Van tapijtfabriek naar duurzame woningen

Van tapijtfabriek naar duurzame woningen

Iedere inwoner van Oss kent ze, de sheddaken aan de rand van het stadscentrum. "Deze beroemde daken vertellen iets over de geschiedenis van de stad", vertelt wethouder Joop van Orsouw. Ze hoorden namelijk bij de voormalige tapijtfabriek Bergoss, een fabriek die ruim 35 jaar geleden de deuren sloot. Onder de spanten van de oude tapijtfabriek verrijzen straks zes duurzame loftwoningen met eigen tuin.

Het project is een initiatief van architect Hein Koppens uit Heesch. Het project heeft de naam Het Patroon meegekregen en wordt een woon- en werklocatie met een stadstuin. “Samen met de ontwikkeling van het Bergossterrein, het Berghkwartier, de plannen voor het Walkwartier en het nieuwe park van het Titus Brandsmalyceum ziet dat stukje Oss er over een paar jaar heel anders uit’’, aldus de wethouder.

Indeling

“In totaal zijn er negen sheddaken”, zegt Koppens. Zes zijn bedoeld voor de gasloze lofts, twee voor de uitbreiding van het reeds bestaande wellnesscentrum Het Spahuys. Onder het negende sheddak komt een doorgang. Onderdeel van Het Patroon is een semiopenbare stadstuin, met een binnen- en buitengedeelte. De ruime woningen – vanaf 532 kubieke meter - krijgen grote glaspuien met overstek.

Zichtbare historie

In en rond de woningen blijft de historie heel duidelijk zichtbaar, met de authentieke fabrieksmuur aan de rand van het complex, het iconische zaagtandpatroon van de daken en de spanten die doorlopen in de woningen.

Circulariteit

Circulariteit is het uitgangspunt bij de ontwikkeling van Het Patroon. Er wordt gebruik gemaakt van bestaande bouwelementen en duurzame nieuwe materialen. De woningen zijn toekomstbestendig. Zo krijgen ze een warmtepomp die de warmwatervoorzieningen en het verwarmingssysteem voeden, met vloerverwarming op beide verdiepingen. De warmtepomp zelf wordt gevoed door de acht zonnepanelen. Volledig beneden wonen is een optie, voor wie dat (op termijn) zou willen.

Authentieke sfeer

Bouwbedrijf Peter Peters uit Schaijk is aangetrokken als hoofdaannemer. Met de sanering van de grond is vorige maand gestart. “De zes lofts zijn intussen verkocht”, aldus de architect. Het is de bedoeling dat in het begin van 2020 wordt begonnen met de bouw, de oplevering staat gepland in het vierde kwartaal van volgend jaar. Koppens spreekt van een bijzonder project, met name om de authentieke sfeer en de subtiele invulling op een van de meest markante locaties in het Osse centrum. “Ik ben vooral onder de indruk van de impact die dit project heeft op Oss. Ik had het niet verwacht, maar iedere Ossenaar kent de Sheddaken. Ze horen echt bij de stad.’’


Plaats: Oss
Opdrachtgever: Gemeente Oss
Ramingsgroep: 1 miljoen euro
Nummer: 296393


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl

Bouwbericht

Herontwikkelen / verbouwen sheddakencomplex tot 6 koopwoningen / een buurttuin en uitbreiden van het Spahuys op de plek van de oude tapijtfabriek aan de Koningsloper in het project 'Het Patroon'.

Oss | Uitvoering | € 1.000.000 - € 1.999.999

Ga naar bouwbericht