Van tapijtfabriek naar duurzame woningen

Van tapijtfabriek naar duurzame woningen

Iedere inwoner van Oss kent ze, de sheddaken aan de rand van het stadscentrum. "Deze beroemde daken vertellen iets over de geschiedenis van de stad", vertelt wethouder Joop van Orsouw. Ze hoorden namelijk bij de voormalige tapijtfabriek Bergoss, een fabriek die ruim 35 jaar geleden de deuren sloot. Onder de spanten van de oude tapijtfabriek verrijzen straks zes duurzame loftwoningen met eigen tuin.

Het project is een initiatief van architect Hein Koppens uit Heesch. Het project heeft de naam Het Patroon meegekregen en wordt een woon- en werklocatie met een stadstuin. “Samen met de ontwikkeling van het Bergossterrein, het Berghkwartier, de plannen voor het Walkwartier en het nieuwe park van het Titus Brandsmalyceum ziet dat stukje Oss er over een paar jaar heel anders uit’’, aldus de wethouder.

Indeling

“In totaal zijn er negen sheddaken”, zegt Koppens. Zes zijn bedoeld voor de gasloze lofts, twee voor de uitbreiding van het reeds bestaande wellnesscentrum Het Spahuys. Onder het negende sheddak komt een doorgang. Onderdeel van Het Patroon is een semiopenbare stadstuin, met een binnen- en buitengedeelte. De ruime woningen – vanaf 532 kubieke meter - krijgen grote glaspuien met overstek.

Zichtbare historie

In en rond de woningen blijft de historie heel duidelijk zichtbaar, met de authentieke fabrieksmuur aan de rand van het complex, het iconische zaagtandpatroon van de daken en de spanten die doorlopen in de woningen.

Circulariteit

Circulariteit is het uitgangspunt bij de ontwikkeling van Het Patroon. Er wordt gebruik gemaakt van bestaande bouwelementen en duurzame nieuwe materialen. De woningen zijn toekomstbestendig. Zo krijgen ze een warmtepomp die de warmwatervoorzieningen en het verwarmingssysteem voeden, met vloerverwarming op beide verdiepingen. De warmtepomp zelf wordt gevoed door de acht zonnepanelen. Volledig beneden wonen is een optie, voor wie dat (op termijn) zou willen.

Authentieke sfeer

Bouwbedrijf Peter Peters uit Schaijk is aangetrokken als hoofdaannemer. Met de sanering van de grond is vorige maand gestart. “De zes lofts zijn intussen verkocht”, aldus de architect. Het is de bedoeling dat in het begin van 2020 wordt begonnen met de bouw, de oplevering staat gepland in het vierde kwartaal van volgend jaar. Koppens spreekt van een bijzonder project, met name om de authentieke sfeer en de subtiele invulling op een van de meest markante locaties in het Osse centrum. “Ik ben vooral onder de indruk van de impact die dit project heeft op Oss. Ik had het niet verwacht, maar iedere Ossenaar kent de Sheddaken. Ze horen echt bij de stad.’’


Plaats: Oss
Opdrachtgever: Gemeente Oss
Ramingsgroep: 1 miljoen euro
Nummer: 296393


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl

Koert Terhürne: ‘Sociale duurzaamheid gaat over meer dan het realiseren van huizen.’

Dura Vermeer: 'Naast klimaat óók het goede doen voor de mens'

Dura Vermeer heeft een ambitieuze missie: Net Zero in 2050. Maar duurzaamheid is meer dan CO₂-reductie. Met een integrale blik op de maatschappelijke opgave wil Dura Vermeer het goede doen voor aarde én mens. In dit interview deelt Koert Terhürne, directievoorzitter van Dura Vermeer Divisie Bouw en Vastgoed, hoe het bedrijf inzet op sociale impact en het creëren van toekomstbestendige leefomgevingen.

Van op naar in de stoep: AEC-granulaat als duurzame grondstof 

Van op naar in de stoep: AEC-granulaat als duurzame grondstof

Van je 'grijze afval' naar een stoeptegel. Een musthave met het oog op de circulaire economie, zou je denken. Maar er zijn ook aarzelingen bij het gebruik van nieuwe grondstoffen die afkomstig zijn van afval. Hoe geven we het dan toch waarde?

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector  

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector

Als het aan partners Waterzaak en GEP ligt, volgen we het voorbeeld van onze zuiderburen. In België is regenwater opvangen al meer dan 20 jaar de norm. In Nederland lopen wij flink achter. En dat terwijl de Waterwet uit 2009 stelt dat we regenwater moeten opvangen.

Gerhard Hospers

Greenworks: duurzaamheidslabel én kennispartner voor de bouw

De ideale comaker en kennispartner bij bouwprojecten: dat is Greenworks - het duurzaamheidslabel voor bouw- en installatiematerialen - in een notendop. Greenworks is onderdeel van BMN Groep, de grootste bouwmaterialenhandel in Nederland. Omdat circulair en biobased bouwen anno 2024 de norm is, manifesteert BMN Groep zich met Greenworks meer en meer als adviseur die de klant van a tot z ontzorgt, zegt Gerhard Hospers, manager ESG/Greenworks bij BMN Groep.