Van ontwerp tot uitvoering
Diana van Veldhuizen, de vertaling van C2C naar de praktijk roept veel vragen op. Wij krijgen ze bijna dagelijks voorgelegd. Zijn er al voldoende Cradle to Cradle® materialen beschikbaar in Nederland? Is C2C bouwen duurder dan duurzaam of traditioneel bouwen? Of: Wordt de woning inderdaad 100% Cradle to Cradle? Neen, is het antwoord op die laatste vraag. We hebben het ontwerp doorgemeten met de C2C woningbouwtool - en komen uit op 89%, met de huidige stand van de techniek en materiaalaanbod een ultieme score. En ja, er zijn Cradle to Cradle® materialen beschikbaar in Nederland. Op sommige punten is C2C bouwen duurder dan traditioneel bouwen en op andere punten levert C2C bouwen juist geld op.
Meer informatie over de C2C woning wordt in een presentatie gegeven door Prof. Ir. Jouke Post op 17 april op Building Holland 2012 In de Future Labs geeft Prof. Ir. Jouke Post van XX Architecten op dinsdag 17 april een Booostinglezing “Recht op Wind” de eerste Cradle2Cradle woning van Nederland. BIA Beton zal tijdens de lezing aanwezig zijn en presenteert de BIA ECO Blokken op de stand.
Keuze voor BIA ECO Blokken
Het groene karakter dankt het BIA ECO Blok aan het feit dat het bestaat uit 70% geëxpandeerde kleikorrels. Deze korrels zijn gemaakt van klei dat door een speciale bewerking is uitgezet. In de praktijk komt het erop neer dat er voor 6000 liter grondstof slechts 1000 liter klei nodig is, dit maakt het blok 30% lichter. Bijkomend voordeel is dat de kleikorrel een sterk isolerende waarde heeft. De warmtegeleiding bedraagt 0,49 W/mK, dit heeft direct een positieve invloed om de energiehuishouding. Diana ter Veldhuizen, duurzaamheid gaat over ““doe minder slecht”: dat is eco-efficiënt. C2C gaat uit van “doe meer beter”. Dat is eco-effectief, de BIA ECO Blokken zijn een mooi voorbeeld van het C2C principe.
Ervaring van de verwerker P&F Bouw
De bouw is begin maart gestart en P&F Bouw te Gouda begon direct met het verwerken van de BIA ECO Blokken. In het begin waren de gebroeders van P&F Bouw zeer kritisch over de verwerking en het halen van de 20m2 gemetselde wand per dag, enkele dagen verder wordt er een dagproductie gehaald van 30m2 per dag. Volgens Frans van Leeuwen heeft de hoge productie met de betonstenen te maken met het lage gewicht, de duimgaten voor een snel verwerkingsgemak, het stootvoegloos metselen, gemakkelijk recht te knippen, goed aan trekken van de mortel en de eigenschap van het spijkerbaar beton “een aanzienlijke tijdwinst met het stellen van de metseldraden”
Foto’s van het werk in uitvoering zijn terug te vinden op de website van BIA Beton.