nieuws

Zuid-Holland lost Noord-Holland af als grootste woningbouwprovincie

woningbouw 857

Zuid-Holland lost Noord-Holland af als grootste woningbouwprovincie
De schilderswijk in Den Haag. Foto: Robin Utrecht

Woningbouwers leverden in de eerste zeven maanden bijna 40.000 nieuwbouwwoningen op in heel Nederland, dat is 8 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. In Zuid-Holland wordt het meeste gebouwd.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS. In Zuid-Holland werden in de eerste zeven maanden van het jaar 8.600 nieuwbouwwoningen opgeleverd, ruim 2.500 (41 procent) meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

In Noord-Holland viel de woningbouw terug van 7.900 naar 7.000 nieuwbouwwoningen. Dat heeft grotendeels met Amsterdam te maken. In de hoofdstad daalde de woningbouwproductie met 30 procent. In de eerste zeven maanden van 2018 werden ruim 4.300 opgeleverd in de hoofdstad. Tot en met juli van dit jaar werden 3.000 nieuwbouwwoningen geteld.

Behalve in Noord-Holland daalde woningbouwproductie ook in Groningen, Flevoland en Limburg. In de rest van de provincies steeg het aantal opgeleverde woningen.

Den Haag groeit snel

In Zuid-Holland werden tot en met juli vooral veel woningen opgeleverd in Den Haag (986 nieuwbouwwoningen, een groei van 83%), Leiden (534, +37%), Pijnacker-Nootdorp (265, +16%) en Lansingerland (218, +93%).

De cijfers van het CBS zijn voorlopig. Het kan zijn dat gemeenten achter liggen met het verwerken van de gegevens over woningbouwprojecten.


Correctie: In een eerdere versie van dit artikel, gepubliceerd op 26 augustus, kwam Gelderland uit de bus als grootste bouwprovincie. Dat blijkt onjuist. Door een fout bij de berekening werden per abuis bij enkele provincies te weinig nieuwbouwwoningen geteld.

Reageer op dit artikel