Kansen vs. risico’s
Praten over kansen binnen uw organisatie, projectteam of met uw opdrachtgever, dat lukt meestal nog wel. Maar bij het praten over risico’s gebruikt men graag de struisvogelaanpak; ‘als we het er niet over hebben, dan is het er ook vast niet’. Helaas voor u houden de media toch wel iedereen op de hoogte. Hierdoor is een risico of falend project echt niet iets wat enkel de concurrent kan overkomen. Bent u nog steeds van mening dat wie het langst zijn risico’s verborgen houdt uiteindelijk wint? Waarom zouden we met elkaar praten over risico’s?
Niet praten…
Het niet praten over risico’s kan een project in gevaar brengen en dat is toch wel het laatste wat we willen. Denk aan te hoge kosten, onrealistische planningen of risico’s die niet te beheersen zijn. Die zijn niet altijd weg te managen! Risicomanagement tools doen wat ze moeten doen, een overzicht bijhouden van de belangrijkst risico’s en kansen. Maar er dan ook nog eens inhoudelijk over doorpraten met de gewenste diepgang en het zoeken naar causale verbanden is een volgende stap die niet altijd genomen wordt.
Ook deze verdieping kan een vertekend beeld opleveren wanneer in de discussie rondom risico’s en kansen de dominante stemmen zich laten horen. Dit betreft meestal de bestuurders en commerciële projectdirecteuren die de visie en opvattingen van de inhoudelijke experts niet op waarde weten te schatten. Hierdoor wordt een goede risicobeheersing en kansenstimulatie niet voldoende gefaciliteerd. In plaats van een risicoanalyse- en beheersing gebaseerd op feiten en ervaring voeren gevoelens of politiek-bestuurlijke voorkeuren de boventoon. En dat kost vaak tijd, geld, frustratie, imagoschade en gedoe achteraf.
In gesprek met elkaar
Wanneer u samen praat over risico’s en uiteraard ook kansen, maakt dit mensen een stuk bewuster. Daaropvolgend zullen zij alerter reageren en risico-beheersmaatregelen veel beter afstemmen met anderen. Dit maakt de risicobeheersing zowel efficiënter als effectiever en draagt sterk bij tot het uiteindelijke succes van het project en de uitvoering.
Daarnaast draagt een goede gezamenlijke inventarisatie door alle betrokkenen sterk bij aan een beter risicomanagement. Zorg er voor dat dit gedaan wordt in een taal die iedereen persoonlijk aanspreekt en doe het met betrokkenen die bereid zijn informatie open en eerlijk te delen. Het is het geheim voor succesvollere projecten en wetenschappelijk bewezen door Dr. Karel de Bakker in zijn promotie onderzoek; ‘Dialogue on Risk’.
Goed risicomanagement
Goed risicomanagement gaat over het delen van elkaars gedachten over risico’s en kansen, er vervolgens met elkaar over praten en deze vertalen naar beheersmaatregelen en het effect daarvan. Zit dat al ingebakken in de cultuur van uw organisatie en het gedrag van u en uw medewerkers? Er is uiteraard tooling beschikbaar die er specifiek op ingericht is om de discussie en het gesprek over risico’s te stimuleren. Communicatief risicomanagement is de sleutel tot succes. En echt niet alleen in projecten. Praten over risico’s helpt ...!
Marco Buijnsters, Business consultant, trainer, coach en auditor projectmanagement bij Balance – Advies, Projecten, Interim
Harry Steenwijk, Business consultant communicatief risicomanagement bij RiskChallenger.
www.riskchallenger.nl www.balance.nl
Cobouw geeft op 29 en 30 november samen met Nyenrode Business Universiteit een tweedaagse Masterclass waarin u alle informatie krijgt om contract- en risicomanagement op de juiste wijze in uw organisatie te implementeren.
Wat leert u in deze masterclass? Haal alle risico's boven tafel, Effectief implementeren van contract- en risicomanagement binnen uw organisatie en Lessons learned en best practices.
Na afloop ontvangt u een deelnamecertificaat van Cobouw en Nyenrode Business Universiteit