Achter comfort schuilt een wereld van techniek

Achter comfort schuilt een wereld van techniek
Bauke Geuzebroek, manager Knauf Techniek en Akademie.

In het ene appartementencomplex hoor je niets van de buren, in het andere kun je ze bijna letterlijk verstaan. Dan zijn wellicht de wanden te dun. Maar wat als blijkt dat wel de juiste geluidwerende wanden zijn gebruikt? Dan is er iets mis met de aansluitingen. En dat is precies waarom Knauf niet alleen de materialen levert, maar ook de richtlijnen voor de aansluitdetails. "Alleen als zowel de materialen als de montage goed zijn, weet je zeker dat een systeem goed werkt", verklaart Bauke Geuzebroek, manager Knauf Techniek en Akademie.

Een cruciale fase voor het halen van de prestatiewaarden van een bouwproject is de afbouw. De technische specialisten van Knauf Techniek adviseren over de beste oplossing voor het afbouwsysteem. De gebruiker merkt dat aan het comfort: een gebouw is stil, goed geïsoleerd en brandveilig. “Creating Room for living noemen we dat”, zegt Geuzebroek. Knauf heeft zijn technische kennis toegepast in een groot aantal projecten waarin wordt samengewerkt met architecten en afbouwers.

Brandveilig sportcomplex

Complexe projecten worden vaak twee keer gebouwd: eerst virtueel, daarna echt. Dit gebeurde ook bij Sportcampus Zuiderpark in Den Haag. Het megaproject heeft als bijzondere eis dat de hoge wanden (20 meter) maar liefst 60 minuten brandwerend moeten zijn. Via het BIM-model kreeg Knauf inzicht in de omvang, de knooppunten en onvolkomenheden. Met de expertise van Knauf heeft de aannemer hier de juiste oplossing kunnen vinden en toepassen.

Knauf

Kinderziekenhuis met unieke afbouwspecificaties voor elke ruimte

Knauf is al in een vroeg stadium betrokken bij de bouw van het Prinses Máxima Medisch Centrum voor kinderoncologie in Utrecht. Tijdens de BIM-fase heeft Knauf gekeken naar de afbouwspecificaties van de binnenwanden: welke specificaties zijn er op welke plek nodig? Zo gelden voor operatiekamers hogere eisen voor geluidwering en stootvastheid dan voor bijvoorbeeld wachtkamers en patiëntkamers. Dit betekent dat er verschillende binnenwandsystemen zijn toegepast. Voor de Ouderkind-kamers is een mock-up gemaakt op ware grootte. Geuzebroek: “Alle gebruikers konden gedurende een halfjaar bij ons op het Knaufterrein in Utrecht langskomen om de modelkamer te bekijken en feedback te geven.”

‘KnaufZeker’: dan weet je zeker dat het systeem werkt

Aannemers of opdrachtgevers die kiezen voor een totaalsysteem van Knauf – dat wil zeggen Knauf-producten én Knauf-richtlijnen – krijgen een prestatiegarantie, te herkennen aan het label ‘KnaufZeker’. Dan weet je zeker dat niet alleen de gipsplaat goed is, maar dat het hele systeem deugt. “We garanderen de prestaties zoals die bij een test in ons laboratorium zijn gemeten”, licht Geuzebroek toe. “Onze experts kijken indien nodig mee op de bouwplaats of de uitvoering volgens plan verloopt.”

KnaufSint Gerlach Paviljoen in Valkenburg 
Bijzonder ontwerp vraagt om bijzondere afbouw
Het Sint Gerlach Paviljoen, een congrescentrum in Valkenburg, heeft een heel bijzonder ontwerp. Het is gemaakt door architect Francien Houben van Mecanoo. Vooral het dak is een technische uitdaging: de luifel steekt ver uit en heeft een gewelfde vorm. Het gebouw moet bovendien een lange levensduur hebben en de afwerking moet bestand zijn tegen weer en wind. Hier is een mooie samenwerking ontstaan tussen de architect die weet wat ze wil en Knauf die weet hoe je dat kunt maken.Technische specificaties gevelsysteem
Voor de welvingen in het dak heeft Knauf geadviseerd smalle stroken Aquapanel SkyLite te gebruiken en die haaks op de basislatten te monteren. De cementgebonden plaat is 8 millimeter dik en gemakkelijker te buigen dan de wat dikkere Aquapanel-broer. Voor de vlakke delen van de luifel zijn stijvere Outdoor-platen gebruikt. De montage van de platen en het afwerken van de schroefgaten en de naden is gedaan met Aquapanel schroeven, voegenband en voegenvuller.

knaufHotel Nassau in Breda
Hoge eisen vijfsterrenhotel
Sommige gebouweigenaren gaan veel verder dan de eisen van het Bouwbesluit. Neem Hotel Nassau in Breda: wie in dit vijfsterrenhotel verblijft, zal ervaren hoe supergeluidsdicht de kamers zijn. Een opgave die om specialistische kennis vraagt, te meer omdat het hotel gevestigd is in een oud klooster en de authentieke uitstraling is behouden. Veel ruimtes bevatten houten balken en uitstulpingen: een grote uitdaging om de wanden en plafonds goed op elkaar te laten aansluiten. Naast standaardoplossingen hebben de experts van Knauf Techniek een maatwerkoplossing geboden voor elk uniek knooppunt. In het voortraject heeft Knauf, in overleg met bouw- en woningtoezicht en monumentenzorg een advies opgesteld en gezorgd voor een uitgebreid projectadviesboek. Tijdens de uitvoering bood Knauf ook begeleiding op de bouwplaats.Technische specificaties wandsysteem
In Hotel Nassau zijn dubbelskeletwanden geplaatst, gevuld met twee lagen Acoustifit. Ze zijn dichtgezet met een laag Knauf A-plaat en een laag Knauf Diamond Board. Het resultaat is een wandsysteem met een geluidsisolatie van maar liefst 67 dB

Wilt u advies over het beste afbouwsysteem, kijk dan op www.knauf.nl en neem contact met ons op.

Hoe Marsh bouwprojecten versnelt tijdens beroepsprocedures

Hoe Marsh bouwprojecten versnelt tijdens beroepsprocedures

Vastgoedprojecten lopen steeds vaker vertraging op door regels en procedures rondom bouwen. Hierdoor lopen beleggers, bouwbedrijven en projectontwikkelaars het risico dat hun project niet gerealiseerd kan worden. Marsh biedt een nieuwe oplossing waarmee een project beschermd wordt tegen de gevolgen van vertraging of annulering van een vergunning door beroepen en negatieve rechterlijke uitspraken bij de Rechtbank of Raad van State.

René Bakker (links) en Bram Holtus van DEKRA Certification.

Dekra adviseert bouwwereld: 'Omarm nieuwe technologie'

Nagenoeg elk elektrisch product dat in Nederland op de markt verschijnt, krijgt na uitgebreid testen een keurmerk. Grote kans dat het om DEKRA Mark gaat, het nieuwe KEMA-KEUR, zeggen Bram Holtus en René Bakker van DEKRA Certification. Hun oproep aan de bouwsector: omarm nieuwe technologie, doe er je voordeel mee. "En zorg ervoor dat het getest en gecertificeerd is, zodat je weet dat het aan alle veiligheidsnormen voldoet."

Met Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw heb je geen glazen bol nodig

Met Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw heb je geen glazen bol nodig

Prijsopdrijvende ontwikkelingen, een bevolkingsgroei die hoger uitpakt, kleiner wordende huishoudens en een flinke bouwachterstand. Hoe ga je daar als aannemer, projectontwikkelaar of woningcorporatie in hemelsnaam op langere termijn op inspelen? En hoe gaat de woningen- en gebouwenvoorraad zich überhaupt ontwikkelen? Met het rapport Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw van databedrijf BouwKennis krijg je antwoord op deze en nog veel meer bouwgerelateerde vragen.

Partnermanager Arnold Nonnekes & COO Rutger van der Starre van Svea Finans.

Mkb kiest steeds vaker factoring als bankvrije financiering

Bankvrije financiering wordt steeds populairder in het mkb. Volgens recent onderzoek van Stichting MKB Financiering werd in 2023 maar liefst 36 procent van de mkb-financieringen tot één miljoen euro verstrekt via non-bancaire financiering. Factoring, een financieringsvorm waarbij bedrijven hun facturen verkopen aan een externe partij, is daarbij zelfs met 29 procent gegroeid.