Lange betaaltermijnen? 3 oplossingen

Lange betaaltermijnen? 3 oplossingen

Je hebt een mooi bouwproject afgerond. De klant is tevreden, en de factuur is verstuurd. Fijn! Maar dan is het wachten. En wachten. Tot je klant de factuur ook daadwerkelijk betaalt. Dat duurt vaak helaas behoorlijk lang. Zo lang kun je eigenlijk niet wachten. Je moet nieuwe projecten oppakken en voorfinancieren, extra personeel aannemen en investeren in je bedrijf. Want er wordt ook van het bedrijf verwacht dat je blijft innoveren.

Opdrachtgevers eisen elektrisch gereedschap, willen dat je duurzaam te werk gaat, en je bedrijf moet enigszins toekomstbestendig zijn om projecten binnen te halen. Om die innovatieslag te maken, heb je geld nodig. Geld dat nu vastzit in openstaande facturen, doordat klanten laat betalen. Die lange betaaltermijnen remmen zo de groei en ontwikkeling van jouw bedrijf. Zonde!

Wat kun je doen om lange betaaltermijnen te overbruggen en toch te investeren in je bedrijf? We geven je 3 opties.

1. Leasing

Naast openstaande facturen, zit veel geld zit vast in je materieel: machines, kranen, gereedschap et cetera. Lang niet al het materieel wordt altijd gebruikt. Staat het stil? Zonde! Er is veel geld in de machine of het gereedschap gestopt. Geld wat je op dit moment goed kunt gebruiken.

BeeQuip speelt in op dit veelvoorkomende probleem in de bouw. Zij biedt verschillende vormen van leasing aan om meer ademruimte te krijgen en cashflow te creëren. Verkoop een machine aan de partij en lease hem terug, alleen wanneer je het nodig hebt. Zo voorkom je overbodig stilstaand materiaal en heb je direct geld tot je beschikking.

2. Factoring

Een andere manier om lange betaaltermijnen te overbruggen, is factoring. Je hebt daarbij keuze tussen traditionele en moderne factoring.

Traditionele factoring

Traditionele factoring partijen kopen de openstaande facturen op en betalen je direct een deel van het bedrag aan je uit. Vervolgens gaat de factoring partij achter jouw klant aan om te zorgen dat ze betaalt. Als de klant betaalt, krijg je de rest van de factuurwaarde uitbetaald. Een groot nadeel aan deze traditionele wijze, is dat je het contact met je klant verliest en een nieuwe rekening moet openen bij de factoring partij. Daardoor merkt een klant ook dat jij gebruik maakt van factoring. Dat is niet altijd gewenst en kan verkeerd overkomen. Gelukkig is er een nieuwe manier, die deze nadelen wegneemt: moderne factoring.

Moderne factoring

Met moderne factoring heb je snel geld op je rekening, zonder dat je klant daar iets van merkt. Hoe het werkt? Heel simpel.

Bij moderne factoring krijg je een kredietruimte op basis van de debiteuren en de omzet van je bedrijf. Binnen die kredietruimte kun je geld opnemen en aflossen wanneer jij wil. Mis je ergens de facturen? Dat klopt! Bij moderne factoring neem je geld op zonder dat je jouw factuur hoeft te verkopen of delen. Zo merkt je klant niets en heb je direct toegang tot je geld. Dat kun je vervolgens gebruiken om te investeren in groei. Daarnaast groeit moderne factoring met het bedrijf mee. Groeit je bedrijf en heb je meer werkkapitaal nodig? Dan kun je ook meer geld opnemen. Heb je even geen geld nodig? Geen probleem, dan betaal je ook niets. Zo zit je nergens aan vast en kun je er gebruik van maken wanneer het jou uitkomt. Ideaal om lange betaaltermijnen te overbruggen. Lees meer over moderne factoring.

3. Doorlopend zakelijk krediet bij een FinTech

Denk jij bij geld lenen nog steeds aan de bank? Think again. Alternatieve financieringen kregen de afgelopen jaren een groeispurt. En niet zonder reden. De bank helpt veel bedrijven niet meer, vraagt stapels documenten en is traag. Een reden voor FinTech bedrijven om dat beter aan te pakken. Met een doorlopend zakelijk krediet, maar dan eenvoudig, snel én met een veel betere service dan bij de bank.

Floryn betaaltermijnen

Geen lange betaaltermijnen meer

Met een doorlopend zakelijk krediet neem je geld op wanneer jij het nodig hebt. Even niet nodig? Dan betaal je ook niets. Extra aflossen kan altijd kosteloos. Zo zit je nergens aan vast. In tegenstelling tot de bank hoef je geen stapels documenten aan te leveren om een krediet te krijgen. Het enige wat je moet aanleveren, zijn de zakelijke bankafschriften van de afgelopen 6 maanden. Dat is alles. Vervolgens krijg jij binnen 24 uur te horen welk kredietlimiet jij kunt krijgen. Na goedkeuring neem je direct met één klik geld op in je persoonlijke account en heb je inzicht in al je geldzaken. Terugbetalen gaat via automatische incasso, zodat je er geen omkijken naar hebt en niets kunt vergeten. Wel zo fijn. Zo ben je flexibel en blokkeren lange betaaltermijnen niet langer de ontwikkeling van je bedrijf.

Meer weten over een doorlopend zakelijk krediet? Lees meer of ontdek in 2 minuten de mogelijkheden voor jouw bedrijf.

Dit artikel is gesponsord door Floryn

Hoe Marsh bouwprojecten versnelt tijdens beroepsprocedures

Hoe Marsh bouwprojecten versnelt tijdens beroepsprocedures

Vastgoedprojecten lopen steeds vaker vertraging op door regels en procedures rondom bouwen. Hierdoor lopen beleggers, bouwbedrijven en projectontwikkelaars het risico dat hun project niet gerealiseerd kan worden. Marsh biedt een nieuwe oplossing waarmee een project beschermd wordt tegen de gevolgen van vertraging of annulering van een vergunning door beroepen en negatieve rechterlijke uitspraken bij de Rechtbank of Raad van State.

René Bakker (links) en Bram Holtus van DEKRA Certification.

Dekra adviseert bouwwereld: 'Omarm nieuwe technologie'

Nagenoeg elk elektrisch product dat in Nederland op de markt verschijnt, krijgt na uitgebreid testen een keurmerk. Grote kans dat het om DEKRA Mark gaat, het nieuwe KEMA-KEUR, zeggen Bram Holtus en René Bakker van DEKRA Certification. Hun oproep aan de bouwsector: omarm nieuwe technologie, doe er je voordeel mee. "En zorg ervoor dat het getest en gecertificeerd is, zodat je weet dat het aan alle veiligheidsnormen voldoet."

Met Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw heb je geen glazen bol nodig

Met Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw heb je geen glazen bol nodig

Prijsopdrijvende ontwikkelingen, een bevolkingsgroei die hoger uitpakt, kleiner wordende huishoudens en een flinke bouwachterstand. Hoe ga je daar als aannemer, projectontwikkelaar of woningcorporatie in hemelsnaam op langere termijn op inspelen? En hoe gaat de woningen- en gebouwenvoorraad zich überhaupt ontwikkelen? Met het rapport Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw van databedrijf BouwKennis krijg je antwoord op deze en nog veel meer bouwgerelateerde vragen.

Partnermanager Arnold Nonnekes & COO Rutger van der Starre van Svea Finans.

Mkb kiest steeds vaker factoring als bankvrije financiering

Bankvrije financiering wordt steeds populairder in het mkb. Volgens recent onderzoek van Stichting MKB Financiering werd in 2023 maar liefst 36 procent van de mkb-financieringen tot één miljoen euro verstrekt via non-bancaire financiering. Factoring, een financieringsvorm waarbij bedrijven hun facturen verkopen aan een externe partij, is daarbij zelfs met 29 procent gegroeid.