Hercuton uit Nieuwkuijk beschikt over circa 6000 verschillende modules die in de fabriek gemaakt kunnen worden. “Met die modules – of elementen - kun je in principe eindeloos variëren, net als met LEGO. Onze klanten hebben dus een behoorlijke grote vormvrijheid. Maar de basis van elk LEGO-blokje is gelijk: een blokje met een acht puntjes. De elementen zijn in elk geval zo gemaakt dat ze allemaal in elkaar passen, net als bij een LEGO-blokje.”
Het bouwbedrijf houdt zich dus niet bezig met traditioneel bouwen, benadrukt Van der Mark. “Wij monteren, met een logistiek draaiboek als leidraad. De prefab elementen worden in de fabriek gemaakt en worden dan naar de bouwlocatie gebracht. Je zou kunnen zeggen dat we het bouwproces omdraaien. Wie traditioneel bouwt, maakt eerst een ontwerp, dan pas wordt gekeken hoe het project gerealiseerd gaat worden. Wij ontwerpen en bouwen vanuit onze productelementen. Door deze conceptmatige aanpak kunnen we snel en flexibel bouwen, maar ook goedkoper.”
Op dit moment werkt Hercuton aan DC Miles Zaltbommel, een distributiecentrum (dc) met een oppervlakte van circa 27.500 vierkante meter. Het pand verrijst op bedrijventerrein De Wildeman in Zaltbommel, aan de A2 net buiten het historische centrum. De Wildeman maakt deel uit van de Logistieke Hotspot Rivierenland. Als alles volgens planning verloopt, wordt het bouwproject in juni 2020 turn key opgeleverd.
In samenwerking met Over Engh Vastgoed uit Rotterdamontwerpt en realiseert Hercuton dit turn key distributiecentrum. Het gebouw – dat bestaat uit een bedrijfsruimte, mezzanine en kantoorruimte – is onder meer geschikt voor e-commerce gerelateerde logistiek met een grote doorloop aan orders, aldus Van der Mark. Het pand krijgt zonnepanelen op het dak en heeft de duurzaamheidsambitie BREAAM-NL Good. DC Miles Zaltbommel verrijst naast het onlangs in gebruik genomen DHL-pand, het grootste gasloze sorteercentrum van de Benelux. Dit pand is eveneens gerealiseerd door Hercuton.
Het bouwbedrijf opereert als Design & Build organisatie landelijk en noemt zichzelf een innovatieve full service organisatie: het bedrijf neemt de verantwoording voor het gehele bouwtraject. Dat begint vaak met de keuze voor de juiste locatie en eerste schets tot en met de sleutelklare oplevering en nazorg. Turn key dus. Wie een bedrijfspand turn key door de aannemer laat bouwen, hoeft zich dus geen zorgen te maken over pantry’s, binnendeuren, sanitair, schilderwerk, verlichting, verwarming, installaties en UTP bekabeling. Ander groot voordeel van deze geïntegreerde aanpak is dat de klant slecht met één aanspreekpunt te maken heeft: Hercuton onderhoudt alle contacten met de betrokken partijen.
Van der Mark gelooft sterk in bouwen met prefab beton. Het is bouwen met grootschalige betonelementen die onder geconditioneerde omstandigheden worden gefabriceerd. Vervolgens worden deze elementen kant en klaar op de bouwplaats aangevoerd. De elementen kunnen nagenoeg weersafhankelijk met speciale verbindingen met elkaar verbonden worden.
Beton is degelijk, duurzaam, waardevast, uitermate brandwerend en inbraakveilig. ,”Beton is robuust en gaat lang mee”, aldus de algemeen directeur. Bovendien leent beton zich uitstekend voor meervoudig ruimtegebruik, denk aan parkeren op het dak. Van der Mark: “Wat ik misschien wel de allermooiste eigenschap van beton vind, is het accumulerend vermogen, net als bij een hele oude kerk: koel in de zomer, warm in de winter. Dit zogenaamde kerk-effect leidt tot een prettig werkklimaat met weinig temperatuurverschillen. Ander voordeel is dat installaties minder energie verbruiken.”
Plaats: Zaltbommel
Opdrachtgever: Hercuton
Ramingsgroep: 12 miljoen euro
Nummer: 527840
Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl