Hilti wil ook met BIM de wereld veroveren

Hilti wil ook met BIM de wereld veroveren

Om in de toekomst een vooraanstaande rol in de steeds verdergaande industrialisatie van de bouwkolom te blíjven spelen, heeft Hilti in de zomer van 2018 het BIM Competence Center in Berkel en Rodenrijs opgericht. Hilti - toeleverancier van technologisch leidende producten, systemen en diensten voor de internationale bouw - wil zich steeds nadrukkelijker manifesteren als volwaardig partner voor elk BIM-project. "Van ontwerp, de daadwerkelijke bouwwerkzaamheden tot en met de exploitatie van een gebouw: met BIM services, software en hardware biedt Hilti in elke fase van een bouwproject oplossingen", zegt Hayo Meijs, international BIM Projectmanager van het European BIM Competence Center in Berkel en Rodenrijs.

In deze functie, die hij sinds maart 2017 bekleedt, is hij verantwoordelijk voor de verdere ontwikkeling en implementatie van de BIM-strategie bij Hilti. Meijs studeerde elektrotechniek aan de TU Eindhoven en is al vele jaren specialist op het gebied van BIM. Hij was onder meer programmamanager BIM bij het TBI KennisLAB.

Internationaal

Vanuit het Hilti BIM Competence Center – waar momenteel zes mensen werken – wil de multinational lokale Hilti projectorganisaties in heel Europa ondersteunen bij het succesvol uitvoeren van hun (eerste) BIM-projecten. Deze BIM-specialisten gaan collega’s via learning on the job opleiden, zodat ook zij straks in staat zijn om projecten zelfstandig uit te voeren

De samenstelling van het BIM Competence Center is dan ook internationaal, de voertaal is Engels. Het is de bedoeling dat er in januari 2019 minstens twintig BIM-specialisten werken. Op termijn is er plek voor meer mensen, zegt Meijs. De in Liechtenstein opgerichte multinational met ruim 27.000 medewerkers actief in meer dan 120 landen,  heeft Research & Development hoog in het vaandel staan. Bij Hilti – dat zo’n zestig nieuwe producten en services  per jaar in de markt zet – werken wereldwijd circa 1500 mensen in R&D.

Diensten voor professionals in de bouwsector

Hilti staat bij veel mensen vooral bekend als producent van kwalitatief hoogwaardige gereedschappen in het topsegment, zoals boormachines en slijptollen. Hilti is echter veel meer: de multinational met een jaaromzet van ruim 5,1 miljard, ontwerpt en produceert niet alleen geavanceerde machines, maar ook bevestigingsmaterialen, systemen op het gebied van brandveiligheid en software. Verder levert Hilti allerlei soorten diensten voor professionals in de bouwsector. Van de Japanse bullet trein en tunnels tot metronetwerken in de grootste steden ter wereld: Hilti is in de loop der jaren bij indrukwekkende bouwprojecten betrokken.

BIM-to-Field oplossingen

BIM-strategieBIM is nog lang geen gemeengoed, ook niet in Nederland, stelt Meijs. “Vergeleken met andere Europese landen is de implementatiegraad van bouwkundige informatie modellen in ons land weliswaar hoog, maar BIM wordt nog veel te weinig toegepast, en  op detailniveau al helemaal niet. Verschillende rapporten onderschrijven dat er op dat gebied nog veel te winnen valt. Hilti speelt daar graag op in: in Nederland en in de rest van Europa, om uiteindelijk de wereld te veroveren. Op korte termijn heeft Hilti de ambitie zo snel  mogelijk een actieve rol als co-maker te spelen bij 500 grootschalige BIM-projecten in heel Europa.”

Het bedrijf wil snel bouwen aan een succesvolle BIM business, aldus Meijs. Hilti BIM-to-Field oplossingen verzekeren de opdrachtgever van nauwkeurige gegevensoverdracht naar de bouwplaats. Hilti biedt ook Field-to-Bim oplossingen. Op deze manier hebben installatietechnici en gebouwenbeheer voordeel van de uitgebreide technische gegevens die zijn vastgelegd tijdens de ontwerpfase van de bouw. BIM-gegevens zorgen immers voor efficiënt onderhoud, documentatie en controle van bouwonderhoud. Hilti documenteert bijvoorbeeld alle relevante toepassingen op het gebied van brandveiligheid in een BIM-model.

Projectplanning

Voor een efficiënte projectplanning van de opdrachtgever biedt Hilti momenteel ontwerpsoftware en BIM-compatible 3D-objecten voor Hilti’s complete ophangings- en bevestigingsassortiment. De Hilti BIM-aanpak betekent volgens projectmanager Meijs transparantie en nauwkeurigheid in elke fase. “Het leidt tot efficiëntie en productiviteit op de bouwplaats.”

BIM-strategiePrefabricage en voormontage optimaliseren de montagewerkzaamheden tijdens de bouw, aldus Meijs. Hilti kan bijvoorbeeld componenten zoals rails en ankerstangen op de gewenste maat aanleveren. “Dat scheelt enorm in de materiaalkosten, maar ook in opslagruimte”, aldus Meijs. Ook het aanleveren van gecodeerde ondersteuningsframes voor kabel- en leidingwegen behoort tot de mogelijkheden.

Ontzorgen

Wanneer Hilti al in de beginfase bij een bouwproject wordt betrokken, kan het snel inzicht krijgen in de benodigde materialen. Het bedrijf kan hier vervolgens een logistieke planning aan koppelen. “Op die manier kunnen wij meedenken in oplossingen om de bouwlogistiek zo goed mogelijk te laten verlopen”, zegt Meijs. De voordelen van de Hilti BIM-aanpak zijn derhalve legio, vervolgt hij. “Denk aan een hogere productiesnelheid, minder materiaalkosten en het kant-en-klaar én just-in-time aanleveren van oplossingen. Zeker bij binnenstedelijke bouwprojecten is dat zeer welkom. Met de BIM services van Hilti willen we opdrachtgevers ontzorgen, zodat wij het leven van de klant een stuk makkelijker kunnen maken.”

Klant: Live Nation Entertainment, Leutgeb
Entertainment Group GmbH. Ontwerp: Florian Wieder, Wieder Design. Foto: Ronja Hartmann.

Hoe Unbranded Adele's concertreeks bouwde met hulp van Exact

Van Vandaag Inside tot de MTV Awards en de concertreeks van Adele: decorbouwer Unbranded werkt aan uiteenlopende projecten. Het Hilversumse bedrijf werkt sinds januari met Exact-software, waardoor alle processen in één tool samenkomen. "Zo kunnen we ons volledig focussen op geweldige producties", zegt general manager Mikael Olsthoorn.

Vlnr (boven): Klaas Norel, Eugene Koster, Robin van der Heiden, Mark Nouws. 
Vlnr (beneden): Age Tanja, Caroline Elderhorst, Sander Twigt.

Anchor: 'Bouw verandert, maar risicomanagement blijft ongewijzigd'

Van traditionele bouw naar prefabricage, van bierviltje naar BIM, van baksteen naar biobased, van handmatig naar machinaal en digitaal; de bouwwereld verandert in rap tempo. Eén ding is volgens Anchor Insurance niet veranderd: het proces van risicomanagement. "Onze taak als verzekeringsmakelaar is al jaren dezelfde: risico's beheersbaar en inzichtelijk maken voor klanten, groot en klein."

Mandemaat in Assen.

Hegeman: 'We moeten af van het traditionele aannemersdenken'

Een modulair bouwsysteem voor utiliteitsbouw, Delos Modulair: daarmee gaat Hegeman Bouw & Infra de komende tijd de boer op. Het eerste raamcontract volgens dit nieuwe concept is binnen, met het consortium Het Schoolvoorbeeld. Het gaat om de realisatie van ongeveer dertig hoogwaardige, duurzame en flexibele scholen in Amsterdam, in samenwerking met verschillende ketenpartners. ''We moeten af van het traditionele aannemersdenken'', zegt algemeen directeur Willem van der Linde.

Vlnr: Bart Kemper, Niels Schuurman en Corine Jongerman.

Lagemaat: van papieren administratie naar digitale efficiëntie

Lagemaat is een familiebedrijf dat vooroploopt in de sloopbranche. Het was enkele jaren geleden dan ook tijd voor het digitaliseren van bedrijfsprocessen met de software van AFAS en Cleverdesk. Hierdoor heeft Lagemaat de papierstroom enorm verminderd, halen medewerkers snel de juiste informatie naar voren en is de foutgevoeligheid afgenomen.