliteit is wat mij betreft het sleutelwoord.”

Ik vind het belangrijk dat mijn mensen weten wat ze doen, ook in deze periode”

Het grote voordeel van digitaal opleiden is immers dat het in principe op nagenoeg elke plek en op elk gewenst tijdstip kan, aldus de directeur. “Het scheelt ook tijd en geld. Neem een uitvoerder die een managementcursus volgt. Tot voor kort ging dat zo: hij gaat om 6.15 uur naar de bouwplaats, want hij gaat eerst werken. Dan stopt hij halverwege de middag en stapt hij in zijn auto, om vervolgens tachtig kilometer verderop een cursus te volgen die om half vijf begint en half negen is afgelopen. Met een beetje pech staat hij ook nog in de file. Veel cursussen kunnen echter ook digitaal worden gedaan. Het scheelt de werknemer reistijd en het bedrijf reiskostenvergoeding. De uitvoerder kan het thuis doen, of op kantoor. En wanneer hij wil. Als hij zoiets liever op zondagmiddag wil doen, dan moet dat kunnen.”

Build Up Skills

Naast directeur van een bedrijf met ruim vijftig werknemers bekleedt Boeijink een aantal (onderwijs gerelateerde) nevenfuncties. Zo is hij algemeen bestuurslid bij BOB-KOB. Hij verzorgt ook onderwijs. Boeijink is nu bezig met het ontwikkelen van cursussen op het gebied van de Wet Kwaliteitsborging. “We zijn nu aan het bedenken wat de meest geschikte manier is om dat via e-learning aan te bieden."

Ook is hij betrokken geweest bij de ontwikkeling van de Build Up Skills Advisor, een app waarop iedereen die werkzaam is in de bouw, installatie, afbouw en vastgoed op eenvoudige wijze kan navigeren naar verschillende digitale cursussen die zijn gericht op duurzaamheid. Van een monteur koudetechniek die meer wil weten over de montage van zonnepanelen, een calculator die zich wil laten bijscholen op het gebied van duurzame bouwmaterialen tot een dakdekker of timmerman die alles wil weten over luchtdicht bouwen. “Succesvolle verduurzaming van de gebouwde omgeving vraagt om up-to-date vakmanschap”, aldus Boeijink.

Marieke van der Post van Bouwend Nederland kan de woorden van Boeijink alleen maar beamen. “De bouw gaat door, de verduurzaming gaat door. Er zijn veel nieuwe ontwikkelingen die een vakman niet heeft geleerd op school. Jezelf blijven ontwikkelen is daarom heel erg belangrijk.”

Filmpje

Van der Post werkt als belangenbehartiger bij de grootste ondernemersorganisatie in de bouw en houdt zich bezig met thema’s rond onderwijs en arbeidsmarkt en duurzame inzetbaarheid. Een gezonde bouw- en infrasector vraagt om medewerkers die zich ontwikkelen en gezond en gemotiveerd blijven werken, aldus Van der Post. Haar stelling: leren doe je iedere dag. Of het nu in een lokaal is of op je werkplek. “Veel mensen denken bij leren louter aan iets klassikaals, maar dat hoeft helemaal niet. Het kan ook gaan om het bekijken van een kort instructiefilmpje of het volgen van een EVC-traject.”

Net als Boeijink ziet Van der Post de voordelen van e-learning. “Je kan het doen op je eigen plek en in je eigen tijd. Thuis of op je werk, dat maakt niet uit. Je werk wordt leuker, bovendien blijf je zo gemotiveerd.”

Veel mensen denken bij leren louter aan iets klassikaals, maar dat hoeft helemaal niet”

Het cursusaanbod is groot, erkent Van der Post. Om te voorkomen dat je ‘verdwaalt in het grote bos’, is het belangrijk om alle opleidingsmogelijkheden zo overzichtelijk en toegankelijk mogelijk te maken. “Wat dat betreft is de Build Up Skills Advisor een zeer toegankelijke app voor de vakman: je kunt hem eenvoudig downloaden op je smartphone, hij is laagdrempelig en als gebruiker heb je snel inzicht in de beschikbare bijscholing die door verschillende partijen wordt aangeboden.”

SLIM-regeling

Van der Post wijst verder op de online trainingen van onder meer Goodhabitz, New Heroes en Studytube. “Er zijn veel online cursusaanbieders die zich richten op de ontwikkelingen van vaardigheden als bijvoorbeeld communicatie.” Deze trainingen zijn volgens haar ook heel geschikt voor mensen in de bouw- en installatiesector. Verder roept ze mkb-bedrijven in de sector op om gebruik te maken van de SLIM-regeling, een subsidieregeling gericht op het stimuleren van leren en ontwikkelen in het midden- en kleinbedrijf. Via SLIM kun je als bedrijf een digitale leeromgeving voor de werknemers opzetten.

Met de BNL Academy is Bouwend Nederland zelf is ook bezig om trainingen digitaal te verzorgen rond thema’s als Praktisch Personeelsbeleid, Arbeidsrecht, RI&E en BIM & virtueel bouwen. Veel trainingen worden normaal gesproken klassikaal gegeven, maar dat gaat na de zomer weer starten. Van der Post kan het niet vaak genoeg zeggen: crisis of niet, jezelf blijven ontwikkelen blijft belangrijk. En als het niet klassikaal kan, dan digitaal.

Webinar ‘Investeren in je mensen’

Hoe bevorder je een leercultuur in je bedrijf?

Er verandert veel in onze bedrijven. Denk aan ontwikkelingen als verduurzaming, energietransitie, doorbouwen tijdens corona en digitalisering. Hoe neem je werknemers in deze gebeurtenissen en de gevolgen voor hun werkzaamheden mee? Hoe blijft iedereen ‘fit for the job’? En wat levert je dit eigenlijk op?

Webinar 29 juni 15.00 uur

In het webinar ‘Investeren in je mensen’ op maandag 29 juni 15.00 uur staat het bevorderen van een leercultuur binnen je bedrijf centraal.

Prof. dr. Nick van Dam (hoogleraar Nijenrode) licht toe hoe belangrijk het is dat werknemers zich blijven ontwikkelen. Tahlvik Leung Lo Hing (Van Wijnen), Katja Mackus (Roelofs Groep) en Timo Jansen (Bouwmensen Amersfoort) vertellen hoe zij de leercultuur binnen hun bedrijf stimuleren. Met deze handvatten kun je als werkgever of HR-adviseur een volgende stap in je bedrijf maken!

Aanmelden

Meld je hier alvast aan voor het webinar. Je ontvangt een link waarmee je op 29 juni gratis kunt deelnemen. Tijdens het webinar kun je ook vragen stellen. Ben je 29 juni niet in de gelegenheid om te kijken? Dan kun je de link gebruiken om het webinar terug te kijken.

Bouw aan een fitte toekomst

Onder het motto ‘Bouw aan een fitte toekomst’ hebben Bouwend Nederland, kennis- en adviescentrum Volandis en Vakmedianet/Cobouw de handen ineen geslagen om werk te maken van duurzame inzetbaarheid. Dit webinar is een van de activiteiten om werkgevers te inspireren aan de slag te gaan met duurzame inzetbaarheid.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Bouwend Nederland.