Amsterdamse bouwleerlingen stoppen massaal door te weinig begeleiding van bedrijven

Amsterdamse bouwleerlingen stoppen massaal door te weinig begeleiding van bedrijven

Leerling-bouwvakkers in Amsterdam haken massaal af doordat de begeleiding vanuit bouwbedrijven achterblijft. Dat is de conclusie van Bouwmensen Amsterdam nadat bekend werd dat meer dan de helft van de bouwleerlingen in de hoofdstad de opleiding niet afmaakt. De opleider komt daarom nu met 'De Tien Geboden', een advieslijstje om bedrijven te helpen.

Een paar maanden geleden was het even flink schrikken voor Bouwmensen Amsterdam. Uit cijfers vanuit het EIB bleek dat maar liefst de helft van de bouwleerlingen in de hoofdstad hun opleiding niet afmaakt. En dat het gros van de afhakers het eerste half jaar de handdoek al in de ring gooit. Schokkende cijfers, vooral als je nagaat dat bedrijven juist staan te springen om personeel.

Handdoek in de ring na eerste werkervaring

Meteen kwam de opleider in actie en vroeg leerlingen wat de reden voor hun snelle afhaak is. De meeste leerlingen gaven aan dat dat komt door begeleiding vanuit de bedrijven. De meeste studenten gooien de handdoek in de ring na de eerste werkervaring.

'Leerlingen hebben meer aandacht nodig'

Maar is de begeleiding dan zo slecht? Wat doen bedrijven dan verkeerd? Jan Overtoom, regiomanager Randstad Noord van Bouwend Nederland, legt uit: “Wij zeggen niet dat de bedrijven echt iets fout doen, maar dat de begeleiding van leerlingen gewoon anders moeten aanpakken dan vroeger. Millennials ontwikkelingen zich op een andere manier dan hun begeleiders. Niet elke leerling kun je zomaar een  hamer in de hand drukken en zeggen: ga maar aan de slag. De techniekkennis van jongeren ligt achter op vroeger. Bovendien komen veel meer studenten tegenwoordig uit gebroken gezinnen, ze hebben het lastiger thuis en hebben meer problemen. Ze hebben daarom meer aandacht en meer waardering nodig.”

Bouwbedrijven in Amsterdam lijken dat zelf ook in te zien, vervolgt Overtoom. Bouwmensen Nederland nodigde vorige week een groot aantal bedrijven uit om over de kwestie te praten en de hele zaal zat vol. 32 bedrijven waren aanwezig. “De conclusie dat de begeleiding van leerlingen echt beter moet, bleek geen verrassing te zijn voor de meesten. Sommigen kwamen er zelf ook al mee. Werkgevers zien ook dat jongeren anders zijn dan vroeger. Ze zien de noodzaak ervan in dat er echt iets moet gebeuren.”

De cijfers van het EIB.

Tien geboden voor bouwbedrijven

Uit alle input die de bijeenkomst opleverde stelt Bouwmensen Amsterdam daarom nu een tienpunten-lijstje op. ‘Tien geboden’, zo noemt Overtoom het een beetje gekscherend. “In deze lijst staan tien belangrijke punten die bedrijven kunnen doorvoeren om jongeren beter te begeleiden. Het gaat eigenlijk om hele kleine dingen, maar wel om zaken die belangrijk zijn. Je moet denken aan zaken waardoor leerlingen meer aandacht krijgen, zo adviseren we niet een keer in de drie maanden een gesprek te voeren, maar een keer in de twee weken. Andere punten zijn een vaste leermeester, zorg dat de directeur interesse toont, dat je leerlingen in een WhatsApp-groep van het bedrijf zet, dat je ze mooie kleding aangeeft met logo, etc. Het gaat puur om meer aandacht en waardering.”

Maar is zo’n lijstje wel voldoende? Gaat er dan echt wel iets wat veranderen? Overtoom: “Ja, het gaat echt helpen, maar of het voldoende is, is inderdaad de vraag. Het is ook belangrijk dat we bij bedrijven langs gaan en het gesprek aangaan. En dan heb ik het vooral over de bedrijven die niet bij de bijeenkomst waren. Dat zij ook doordrongen worden van het feit dat je er alles aan moet doen het ‘nieuwe goud’ niet te verliezen.”

Daarnaast is het natuurlijk van belang, stelt Overtoom, dat leerlingen weer beter de techniek leren. Dat ze wel overweg kunnen met die  hamer als ze die in hun hand gedrukt krijgen. Ook daar is Bouwmensen Amsterdam volop mee bezig.

Doel: uitstroom naar 20 procent

Uiteindelijk wil de opleider de uitstroom van leerlingen met dit soort maatregelen terugbrengen van 50 naar 20 procent. De doelstelling is om dit in twee jaar te bereiken. Op dit moment ligt de focus alleen nog op Amsterdam, omdat die stad eruit schiet als je kijkt naar de uitstroomcijfers. “Maar het zou ook mooi zijn als andere collega’s in het land hiermee aan de slag gaan. Want niet alleen in Amsterdam zijn er uitstromers.”

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.