Modulair gebouwd Startblok Elzenhagen voldoet aan BENG-eisen

Modulair gebouwd Startblok Elzenhagen voldoet aan BENG-eisen

De 540 herbruikbare woonunits verdeeld over zes woonblokken passen helemaal binnen de duurzame ambitie voor de komende jaren van modulair bouwbedrijf Jan Snel. Barry van Wijk is projectleider bij Jan Snel. Hij legt graag uit wat zo bijzonder is aan dit 'tijdelijke' Amsterdamse project: "De woningen zijn volledig duurzaam gebouwd. Ze zijn uitgevoerd met een EPC van 0.15 en voldoen aan de BENG-eisen, ook waar het de luchtdichtheid betreft. De eisen voor permanente bouw vragen om een EPC van 0.4. Wij scoren dus nog een stuk beter. Daardoor is het energiegebruik van Startblok Elzenhagen bijzonder laag."

Ook op andere punten is het een actueel project. Zo is er natuurlijk geen gasaansluiting, maar wordt de benodigde warmte via een verticale bodemwarmtewisselaar (WKO) uit de ondergrond gehaald. Daarnaast werken de pompen op zonne-energie en hebben de woonunits allemaal lage temperatuur vloerverwarming. Deze wordt aangestuurd vanuit de combischacht die door alle verdiepingen omhoog loopt.

Jan Snel; Montfoort; project Elzenhage Amsterdam; startblok Elzenhage. Eigen Haard en De Key; Cojan van Toor Professional Photography Oudewater Netherlands
De 540 herbruikbare woonunits van Startblok Elzenhagen in Amsterdam Noord zijn verdeeld over zes woonblokken.

Duurzame materialen

Uiteraard zijn de ramen voorzien van triple glas. Er is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van daglicht in gangen en trappenhuizen, waardoor de elektriciteitsvraag laag wordt gehouden zonder een ‘nare’ sfeer te creëren.

Verder is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van duurzame materialen, zoals de metalen en houten gevelbekleding. Met name de houten gevel geeft het geheel de ‘parkachtige’ uitstraling die goed past bij de plek van het Startblok: voormalig sportpark Elzenhagen. Dat is ook logistiek een goed gekozen plek, want het ligt op een steenworp afstand van het nieuwe metrostation Amsterdam Noord (Noord/Zuidlijn), waarmee het centrum van Amsterdam binnen handbereik ligt.

Mix van jonge mensenJan Snel; Elzenhage; Cojan van Toor Professional Photography Oudewater NL

Startblok Elzenhagen is op zich ook een bijzonder project. De 540 woonunits zijn deels voor werkende, studerende en werkzoekende jongeren en deels voor jonge statushouders. De gedachte achter deze mix is simpel. Zo kunnen zij met elkaar een community vormen en worden de statushouders op een natuurlijke wijze geholpen om hun weg te vinden in de Amsterdamse samenleving. In de zes woonblokken gaan ze gezamenlijk zorgen dat het er schoon, veilig en gezellig blijft. Behalve woonunits van 20 of 25 vierkante meter grootte met een eigen keukenblok en badkamer met toilet, omvatten de woonblokken gemeenschappelijke ruimten met een gezamenlijke keuken en wasmachine. In de buiten het gebouw aangebrachte noodtrappenhuizen zijn zitjes gemaakt. Het hoofdgebouw heeft ook kantoorruimten, een wasserette en een grote gemeenschapsruimte.

Semipermanent

Het woonproject aan het J.H. Gispenpad is een initiatief van woningcorporaties De Key en Eigen Haard in samenwerking met de Gemeente Amsterdam. Startblok Elzenhagen is een van de in totaal negen locaties die door de gemeente zijn aangewezen voor vergelijkbare projecten.

Startblok Elzenhagen omvat zes woonblokken met verschillende hoogte (3 tot 6 verdiepingen) en een gedeeltelijk eigen uiterlijk. Bij het viertal naast elkaar gegroepeerde ‘urban villa’s’ overheerst het ‘parkgevoel’. Bij het hoofdgebouw een moderne, strakke uitstraling met grijstinten. En bij het zesde blok is gekozen voor een ‘krachtig en stoer’ materiaal in de vorm van een vrij donkergekleurde metalen golfplaat. Wie het geheel overziet realiseert zich niet dat het hier wel degelijk gaat om vrij snel gerealiseerde semipermanente gebouwen. Het laat meteen ook zien, dat modulaire bouwen veel verschillende mogelijkheden biedt, ook wat betreft gevelbekleding. Kortom, dat de klant-en-klare units na tien jaar weer opnieuw kunnen worden ingezet, levert de opdrachtgever(s) veel flexibiliteit op.

“De gestapelde prefab units blijven in principe tien jaar staan, maar voldoen ruimschoots aan de BENG-eisen””
Heel dorp gebouwd

In maart 2018 is het voormalige sportpark Elzenhagen afgegraven en opgehoogd. Aansluitend kon de noodzakelijk infrastructuur worden aangelegd (wegen, riolering, water- en elektraleidingen). Na de bouwvak van 2018 begon Jan Snel aan de stapeling van de modulaire units. Het gehele project – in totaal praten we over 18.500 vierkante meter – is verdeeld over zes verschillende  woongebouwen. Die zijn opgeleverd in de periode tussen december 2018 en april 2019.

Jan Snel
in zeer korte tijd is een heel dorp gebouwd op basis van gestapelde woonunits die voldoen aan de hoge BENG-eisen van permanente bouw.

Barry van Wijk vat het geslaagde project als volgt samen: “We hebben in een zeer korte tijd, 8 tot 9 maanden, een heel dorp weten te bouwen op basis van gestapelde woonunits die voldoen aan de hoge BENG-eisen van permanente bouw. Daarmee is Startblok Elzenhagen een mooi voorbeeld van wat Jan Snel kan realiseren op het gebied van duurzaam wonen voor woningcorporaties. We zijn dan ook erg trots op het feit dat we dit samen met Gemeente Amsterdam, De Key en Eigen Haard binnen een korte tijd hebben gerealiseerd en zo tevens een maatschappelijke bijdrage konden leveren aan Amsterdam”.

Dit artikel is gesponsord door Jan Snel.

Tekst Pieter de Mos / Foto’s: CoJan van Toor

Van op naar in de stoep: AEC-granulaat als duurzame grondstof 

Van op naar in de stoep: AEC-granulaat als duurzame grondstof

Van je 'grijze afval' naar een stoeptegel. Een musthave met het oog op de circulaire economie, zou je denken. Maar er zijn ook aarzelingen bij het gebruik van nieuwe grondstoffen die afkomstig zijn van afval. Hoe geven we het dan toch waarde?

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector  

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector

Als het aan partners Waterzaak en GEP ligt, volgen we het voorbeeld van onze zuiderburen. In België is regenwater opvangen al meer dan 20 jaar de norm. In Nederland lopen wij flink achter. En dat terwijl de Waterwet uit 2009 stelt dat we regenwater moeten opvangen.

Gerhard Hospers

Greenworks: duurzaamheidslabel én kennispartner voor de bouw

De ideale comaker en kennispartner bij bouwprojecten: dat is Greenworks - het duurzaamheidslabel voor bouw- en installatiematerialen - in een notendop. Greenworks is onderdeel van BMN Groep, de grootste bouwmaterialenhandel in Nederland. Omdat circulair en biobased bouwen anno 2024 de norm is, manifesteert BMN Groep zich met Greenworks meer en meer als adviseur die de klant van a tot z ontzorgt, zegt Gerhard Hospers, manager ESG/Greenworks bij BMN Groep.

Foto: Shutterstock

Weinig vermindering CO2-uitstoot én weinig plannen daartoe in de bouwsector

De CO2-uitstoot van de bouwsector neemt nauwelijks af. Bovendien ontbreken concrete doelstellingen en plannen. Opvallend is dat de bouwmaterialenindustrie al wel het reductiedoel voor 2030 heeft bereikt.