Het (bouw)proces is in grote mate gestandaardiseerd en biedt ruime mogelijkheden om te variëren in indeling en architectuur. Bovendien kan de toekomstige bewoner z’n huis verregaand personaliseren en desgewenst woonklaar laten opleveren. Dus met keuken, badkamer, wand- en vloerdecoratie. Kortom: vrijdag de sleutel, zaterdag verhuizen. Mede daarom is BAM Homestudios opgericht. Daarmee worden bewoners geholpen en geïnspireerd om van hun nieuwe huis zo snel mogelijk een thuis te maken. Met begeleiding, informatie en inspiratie en met producten en bouwkundige mogelijkheden waarmee ze hun persoonlijke woonstijl in hun nieuwe huis kunnen verwerken.
Trouwe partners
“We werken vanaf het begin samen met BUVA”, zegt Dasja Wickenhagen, directeur Nieuwbouw Concepten bij BAM Wonen. “Dat geldt overigens ook voor diverse andere bedrijven, want we zijn zuinig op onze co-makers. Het grootste voordeel van zo’n langdurige relatie is dat je met elkaar aan iets kan bouwen. We denken met elkaar na over het product, de kwaliteit en het proces. Als je dat met steeds wisselende partijen doet, kom je niet veel verder. We zijn daarom blij met onze co-makers: het zijn bedrijven die goed bij ons passen. Dan gaat het om zaken zoals goed met elkaar omgaan, afspraken nakomen en de gezamenlijke wens hebben om te blijven innoveren.”
“We dragen op verschillende manieren bij aan Nieuwbouw Concepten” vertelt BUVA-sales manager Marius van Zanten. “In de praktijk maken we op basis van de tekeningen die BAM Wonen ons aanlevert een uitwerkstaat, waarna we de producten op de bouw leveren. Deels leveren we rechtstreeks aan BAM Wonen en deels via de kozijnenfabrikant en de installateur. Bij de ontwikkeling van de concepten geven we advies vanuit onze specialismen: ventilatie, hang- en sluitwerk en verwarming. Tegenwoordig ook over warmtepompen en warmteterugwinning.”
Ideeën uitwisselen
Wickenhagen: “We hebben regelmatig overleg met onze co-partners. Met een aantal bedrijven nemen we elke zes tot acht weken de ontwikkeling in projecten door. En met alle partners hebben we minstens eens per jaar een inhoudelijke middag met een luchtige afsluiting. Het is nuttig om regelmatig ideeën uit te wisselen en te kijken hoe we met elkaar verder kunnen optimaliseren: ooit hebben we samen de referentiewoning ontwikkeld, maar de wereld staat niet stil. Als er bijvoorbeeld veranderingen in de regelgeving zijn, kijken we hoe we daar op kunnen inspelen. Bedrijven komen ook bij ons met allerlei ideeën. Dan kijken we of het mogelijk is een pilot te draaien of het idee gezamenlijk verder uit te werken.”
Van Zanten: “Op die manier hebben we samen met Fakro voor BAM Wonen een mogelijkheid gevonden om een verborgen ventilatievoorziening in dakramen aan te brengen. We hebben onze suskast zo doorontwikkeld dat die nu in het dakraam is geïntegreerd.”
Projectoverstijgend samenwerken
“Het dakraam is een goed voorbeeld van een gezamenlijke innovatie”, vindt Wickenhagen: “Het mooie is dat je niet voor één project een oplossing vindt, maar dat je die veel vaker kunt toepassen. Dat is het voordeel van projectoverstijgende samenwerking. Ik zie dat als een van de factoren voor het succes van onze aanpak. Zo zijn er meer. Het klinkt wat soft, maar het is belangrijk dat je gelooft in elkaar en vasthoudt aan de keuzes die je hebt gemaakt. Binnen de techniek zijn we gewend om oplossingen op projectniveau te maken, maar dat is niet altijd slim. Ook als je vanuit een concept werkt, is veel variatie mogelijk. Architect, stedenbouwkundige en ontwikkelaar hebben nog veel vrijheid, zolang het past binnen ons concept.”
Scherp blijven
BAM Wonen werkt graag met vaste partners. Leidt dat niet tot luiheid en wellicht te hoge prijzen? Wickenhagen ervaart dat niet zo: “Natuurlijk kijken we altijd om ons heen, dus we blijven scherp, ook omdat BAM Wonen naast concept woningen maatwerkprojecten bouwt. Wij willen samenwerken op basis van gelijkwaardigheid zodat het voor alle partners aantrekkelijk is. Dat kan als projecten goed verlopen.” Van Zanten: “Een belangrijke reden waarom we al zo lang samenwerken, is dat we over en weer uitspreken welke mogelijkheden voor verbetering we zien.”
Bezorgvak
De Nieuwbouw Concepten zullen zich verder ontwikkelen, verwacht Wickenhagen: “Duurzaamheid zal een nog belangrijker plek in onze concepten krijgen, onder andere met individuele energiepakketten. En daarnaast zullen we, mede vanwege de krapte op de arbeidsmarkt, steeds verder gaan industrialiseren. We denken ook na over hele andere ontwikkelingen, zoals het toenemende bestellen via internet. Misschien komen we met een bezorgvak zodat de bezorgers niet voor niets komen. Met onze co-makers bedenken we ongetwijfeld een oplossing waar toekomstige bewoners blij mee zijn.”