“Het eerste idee voor Mosa Panel ontstond toen we hoorden over de renovaties van de Stroomversnelling. De huizen werden in korte tijd energetisch geüpdatet. Omdat het interieur van veel woningen ook een opfrisbeurt kon gebruiken, werden we uitgedaagd om in dezelfde pas mee te renoveren zodat de overlast voor bewoners tot een minimum beperkt bleef”, vertelt Stijn Rutten, industrieel ontwerper bij Mosa. Snel renoveren én op een traditionele manier de oude tegels verwijderen en nieuwe plaatsen, is echter bijna onmogelijk. De wachttijden voor bijvoorbeeld het uitharden zijn te lang. “Bovendien moeten wanden worden uitgevlakt en bij een frisse look horen natuurlijk ook weggewerkte leidingen. Al deze aspecten leidden ertoe dat we Mosa Panel hebben ontwikkeld. Dit systeem staat voor een nieuwe manier van werken waardoor het bouwproces versnelt, huurderbelangen worden gewaarborgd door minder overlast én bewoners een badkamer krijgen die aan al hun esthetische eisen voldoet.”
In één dag?
Het belang van woningcorporaties bij een snelle renovatie blijkt ook uit de prijsvraag die woningbouwcorporatie Mitros uit Utrecht dit najaar uitschreef. Rutten: “Zij daagt de markt uit om met een concept te komen om in één dag de badkamer volledig te renoveren. Of dat in die ene dag helemaal lukt, inclusief het aanleggen van het leidingwerk en plaatsen van het sanitair, hangt af van veel factoren, maar door Mosa Panel kan de renovatietijd van de vloeren en wanden wel aanzienlijk worden teruggebracht.” Om de prefab tegelpanelen te ontwikkelen, zocht Mosa twee jaar geleden de samenwerking met Wedi voor de vochtwerende bouwplaten en Eurocol voor de tegellijmen. “Het resultaat bestaat uit tegelpanelen die zowel tegen een kale ruwe wand als voor een oude tegelwand kunnen worden geplaatst, die waterdicht zijn en ook de mogelijkheid bieden om leidingen weg te werken zonder te frezen. De panelen plaats je eenvoudig tegen het bestaande tegelwerk van de keuken, toiletruimte of badkamer. Een ontbrekende tegel is daarbij geen probleem. En wil de woningbouwcorporatie dat de natte cel tot bovenaan wordt betegeld, dan kunnen er stroken boven de bestaande tegels worden geplaatst om het diepteverschil te overbruggen.”
Kwaliteit en snelheid
“Met die uitvulstroken worden oneffenheden opvangen en kunnen holle wanden worden gecreëerd om leidingen achter te plaatsen”, legt Rutten uit. “Dat is een ander groot voordeel. Het verleggen van leidingen veroorzaakt bij renovatie veel overlast. Het is tijdrovend en leidt tot stofoverlast en lawaai. En dat is juist wat iedereen bij renovaties tot een minimum wil beperken. Daarnaast vinden bewoners het vaak niet prettig om veel mensen over de vloer te krijgen.” De vraag is echter: hoe eenvoudig zijn de tegelpanelen te verwerken? Rutten: “Met name naar dat aspect kijken we zorgvuldig, want niet alleen woningbouwcorporaties zijn gebaat bij kortere renovatietijden, voor de aannemer geldt hetzelfde. Wij vinden echter wel dat snelheid en kwaliteit hand in hand horen te gaan. Zeker bij tegelwerk, want bij traditioneel tegelwerk zijn de kwaliteit van de tegel en het zetwerk bepalend voor de uitstraling.” Daarom plaatst een tegelrobot de tegels met hoge precisie op de panelen, zodat ze precies op dezelfde afstand zitten én dunne voegen gecreëerd worden. “De voegen van de wand- en vloerpanelen kunnen naadloos op elkaar aansluiten. En – omdat iedere ruimte anders is – leveren we ook speciale hoekpanelen en kunnen panelen eenvoudig op maat worden gemaakt. Voor de douchevloer is een speciaal paneel leverbaar dat op afschot kan worden gelegd.”
Individuele inrichting
Mosa Panel is leverbaar in een koel en een warm tegelprogramma. Ieder programma bestaat uit drie kleuren: een basiskleur voor de wand, een accentkleur voor de wand en een basiskleur voor de vloer. Accessoires kunnen op het tegelwerk worden aangebracht. “Maar op het paneel kunnen ook bijvoorbeeld wandzitjes, beugels en wastafels worden bevestigd. Een aantal van deze verwerkingsmethoden tonen we tijdens onze roadshow. En om al deze praktische oplossingen in de vingers te krijgen is het mogelijk een opleiding te volgen waarbij men wordt opgeleid tot co-maker van Mosa Panel.”