nieuws

Superstrakke betonvloeren met reuzen-screed

utiliteitsbouw 1085

Superstrakke betonvloeren met reuzen-screed

Grotere bedrijfshallen en vooral distributiecentra vragen om steeds vlakkere betonvloeren. Voor een strakke afwerking liet Loos Betonvloeren een screed bouwen met de recordlengte van 27 meter.

Aan de vlakheid van industrievloeren worden steeds hogere eisen gesteld naarmate heftrucks hun lasten hoger oppikken of wegzetten en onbemande karretjes in distributiecentra steeds vaker zelfstandig bestellingen verzamelen.

Loos Betonvloeren en andere bedrijven zetten screeds in om vloeren supervlak af te werken. Als een soort machinale rei trekken de screeds achter de betonstortploeg aan. Een lange ronddraaiende buis werkt de vloer nauwkeurig af op de gewenste hoogte.

Screed beweegt op eigen kracht

Tot nu toe overspande de grootst beschikbare screed zo’n 23 meter. Maar de hallen en spantafstanden worden steeds groter omdat de automatische picking en opslagsystemen in distributiecentra dan efficiënter werken. Daarom liet Loos Betonvloeren een grotere screed bouwen. Behalve de record overspanning van 27 meter werden daar nog een paar innovaties in doorgevoerd. Zo is de Giga-Screed na opbouw self-supporting en zijn er geen heftrucks of kranen nodig om hem over het werk te laten manoeuvreren. De twee aandrijfunits aan weerszijden zijn daarvoor uitgerust met uitschuifbare poten met aangedreven en draaibare wielen eronder. Al heen en weer rollend egaliseert de Giga-Screed  in één keer het vloerveld tussen twee spantenrijen op de millimeter nauwkeurig. De screed wordt aangestuurd met draadloze afstandbediening.

Per dag kan de screed  zo’n 2.000 vierkante meter vloer egaliseren, afhankelijk van de situatie kan dit oplopen tot ongeveer 3.000 m2 per dag.

Vlak volgens de nieuwste normen

Met de nieuwe giga-screed zijn vlakheden mogelijk volgens de EN 2747 Klasse I en DIN 15185. De screed werd deze week officieel gedoopt bij een project in het Zuid-Hollandse Den Hoorn. Daar realiseert de Duitse firma Goldbeck een distributiecentrum met in totaal zo’n 60.000 vierkante meter hal waarvan een deel supervlak. De betonvloer is 18 centimeter dik en hybride gewapend met een bovennet en staalvezels. Die klus is inmiddels bijna geklaard. De Giga-Screed gaat daarna even terug naar Obdam voor inspectie en onderhoud maar daarna wacht al weer snel een nieuw project.

Loos Betonvloeren telt tachtig medewerkers en maakt deel uit van de Loos Betongroep die sinds 1991 actief is. In 2017 werd de Loos Betongroep overgenomen door de Anton Groep, eveneens gevestigd in het Noord-Hollandse Obdam.

 

 

Foto's

Reageer op dit artikel