Innovatief bouwen met prefab en passie

Innovatief bouwen met prefab en passie
Het proefproject omvat een ‘vierkante’ doos met daarin twee woningen. De ene woning gaat dienst doen als experimenteer/innovatieproject met monitoring, de andere woning krijgt een ‘belevingsfunctie’.

OLCAS realiseert in het Gelders Lochem een project van twee duurzame en circulaire model Bloqz-woningen. Daarbij wordt volop gebruik gemaakt van de jarenlange kennis, kunde van prefab bouwproducten van OLBECON betonconstructies.

Johan Oltvoort is de bevlogen directeur van beide in Lochem gevestigde bedrijven. Zijn passie staat garant voor een goed product met daarbij een goed verhaal, in dit geval over Bloqz. Dat verhaal begint midden in de crisis, wanneer hij met EchoStreek een doorstart maakt onder de naam OLBECON, een samentrekking van Oltvoort, beton en constructie. Van 9 medewerkers groeit het bedrijf in enkele jaren uit tot een 25 medewerkers tellende, door leveranciers en afnemers sterk vertrouwde partij bij de levering van prefabbeton oplossingen.

Johan omschrijft zijn missie dan ook als: “Omdat bouwen makkelijker kan” En dat zien we nu terug in Bloqz. Dat is, zo lezen we: “Een nieuw concept van prefab-woningbouw vanuit hedendaagse, op kernwaarden gebaseerde eigenschappen als: snelle bouwtijden, duurzaamheid, gezinsgrootte, demontabel en elders op te bouwen, eventueel levering uit voorraad en uiterst gunstige prijsstelling.” Johan benadrukt dat het bij Bloqz ook om pure circulaire woningbouw gaat. Nagenoeg alles van het casco komt voor hergebruik in aanmerking. “We laten zelfs de hijsogen in de prefabelementen gewoon zitten. Die worden uiteraard wel mooi weggewerkt.”

Intermediair en regisseur

Bloqz is in samenspraak met ervaren bouwkundigen ontwikkeld door het in 2018 opgerichte OLCAS (een samentrekking van Oltvoort en Casco). OLCAS positioneert zichzelf enerzijds als de intermediair tussen de groeiende hoeveelheid installatie en het ruwe betoncasco en anderzijds als regisseur. Johan legt uit: “Bloqz speelt niet alleen in op de actuele en noodzakelijke verduurzaming van de woningbouw, maar ook op de moeite die aannemers ondervinden bij het in prefab realiseren van kleine (woning)bouwprojecten.” Dat regisseurschap betekent in de praktijk, dat OLCAS die aannemers helpt om zelfstandig prefabprojecten te realiseren, zonder dat ze een voor dergelijke kleinschalige projecten eigenlijk veel te dure montageploeg moeten inhuren. Belangrijk leermoment is dat ze de werkvoorbereiding een flink stuk – zo’n acht weken – naar voren moeten halen met alle voordelen in de uitvoering.

De boodschap op het doek draait er niet omheen: het gaat hier om het bouwen van de toekomst.

Steeds meer installaties

Bouwen in prefab doen we al jaren, niets bijzonders dus. Alleen…… de afgelopen jaren is het aandeel installatie een dominante rol gaan spelen bij (woning) bouwprojecten. Enerzijds vanwege het toenemend gebruik van elektronica, anderzijds vanwege de verschuiving van gas naar elektriciteit voor verwarmen en koken (zonnepanelen, warmtepomp enzovoort). Het betekent dat ook het casco steeds verder ‘geëlektrificeerd’ wordt en de woning in zeker zin daardoor ook duurder wordt. Slim ontwerpen kan die kostenstijging beperken. Leidingen die over de muur en het plafond lopen, dat kan al heel lang niet meer.

Die steeds complexere infrastructuur in de geprefabriceerde wanden en vloerplaten vergt duidelijk meer aandacht van alle betrokken bouwpartners. Dat zien we ook in het proefproject van OLCAS in Lochem. Daar wordt bijvoorbeeld een type betonvloer toegepast waarin alle benodigde leidingen en buizen zijn weggewerkt: van koeling en ventilatie tot riolering en uiteraard elektra en elektronica, met op slechts 2 plekken een doorkoppeling tussen die vloerplaten van 3 x 5,20 meter. Johan: “Ons uitgangspunt richting producent was duidelijk: die vloerplaten moeten wel maakbaar zijn. Er is dus flink een gerekend en getekend. We gaat het gebruik ervan dan ook helemaal monitoren. Wellicht dat daar nog weer kostenbesparende verfijningen uit voortkomen.” Het proefproject omvat een ‘vierkante’ doos met daarin twee woningen. De ene woning gaat dienst doen als experimenteer/innovatieproject met monitoring, de andere woning krijgt een ‘belevingsfunctie’.

Een kijkje op de begane grond van de compacte maar inwendig nog behoorlijk ruime Bloqz-woning. Johan Oltvoort gaat er binnenkort met zijn gezin echt proefwonen.

Antwoord op groeiende vraag

Het Klimaataccoord ligt er en de vraag naar (bijna) energieneutrale woningen wordt de komende jaren enorm. Johan Oltvoort: “Jaarlijks zouden er in ons land zo’n 100.000 nieuwbouwwoningen bij moeten komen, maar dat gaan we bij lang na niet halen, mede door tekort aan personeel. Door ons innovatieve prefab bouwconcept Bloqz kunnen we een deel van het gat dichten. Om dat te laten zien, zijn we een tweetal modelwoningen aan het bouwen op een kavel gehuurde grond nabij het centrum van Lochem. We zijn de gemeente daarvoor dank verschuldigd.”

Het proefproject omvat een ‘vierkante’ doos met daarin twee woningen. De ene woning gaat dienst doen als experimenteer/innovatieproject met monitoring, de andere woning krijgt een ‘belevingsfunctie’. Nadat deze woning in week 51 wordt opgeleverd, gaat Johan er met zijn gezin een tijdje in wonen om, zoals hij het zelf zegt: “aan den lijve te ondervinden hoe het woont in zo’n duurzame bloqz-woning.”  Een interessante en begrijpelijke stap, want als je iets nieuws wilt verkopen is het handig wanneer je alle voor- en eventuele nadelen zelf hebt ervaren.

Op de bovenverdieping zien we de leidingkoppeling tussen twee vloerplaten.

Dit artikel is gesponsord door Olbecon.