nieuws

CBS: aantal vergunde nieuwbouwwoningen neemt wederom af

woningbouw 502

CBS: aantal vergunde nieuwbouwwoningen neemt wederom af

Woningbouwers moeten vrezen voor een dalende bouwproductie. De aantal afgegeven vergunningen voor nieuwbouwwoningen daalde in het tweede kwartaal ten opzichte van dezelfde periode in 2018 met 14 procent.

Dit meldt het CBS op basis van nieuwe kwartaalcijfers over de bouw. In het tweede kwartaal van 2019 werd voor 12.800 nieuwbouwwoningen een vergunning verleend, het laagste aantal in drie jaar tijd. Ook in het eerste kwartaal was het aantal vergunde nieuwbouwwoningen lager dan een jaar eerder.

De vergunde bouwsom voor nieuwbouw en verbouwingen van woningen lag in het tweede kwartaal van 2019 bijna 14 procent lager dan dezelfde periode een jaar eerder.

Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen is een vroege indicator voor de hoeveelheid woningen die in de nabije toekomst gebouwd worden. Woningtransformaties (het omzetten van niet-woningen, zoals kantoren, in woningen) zijn niet in deze cijfers opgenomen. De gemiddelde doorlooptijd vanaf de vergunningverlening is circa twee jaar.

15 procent minder euro’s in de pijplijn voor b&u-bouwers

De klad lijkt niet alleen in de woningbouw te zitten. De totale bouwkosten van afgegeven vergunningen voor het bouwen en verbouwen van woningen en bedrijfsgebouwen waren in het tweede kwartaal 2019 met 3,8 miljard euro bijna 15 procent lager dan in het tweede kwartaal van 2018.

De bouwproductie ondervindt op dit moment nog weinig hinder van de afname van bouwvergunningen, al hangt dat sterk af van in welke deelbranche een bedrijf actief is. De omzet van de bouw was in het tweede kwartaal van 2019 7,9 procent hoger vergeleken met een jaar eerder.

Gww-bedrijven: omzet omlaag voor het eerst in 2,5 jaar

Bedrijven in de grond-, water- en wegenbouw zetten in het tweede kwartaal 0,7 procent minder om dan in hetzelfde kwartaal van 2018. Het was voor het eerst in 2,5 jaar tijd dat de kwartaalomzet van deze bedrijven lager was dan een jaar eerder. Bij middelgrote bedrijven met 10 tot 100 werkzame personen daalde de omzet met 6,6 procent het sterkst. Wel ligt het omzetniveau van de gehele grond-, water- en wegenbouw nog bijna 15 procent boven dat van voor de crisis.

Bedrijven in de burgerlijke en utiliteitsbouw deden het beduidend beter in het tweede kwartaal. Zij zetten 10,9 procent meer om dan een jaar eerder. Ook bij de overige gespecialiseerde bouwbedrijven, zoals installatiebedrijven en afwerkingsbedrijven was de omzet hoger. Zij zetten in het tweede kwartaal 8,9 procent meer om dan in hetzelfde kwartaal van 2018.

17 procent meer faillissementen

In het tweede kwartaal zijn 110 faillissementen uitgesproken in de bouw, 17 procent meer dan een jaar eerder. De afgelopen vier kwartalen steeg het aantal faillissementen in de bouw.

Het ondernemersvertrouwen in de bouw is aan het begin van het derde kwartaal van 2019 gedaald ten opzichte van een kwartaal eerder, van 27,8 naar 20,6. Nog steeds zijn ondernemers overwegend positief gestemd. In de voorgaande elf kwartalen waren ondernemers in de bouw onafgebroken het meest positief gestemd van alle bedrijfstakken. Door de daling is het ondernemersvertrouwen in de bedrijfstak informatie en communicatie nu hoger dan in de bouwnijverheid.

Reageer op dit artikel