Verouderde woningvloeren in een dag vervangen

Verouderde woningvloeren in een dag vervangen

Een begane grondvloer vervangen en isoleren is normaal gesproken een tijdrovende operatie. In Oud-Beijerland ligt binnen een dag een nieuwe basisvloer op zijn plaats, inclusief isolatie. De meeste huurders kunnen gewoon in huis blijven.

“Het was even schrikken toen ik in dat grote gat keek”, vertelt bewoner Hester van der Wulp in haar woonkamer. “Maar mijn grote vrienden de naaktslakken kunnen nu niet meer langs de muren omhoog klimmen. Dat maakt alles goed.” In de hoek waar anders de televisie staat, was de vloer “zo rot dat hij deinde”. Dat is definitief verleden tijd. In haar keuken wordt nog druk gewerkt aan het leidingwerk, maar de woonkamervloer is alweer dicht. Morgen nog even het laminaat erin en ze kan de boel weer inrichten. Van der Wulp, zelf ook lid van de bewonersklankbordgroep, heeft dan slechts een week overlast gehad van de forse ingreep.

Eps vulelementen

De operatie begon op maandagochtend. Een ploeg van vloerproducent Havebo zaagde in een uur tijd de complete vloer eruit. Vervolgens monteerden ze stalen hoeklijnen waterpas tegen de muren. Die fungeren als oplegging voor de lichtgewicht stalen liggers die ze om de 60 centimeter overdwars legden. In het droogbouwsysteem van Havebo worden deze nieuwe, stalen vloerbalken telkens afgewisseld met eps vulelementen. “Dat zijn 28 centimeter dikke piepschuim broodjes die precies passen in de sleuven van de liggers”, vertelt uitvoerder Bert Mathijssen van Willems Vastgoedonderhoud. “Daarmee gaat het ontzettend snel.”

Minimale hinder

Dat is niet alleen prettig voor de bewoners, maar ook voor de aannemer. Willems ondervindt er minimale hinder van bij het overige werk aan de woningen aan het Croonenburgh. De onderhoudsspecialist geeft de 116 woningen van corporatie HW Wonen in de Zuid-Hollandse gemeente een grondige beurt. Alle dakpannen en panlatten gaan eraf en worden vervangen door isolatieplaten en nieuwe dakpannen. Verder worden de gevels opnieuw geïsoleerd en gevoegd, de beglazing wordt vervangen door HR++ glas en de ventilatie verbeterd. Van de in totaal 116 woningen zijn er nu 89 afgerond en dat gaat in hoog tempo door. Per week begint de aannemer met drie woningen, hetzelfde aantal wordt iedere week afgerond.

Verrot

Dankzij de ingrepen gaan de zeventig jaar oude woningen van energielabel F naar A. De vloeren spelen daarbij een belangrijke rol. De oude houten vloeren waren op veel plaatsen verrot en dat droeg bij aan vochtproblemen en warmteverlies. De SL-Combinatievloer zorgt dankzij een 28 centimeter dik eps-pakket voor uitstekende isolatie. Met het systeem is een Rc-waarde van zelfs een 6,5 m2 K/W mogelijk. De stalen liggers en hoeklijnen zijn onaantastbaar voor vocht. Dankzij een Magnelis beschermlaag zijn ze tien maal beter beschermd tegen corrosie dan verzinkt staal.

De stalen liggers zijn uitermate licht: slechts 5 kilo per strekkende meter. Daardoor zijn ze makkelijk hanteerbaar en te verwerken. Als de liggers en eps vulelementen op hun plaats liggen, gaan er 21 millimeter underlayment platen overheen – in de keukens 22 millimeter cementgebonden platen. Daarna worden de randen langs de muren afgedicht met flexibele pur-schuim. Vervolgens komt er alleen nog een afwerking op. De bewoners aan het Croonenburgh hebben de keuze uit laminaat, pvc en vloerbedekking. Grote winnaar is laminaat, dat beschikbaar is in tien verschillende kleuren.

Maatverschillen

In de destijds met grote snelheid gebouwde woningen komt de aannemer veel maatverschillen tegen. Toch past het inbouwpakket voor de vloer altijd. Havebo maakt in de fabriek per woning een kant-en-klaar pakket op maat. Met de 90 verschillende liggerlengtes is het altijd mogelijk voor Havebo om een vloerplan te realiseren. Daardoor lukt het altijd om een hoge werksnelheid te halen. “Dat is essentieel voor ons, want bij dit soort grootonderhoudprojecten draait alles om klantvriendelijkheid”, vertelt projectleider Mark Lentz van Willems Vastgoedonderhoud. “Een droogbouwvloer heeft daarom ook onze voorkeur ten opzichte van een vloer van beton met een cementdekvloer. Het verschil in overlast is enorm.”

Mede daarom hoeft slechts een klein deel van de huisraad tijdelijk elders te worden opgeslagen. Groot voordeel ten opzichte van een betonvoer is ook het gewicht. Inclusief underlayment weegt de SL-combinatievloer slechts 21 kilo per vierkante meter. Hij is bovendien demontabel en herbruikbaar. In principe is het mogelijk de complete vloer er weer uit te schroeven en elders te gebruiken.

Het grootonderhoudproject moet uiterlijk maart volgend jaar klaar zijn, ruim voordat de gierzwaluwen arriveren. Die zorgden vorig jaar voor een lang oponthoud – inspecteurs van de provincie legden het werk neer omdat de vogels onder de goten nestelden. Inmiddels zijn overal in de wijk op aanwijzing van een ecoloog speciale nestkasten ingemetseld. Mathijssen: “Van de mensen uit de buurt krijgen we over het algemeen heel positieve reacties. Nu de gierzwaluwen nog.”

Slimmer bouwprocessen begeleiden: Chisa vereenvoudigt complexe projecten

Slimmer bouwprocessen begeleiden: Chisa vereenvoudigt complexe projecten

Chisa is een softwarepakket dat alle bouwprocessen volledig begeleidt. "Het programma is ontwikkeld door aannemers, voor aannemers", licht John Wibier, Business Developer bij Chisa enthousiast toe. "Alles wat je tijdens het bouwproces nodig hebt is erin verwerkt. Het helpt bouwbedrijven hun bouwprocessen efficiënter in te richten met een directe koppeling naar het eigen financiële systeem en eenvoudige functionaliteiten."

'Met kleine maatregelen kun je al veel risico's beperken' 

'Met kleine maatregelen kun je al veel risico's beperken'

Veel risico's in de bouwsector kun je al met kleine maatregelen beperken. Je moet alleen even weten hoe. Verzekerings- en risicoadviseur Howden ondersteunt bedrijven met preventie en benadrukt het belang ervan: "Ook kleine schades kunnen flink aantikken."

Het complex in Leiden bestaat uit 780 huurappartementen; 358 in het Zirro woongebouw en 422 in het Schouls-complex. Beeld: Kampman Architecten.

Zirro en Schouls Leiden: gebouwd met prefab én vertrouwen

In universiteitsstad Leiden bouwt ontwikkelend bouwer Ten Brinke twee appartementencomplexen: Zirro en Schouls. Op de locatie aan de Lammenschansweg en het voormalige aannemersbedrijf Schouls verschijnen twee woongebouwen die samen goed zijn voor 780 woningen. Ze dragen bij aan de woningbouwopgave van Leiden en zorgen ervoor dat de Lammenschansdriehoek als stadswijk levendiger wordt. Ten Brinke werkt in dit project samen met een expert op het gebied van prefab cascobouw.

Veilige bouwplaatsen: binnen een dag beveiligd door Kooi

Veilige bouwplaatsen: binnen een dag beveiligd door Kooi

De tijdelijke camerabewaking van Kooi biedt een flexibele, snelle en efficiënte oplossing voor de beveiligingsbehoeften op bouwplaatsen. Met geavanceerde technologieën en real-time monitoring garanderen zij veiligheid en gemoedsrust, waar en wanneer dat nodig is.