nieuws

Gemeente weerspreekt stikstofprobleem ontwikkelaar: ‘Vreemd verhaal’

woningbouw 1173

Gemeente weerspreekt stikstofprobleem ontwikkelaar: ‘Vreemd verhaal’

Het woningbouwproject Stiereveld in Watergang loopt helemaal geen vertraging op door de recente stikstofuitspraak van de Raad van State, dit stelt projectleider Gerald Roerdinkveldboom van gemeente Waterland. “Een vergunning kan gewoon aangevraagd worden.”

Opdrachtgever van het project, Krämer Planontwikkeling, stelde eerder deze week in Cobouw en in het Noordhollands Dagblad dat de bouw van negentien woningen in Watergang in de problemen is gekomen door de uitspraak van de Raad van State. Honderden projecten door heel Nederland lopen hier mogelijk vertraging door op, omdat bestemmingsplannen opnieuw tegen het licht moeten worden gehouden. Volgens directeur Peter van Essen is Stiereveld een van die projecten die hierdoor de dupe is.

‘Bestemmingsplan is al onherroepelijk verklaard’

Volgens Roerdinkveldboom die zich met diverse woningbouwprojecten in de gemeente bezighoudt, is dit onzin. “Het bestemmingsplan, waar de stikstofwaarden al in zijn onderzocht, is voor dit project al onherroepelijk verklaard. Dat betekent dat het niet meer open staat voor bezwaar en wij als gemeente verplicht de vergunning binnen acht weken moeten afgeven. Wij kunnen dit project helemaal niet stilleggen. Wij wachten met smart op zijn vergunningsaanvraag, want net als in de rest van het land is de woningnood in onze gemeente ook hoog.”

Er was wel even sprake van een risico bij dit project, geeft de projectleider toe, omdat de plek waar de woningen komen, omringd wordt door natura- 2000 gebieden. “Maar al snel bleek dat dit project niet in de problemen komt, omdat op 10 mei het bestemmingsplan onherroepelijk is verklaard. De uitspraak van de Raad van State was op 29 mei. Het is vreemd om te concluderen dat het project hierdoor is stilgelegd. Wij vragen ons af waar hij dit vandaan haalt.”

Ander groot project loopt wel risico

Er is wel een ander project in de gemeente dat risico op vertraging oploopt: Galgeriet in Monnickendam, waar 600 à 700 woningen worden gebouwd. “Hier moeten we extra onderzoek naar gaan doen. Hoe lang er daar sprake is van vertraging, dat kan ik nog niet zeggen. Dat hangt van veel zaken af.”

Verder is de gemeente-net als in de rest van Nederland gebeurt- bezig met een inventarisatie van projecten die door de stikstofuitspraak in de problemen kunnen komen. Tot nu toe lijkt het erop dat het meevalt voor Waterland. “Er lopen hier geen grote infrastructurele projecten die vertraging kunnen oplopen. Er zijn verder wel woningbouwprojecten in de voorbereiding die met de uitspraak te maken krijgen. Maar omdat daar nog geen bestemmingsplan is opgesteld, kun je er vooraf al rekening mee houden. Er is misschien extra onderzoek nodig en andere calculatiemethoden, maar we verwachten geen vertragingen”, aldus de projectleider.

Directeur Peter van Essen van Krämer Plantontwikkeling laat weten blij te zijn met de reactie van de gemeente. “Dat is mooi nieuws”, zegt hij als Cobouw hem belt. “Wij hadden externe adviseurs ingeschakeld en die kwamen hiermee. Als wij de vergunning gewoon binnen acht weken krijgen, ben ik daar erg blij mee.”

 

Reageer op dit artikel