Homecare systemen: modulaire oplossing voor alle situaties

Homecare systemen: modulaire oplossing voor alle situaties
De familie De Boer maakt gebruik van het Sustainable homecare systeem.

De warmtepomp is een van de alternatieve verwarmingssystemen wanneer woningen van het aardgas afgaan. Om het overschakelen zo makkelijk mogelijk te maken, heeft BUVA de homecare systemen ontwikkeld: optimaal op elkaar afgestemde producten met een modulaire opbouw. Daardoor kunnen ze zowel worden toegepast in goed geïsoleerde bestaande woningen als in energieneutrale nieuwbouw.

“Ons homecare systeem bestaat uit drie componenten”, legt marketingmanager Serife Evers van BUVA uit. “We richten ons op duurzaam geproduceerde warmte, gezonde binnenlucht en veilig afgesloten ramen en deuren. In al onze systemen bestaat de basis uit solide hang- en sluitwerk, dichtingen en de onderdorpel, de zogenaamde Preset. Bij het produceren van duurzame warmte zijn er twee mogelijkheden: een lucht/water warmtepomp in een all-electric variant voor nieuwbouw of als hybride toepassing in de bestaande bouw, gekoppeld aan de bestaande cv-ketel. Onze bijdrage aan de gezonde binnenlucht kan ook op twee manieren: met vraaggestuurde natuurlijke ventilatie of met balansventilatie (WTW). Deze WTW hebben wij volledig in eigen beheer ontwikkeld en heeft een bijzonder goede prijs/kwaliteit verhouding.”

Optimale oplossing zoeken

Evers: “Bij projecten onderzoeken we wat de mogelijkheden zijn voor de meest duurzame oplossing. Daarbij adviseren we alle betrokken partijen in de bouwkolom, van opdrachtgever tot installateur. We kijken onder andere naar de schil. Zijn de gevel, het dak en de vloeren geïsoleerd en wat voor ramen zitten er in de woning. We bespreken mogelijke aanpassingen en maken een warmteverliesberekening. Op basis daarvan geven we een advies over het best passende systeem.”

Bij projecten onderzoeken we wat de mogelijkheden zijn voor de meest duurzame oplossing”
Gebruikers aan het woord

Uit gesprekken met klanten blijkt dat er uiteenlopende redenen zijn om voor het homecare systeem te kiezen: “We hebben met veel opdrachtgevers gesproken”, zegt Evers. “Zo heeft een van hen een vakantiepark aan de kust en was op zoek naar hang- en sluitwerk dat goed bestand is tegen een zilte omgeving. Een ander voorbeeld: een echtpaar dat blij is met de zoneregeling van ons verwarmingssysteem. Een uurtje voor ze naar bed gaan, zetten ze met de app de verwarming in de slaapkamer even aan. En uit een gesprek met een klant bleek dat het gezin vooral blij is met de verbeterde luchtkwaliteit. Sinds hun verhuizing zijn de astmaklachten van hun dochter sterk verminderd.”

Nooit van gehoord

Onbekend maakt onbemind. Ook dat blijkt uit de gesprekken met gebruikers: “Een stel kocht een vrijstaande woning. Op advies van hun installateur kozen ze voor ons Sustainable homecare systeem. Dat bevalt uitstekend, terwijl ze vooraf nog nooit van een all-electric warmtepomp hadden gehoord. Ze prijzen het hoge comfort van het ventilatiesysteem én de onverwacht lage energierekening. Daar komt bij dat ze vloerverwarming hebben genomen en daardoor geen rekening hoeven houden met radiatoren bij het inrichten van hun woning.”

“We vinden het erg waardevolle verhalen: wij kunnen natuurlijk zeggen dat de systemen comfortabel zijn en goed werken, maar het is veel belangrijker dat bewoners dat ook zo ervaren.”

Lees hier het verhaal van de familie De Boer.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met BUVA.

Koert Terhürne: ‘Sociale duurzaamheid gaat over meer dan het realiseren van huizen.’

Dura Vermeer: 'Naast klimaat óók het goede doen voor de mens'

Dura Vermeer heeft een ambitieuze missie: Net Zero in 2050. Maar duurzaamheid is meer dan CO₂-reductie. Met een integrale blik op de maatschappelijke opgave wil Dura Vermeer het goede doen voor aarde én mens. In dit interview deelt Koert Terhürne, directievoorzitter van Dura Vermeer Divisie Bouw en Vastgoed, hoe het bedrijf inzet op sociale impact en het creëren van toekomstbestendige leefomgevingen.

Van op naar in de stoep: AEC-granulaat als duurzame grondstof 

Van op naar in de stoep: AEC-granulaat als duurzame grondstof

Van je 'grijze afval' naar een stoeptegel. Een musthave met het oog op de circulaire economie, zou je denken. Maar er zijn ook aarzelingen bij het gebruik van nieuwe grondstoffen die afkomstig zijn van afval. Hoe geven we het dan toch waarde?

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector  

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector

Als het aan partners Waterzaak en GEP ligt, volgen we het voorbeeld van onze zuiderburen. In België is regenwater opvangen al meer dan 20 jaar de norm. In Nederland lopen wij flink achter. En dat terwijl de Waterwet uit 2009 stelt dat we regenwater moeten opvangen.

Gerhard Hospers

Greenworks: duurzaamheidslabel én kennispartner voor de bouw

De ideale comaker en kennispartner bij bouwprojecten: dat is Greenworks - het duurzaamheidslabel voor bouw- en installatiematerialen - in een notendop. Greenworks is onderdeel van BMN Groep, de grootste bouwmaterialenhandel in Nederland. Omdat circulair en biobased bouwen anno 2024 de norm is, manifesteert BMN Groep zich met Greenworks meer en meer als adviseur die de klant van a tot z ontzorgt, zegt Gerhard Hospers, manager ESG/Greenworks bij BMN Groep.