Drentse woningcorporaties gaan circulair bouwen

Drentse woningcorporaties gaan circulair bouwen

Acht Drentse woningcorporaties slaan de handen ineen om circulair bouwen in de provincie te stimuleren. Bij die manier van bouwen worden zo veel mogelijk grondstoffen en materialen op een slimme manier opnieuw gebruikt.

Naar eigen zeggen gaat het om de grootste gezamenlijke aanpak tot nu toe op dit vlak in de corporatiesector. Het is de bedoeling dat in april volgend jaar een begin wordt gemaakt om met ontwerpteams concrete, circulaire nieuwbouwprojecten te ontwikkelen.

Ook Bouwend Nederland, Uneto-VNI, de Bond Nederlandse Architecten BNA, het Noordelijk Innovatie lab Circulaire Economie en de provincie Drenthe hebben zich aangesloten bij het initiatief. Zij beloven de ontwerpers te adviseren en begeleiden met de nieuwste kennis en innovaties op het gebied van circulaire en CO2-neutrale woningen.

In steeds meer branches worden stappen gezet om meer met gerecycled materiaal te werken. De bouwsector in het bijzonder verbruikt veel grondstoffen, energie en water. Door hier duurzaam mee om te gaan, valt er hier volgens kenners veel te winnen.

Van op naar in de stoep: AEC-granulaat als duurzame grondstof 

Van op naar in de stoep: AEC-granulaat als duurzame grondstof

Van je 'grijze afval' naar een stoeptegel. Een musthave met het oog op de circulaire economie, zou je denken. Maar er zijn ook aarzelingen bij het gebruik van nieuwe grondstoffen die afkomstig zijn van afval. Hoe geven we het dan toch waarde?

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector  

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector

Als het aan partners Waterzaak en GEP ligt, volgen we het voorbeeld van onze zuiderburen. In België is regenwater opvangen al meer dan 20 jaar de norm. In Nederland lopen wij flink achter. En dat terwijl de Waterwet uit 2009 stelt dat we regenwater moeten opvangen.

Gerhard Hospers

Greenworks: duurzaamheidslabel én kennispartner voor de bouw

De ideale comaker en kennispartner bij bouwprojecten: dat is Greenworks - het duurzaamheidslabel voor bouw- en installatiematerialen - in een notendop. Greenworks is onderdeel van BMN Groep, de grootste bouwmaterialenhandel in Nederland. Omdat circulair en biobased bouwen anno 2024 de norm is, manifesteert BMN Groep zich met Greenworks meer en meer als adviseur die de klant van a tot z ontzorgt, zegt Gerhard Hospers, manager ESG/Greenworks bij BMN Groep.

Foto: Shutterstock

Weinig vermindering CO2-uitstoot én weinig plannen daartoe in de bouwsector

De CO2-uitstoot van de bouwsector neemt nauwelijks af. Bovendien ontbreken concrete doelstellingen en plannen. Opvallend is dat de bouwmaterialenindustrie al wel het reductiedoel voor 2030 heeft bereikt.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.