Ultramodern DC Hoogvliet

Ultramodern DC Hoogvliet

Ultramodern, gebouwd met de meest ambitieuze duurzaamheidsdoelstelling en uniek in Nederland: zo omschrijft Algemeen Directeur Marcel Michielsen van ASK Romein Bouw het onlangs in gebruik genomen distributiecentrum van supermarktketen Hoogvliet in Bleiswijk.

“Het is een distributiecentrum dat echt alles in zich heeft: van vries- en koelhuizen tot slagerij, bakkerij en kantoren. Door verregaande mechanisatie en automatisering is het logistieke proces bovendien ongelooflijk efficiënt en hypermodern ingericht. Iedereen die betrokken is bij dit project, mag trots zijn”, vertelt Michielsen over deze nieuwe hub voor de toelevering van circa 70 supermarkten van Hoogvliet.

Blikvanger

Begin 2018 is ASK Romein Bouw geselecteerd als hoofdaannemer voor de bouw van het distributiecentrum op bedrijventerrein Prisma in Bleiswijk. Wie regelmatig over de A12 tussen Gouda en Den Haag rijdt, kan er niet omheen: het nieuwe distributiecentrum is dan ook een echte blikvanger geworden. “Wat dit project zo bijzonder maakt, is het samenbrengen van alle faciliteiten onder één dak, inclusief de retouremballage. Dat is echt uniek in Nederland”, benadrukt Michielsen.

Langs de A12 tussen Gouda en Den Haag is het nieuwe distributiecentrum een echte blikvanger op bedrijventerrein Prisma in Bleiswijk.

Alles in eigen huis

ASK Romein Bouw is een totaalbouwer die de laatste jaren een flinke groei heeft doormaakt. Het bedrijf heeft een internationale afzetmarkt en is onder meer gespecialiseerd in het realiseren van distributiecentra en heeft daarvoor ook alle expertise in eigen huis. Zo heeft de
totaalbouwer eigen projectteams voor onder meer verkoop, calculatie, engineering, productie en uitvoering. Het bedrijf beschikt
bovendien over drie eigen productiefabrieken: in Roosendaal en Katwijk en in het Belgische Malle. Michielsen: “We werken een project het liefst van A tot Z uit, van ontwerp tot en met een turnkey oplevering. Het is voor ons niet ongewoon om DC’s op te leveren met de stellingen er al ingebouwd.”

Wij bieden klanten na de oplevering van een project een meerjarig onderhoudsplan aan”

Door een project geheel in eigen huis uit te voeren, verloopt een bouwtraject zeer efficiënt. Michielsen: “We hebben alle kennis en kunde in huis, de lijnen zijn kort en we zijn in staat om zeer snel te schakelen. In de food- sector is efficiëntie zeer belangrijk, alle logistieke processen moeten elkaar naadloos opvolgen. Voor onze klant levert dat uiteindelijk minder kosten aan een hoge kwaliteit op.”

Hypermodern distributiecentrum

Het hypermoderne distributiecentrum is gebouwd volgens de nieuwste technieken en heeft een totale oppervlakte van 72.000 vierkante meter, met de mogelijkheid tot een uitbreiding van nog eens 10.000 vierkante meter. Bij de bouw is zo veel mogelijk gebruik gemaakt van milieubewuste en energiebesparende toepassingen en bouwmaterialen. Het pand voldoet dan ook aan het BREEAM-certificaat Outstanding*****. Daarmee is het DC tevens een voorbeeldproject geworden, vertelt Michielsen trots.

De staalconstructie van het distributiecentrum is licht en efficiënt, verder is het gebouw voorzien van energiezuinige installaties en koeltechnieken, een warmtekoudeopslag in de bodem, zonnepanelen op het dak en een grijswatercircuit. Het distributiecentrum is afgewerkt met een betonnen plint van drie meter, met daarboven sandwichpanelen.

Voor Hoogvliet vormt deze nieuwe hub een belangrijke strategische zet, met als centrale doelstelling de meeste attractieve omni-
channel supermarkt binnen het marktgebied te zijn en te blijven. Een belangrijk speerpunt is het zo laag mogelijk houden van de kosten voor distributie en logistiek.
Zowel droge kruidenierswaren, verse groeten en fruit en ook diepvriesartikelen worden geautomatiseerd verwerkt en ingepakt om ze vervolgens te verzenden naar de Hoogvliet winkels. Arcadis heeft het basisontwerp gemaakt, ASK Romein heeft dat ontwerp verder geoptimaliseerd. Witron heeft als system integrator het logistieke design verzorgd.

De staalconstructie van het distributiecentrum is licht en efficiënt.

Nazorg

Het de klant zo gemakkelijk mogelijk maken, dat is het credo van ASK Romein Bouw. “ASK Romein heeft bij dit project zeer nadrukkelijk haar eigen expertises toegepast”, aldus Michielsen. Dat alles zorgde voor een duidelijke meerwaarde in het bouwproces. “We hebben ook de gehele coördinatie van alle neven- en onderaannemers op ons genomen.”

“Onze aanpak kenmerkt zich door deskundigheid, automatisering en geavanceerde productietechnieken”, vervolgt Michielsen. De Algemeen Directeur kijkt terug op een geslaagd project, maar benadrukt dat de betrokkenheid van ASK Romein Bouw niet stopt bij het overdragen van de sleutel. “Nazorg is heel belangrijk: het hoort bij bouwen. Wij bieden klanten na de oplevering van een project een meerjarig onderhoudsplan aan, zodat we kunnen blijven ontzorgen.”

ASK Romein Bouw is in 2002 ontstaan uit de fusie van ASK Staal- en Industriebouw NV en Romein Roosendaal BV. Het Nederlands-Belgische bedrijf – met vestgingen in Roosendaal, Malle, Vlissingen, Middelburg, Katwijk en Sluiskil - telt meer dan 600 werknemers en maakte in 2019 een omzet van ruim 316 miljoen euro.

Dit artikel is gesponsord door ASK Romein.

Koert Terhürne: ‘Sociale duurzaamheid gaat over meer dan het realiseren van huizen.’

Dura Vermeer: 'Naast klimaat óók het goede doen voor de mens'

Dura Vermeer heeft een ambitieuze missie: Net Zero in 2050. Maar duurzaamheid is meer dan CO₂-reductie. Met een integrale blik op de maatschappelijke opgave wil Dura Vermeer het goede doen voor aarde én mens. In dit interview deelt Koert Terhürne, directievoorzitter van Dura Vermeer Divisie Bouw en Vastgoed, hoe het bedrijf inzet op sociale impact en het creëren van toekomstbestendige leefomgevingen.

Van op naar in de stoep: AEC-granulaat als duurzame grondstof 

Van op naar in de stoep: AEC-granulaat als duurzame grondstof

Van je 'grijze afval' naar een stoeptegel. Een musthave met het oog op de circulaire economie, zou je denken. Maar er zijn ook aarzelingen bij het gebruik van nieuwe grondstoffen die afkomstig zijn van afval. Hoe geven we het dan toch waarde?

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector  

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector

Als het aan partners Waterzaak en GEP ligt, volgen we het voorbeeld van onze zuiderburen. In België is regenwater opvangen al meer dan 20 jaar de norm. In Nederland lopen wij flink achter. En dat terwijl de Waterwet uit 2009 stelt dat we regenwater moeten opvangen.

Gerhard Hospers

Greenworks: duurzaamheidslabel én kennispartner voor de bouw

De ideale comaker en kennispartner bij bouwprojecten: dat is Greenworks - het duurzaamheidslabel voor bouw- en installatiematerialen - in een notendop. Greenworks is onderdeel van BMN Groep, de grootste bouwmaterialenhandel in Nederland. Omdat circulair en biobased bouwen anno 2024 de norm is, manifesteert BMN Groep zich met Greenworks meer en meer als adviseur die de klant van a tot z ontzorgt, zegt Gerhard Hospers, manager ESG/Greenworks bij BMN Groep.