In de Wieringermeer verrijst nog dit jaar de allereerste waterstofmolen

In de Wieringermeer verrijst nog dit jaar de allereerste waterstofmolen
Beeld: Hygro

Een windturbine die de geproduceerde stroom direct omzet in waterstof. Hygro kan die lang gekoesterde droom realiseren nu er twee financiers zijn gevonden voor hun waterstofmolen.

Triodosbank en Meewind stappen elk voor een niet nader genoemd bedrag in het project dat de waterstofeconomie in Noord-Holland een flinke duw in de rug moet geven. De turbine die later dit jaar op de testlocatie in de Wieringermeer wordt neergezet is een 4 MW exemplaar van de Duitse fabrikant Enercon. De tiphoogte is 180 meter.

De elektrolyser die de opgewekte stroom omzet direct in waterstofgas staat direct aan de voet van de turbine, zodat er volgens Hygro allerlei omzettingsverliezen worden vermeden. Hygro wil de elektrolyser eigenlijk in de mast van de turbine zelf inbouwen, maar dat is iets voor een volgend project.

Lagere omzettingsverliezen

Volgens de mensen achter Hygro kunnen de omzettingsverliezen bij de productie en het gebruik van groene waterstof veel lager uitvallen dan tegenstanders van de waterstoftechnologie suggereren. Zeker als ook de transportkosten en bijbehorende verliezen van offshore windstroom worden meegenomen in de vergelijking. Aanleg van stopcontacten op zee vergt namelijk enorme investeringen, terwijl een stroomverbinding met het vaste land gemiddeld slechts 50% van de tijd wordt benut. Op momenten dat er veel aanbod is van windenergie en de stroomprijzen laag liggen is opslag in waterstof een aantrekkelijke optie.

Hygro is ook een van de stuwende krachten achter Duwaal, dat een bredere waterstofpilot in Noord Holland wil realiseren, waaraan een breed consortium van bedrijven uit de regio deelneemt, waaronder transportbedrijven. Doel is om binnen de regio vijf waterstoftankstations te bouwen die honderd vrachtwagens kunnen voorzien van brandstof.

Het eerste station zal worden gebouwd in Alkmaar. Dat gaat ook de waterstof afnemen van de waterstofmolen in de Wieringermeer die in de eerste helft van volgend jaar compleet operationeel zal zijn. Volgens een woordvoerder van Hygro kan de waterstofmolen brandstof leveren voor zo'n 40 streekbussen bij normaal gebruik.

Compleet aardgasvrij

Hygro is ook betrokken bij het aardgasvrij maken van het Zuid-Hollandse Goeree Overflakkee. Het Zuid-Hollandse eiland streeft ernaar al dit jaar haar complete elektriciteitsbehoefte zelf op te wekken met windturbines. Vooral in Stad aan 't Haringvliet zullen een aantal waterstofpilots worden opgezet.

De E126 4 MW turbine van Enercon, zoals die later dit jaar ook op het testcentrum in de Wieringermeer wordt opgebouwd. Foto: Enercon

Energietransitie

Hoe draagt de bouw bij aan de overgang naar groene energie? Welke uitdagingen en kansen zijn er?
Universitaire startups en spin-offs voor de bouw blijven achter

Universitaire startups en spin-offs voor de bouw blijven achter

De drie technische universiteiten in Nederland richten nauwelijks bedrijven op voor de bouwsector. De studenten en medewerkers die wel startups beginnen, hebben grote ambities om de bouw duurzamer en digitaler te maken. Maar opschalen blijft moeilijk. "Je ontwikkelt iets voor de Nederlandse regelgeving, maar kan vervolgens niet internationaal de markt op."

SIMOX demodag. Foto: GROW

Innovatie | Monopiles trillen, schudden en 'jetten' op proef in de Haven van Amsterdam

Triltechniek kan natuurschade minimaliseren bij installatie van windmolenfundaties op zee, maar certificering ontbreekt nog. Een proef in de Amsterdamse haven brengt deze dichterbij én baant de weg voor meer innovaties, zoals gelijktijdig trillen, schudden en 'jetten'.

Op het Amstelveens water dobbert een ponton met daarop een zware draadkraan plus een accupakket. Foto: Verboomaasland

Waterstofaggregaat laadt elektrisch materieel in Amstelveense baggerpilot

Gebruik van waterstofaggregaten kan een interessante oplossing zijn voor laadproblemen met elektrisch materieel. Het scheelt veel gezeul met accu's, laat een proef met een baggerproject aan de Amstelveense Poel zien. Je moet er alleen wel de ruimte voor hebben.

Een industriële natte ‘scrubber’ (gaswasser) zorgt niet alleen voor verwijdering van verontreinigingen maar wint ook warmte terug. Foto: Philip Morris

Innovatie | Afvangen afvalwarmte levert industriecomplex forse energiebesparing op

Restwarmte uit de industrie vliegt veelal de schoorsteen uit, maar bij Philip Morris houdt een energieterugwinnende gaswasser veel binnenboord. Twee machtige warmtepompen gebruiken het als verwarmingsbron voor de kantoorgebouwen of voeren het terug in het proces.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.