Museum Spakenburg zoekt geld voor verbouwing

Museum Spakenburg zoekt geld voor verbouwing

Het ontwerp en de bouwtekeningen voor de uitbreiding van Museum Spakenburg zijn zo goed als klaar en de bouwvergunning kan worden aangevraagd. Er ontbreekt echter nog een ding om het project te laten slagen: geld. "300.000 euro, om precies te zijn", zegt directeur Arie ter Beek van het museum aan de Oude Schans.

Het museum heeft zelf ook geld opzij gezet voor de verbouwing, maar niet genoeg om de verbouwing te kunnen bekostigen. Ter Beek hoopt op een weldoener of een fonds die het museum kan helpen, zodat de verbouwing ook daadwerkelijk kan doorgaan. “Die extra ruimte hebben we hard nodig voor tijdelijke exposities. We beschikken nu ook wel over een dergelijke ruimte, maar die is veel en veel te klein. We kunnen eigenlijk nooit laten zien wat we willen laten zien.”

Het is de bedoeling dat de tijdelijke tentoonstellingsruimte op de begane grond van de nieuwbouw wordt gerealiseerd. De eerste verdieping zal straks gebruikt worden voor educatieve doeleinden, aldus Ter Beek.

Museum Spakenburg - in 1986 geopend onder de naam Museum ’t Vurhuus - ligt aan de oude haven en tegenover de eeuwenoude scheepswerf. In 2008 is het volledig vernieuwd, aldus de directeur. Het museum werd toen uitgebreid met een eigentijdse entree in een museumcafé en met een informatiepunt over de Grebbelinie. Ook is de Watersteeg in zijn geheel bij het museum betrokken. In totaal is het complex 1500 vierkante meter groot en bestaat het uit zeven oude pandjes en een hooiberg. Het museum verteld het verhaal van de gemeente Bunschoten, die oorspronkelijk bestond uit de kernen Bunschoten, Spakenburg en Eemdijk.

Op het museumcomplex staat nog de helft van een dubbele woning dat wordt bewoond. Dat huisje kan niet bij het museum worden betrokken, aldus Ter Beek: “Het is te klein en een beetje vervallen. We willen dat huisje slopen voordat we aan de uitbreiding gaan beginnen. We hebben goede afspraken gemaakt met de huurder: hij weet er van.”

Blokhuis Braakman architectenbureau uit Amersfoort is de betrokken architect. Het is nog onbekend welke aannemer de verbouwing mag gaan uitvoeren.


Plaats: Bunschoten – Spakenburg
Opdrachtgever: Museum Spakenburg
Ramingsgroep: tussen 500.000 en 1 miljoen euro
Nummer: 528326


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl

Wekelijks op de hoogte blijven van de belangrijkste ontwikkelingen van de mkb-aannemer? Meld je dan aan voor de CobouwVak nieuwsbrief.

Blog | Hopen dat het komend jaar eindelijk een beetje meezit

Blog | Hopen dat het komend jaar eindelijk een beetje meezit

Onze orderportefeuille is voor 2025 goed gevuld, net zoals dat vorig jaar het geval was.. Toch zijn er projecten doorgeschoven, sommige zelfs een heel jaar. Dat beeld hoor ik overal om me heen: stroperige procedures, wisselingen van adviseurs door gemeenten, en ellenlange bezwaartrajecten bij de Raad van State.

Hoe Marsh bouwprojecten versnelt tijdens beroepsprocedures

Hoe Marsh bouwprojecten versnelt tijdens beroepsprocedures

Vastgoedprojecten lopen steeds vaker vertraging op door regels en procedures rondom bouwen. Hierdoor lopen beleggers, bouwbedrijven en projectontwikkelaars het risico dat hun project niet gerealiseerd kan worden. Marsh biedt een nieuwe oplossing waarmee een project beschermd wordt tegen de gevolgen van vertraging of annulering van een vergunning door beroepen en negatieve rechterlijke uitspraken bij de Rechtbank of Raad van State.

Foto: De Groot & Visser

Met overname door Franse bouwgigant breekt voor gevelbouwer De Groot & Visser nieuw hoofdstuk aan

Familiebedrijf De Groot & Visser is sinds september onderdeel van de Franse bouwgroep Léon Grosse. Voor de gevelbouwer een stap vooruit om grote bouwprojecten beter het hoofd te bieden.

Partnermanager Arnold Nonnekes & COO Rutger van der Starre van Svea Finans.

Mkb kiest steeds vaker factoring als bankvrije financiering

Bankvrije financiering wordt steeds populairder in het mkb. Volgens recent onderzoek van Stichting MKB Financiering werd in 2023 maar liefst 36 procent van de mkb-financieringen tot één miljoen euro verstrekt via non-bancaire financiering. Factoring, een financieringsvorm waarbij bedrijven hun facturen verkopen aan een externe partij, is daarbij zelfs met 29 procent gegroeid.