nieuws

Waarborgfonds mogelijk niet genoeg geld voor extra verliezen Vestia

woningbouw 917

Waarborgfonds mogelijk niet genoeg geld voor extra verliezen Vestia

De problemen rondom de financiële situatie van Vestia blijven door etteren. In een nieuw rapport slaat de Autoriteit Woningcorporaties alarm over de financiële buffers van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW). Het fonds heeft mogelijk niet genoeg geld om de extra verliezen van Vestia op te vangen.

Dat betekent dat corporaties hun portemonnee moeten trekken om Vestia niet failliet te laten gaan. De Rotterdamse oud-wethouder Hamit Karakus zei begin deze maand ook al dat Vestia financieel nog niet volledig hersteld is. Hij stelde dat minister Ollongren financieel over de brug moet komen om de crisis bij Vestia op te lossen.

Ollongren: ‘het vormt een risico’

In een reactie op het rapport van de Autoriteit Woningcorporaties laat minister Ollongren weten zich bewust te zijn van de problemen bij Vestia. “De Aw constateert terecht dat de grote schuldenlast van Vestia een belangrijk risico vormt voor het WSW en daarmee ook voor het Rijk en gemeenten als achtervang”, schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer.

Het is volgens Ollongren daarom goed dat WSW een nadere analyse heeft gedaan op de beleidswaarde van Vestia. “Op basis daarvan oordeelt het WSW dat de financiële risico’s voor de komende jaren beperkt en beheersbaar zijn. Er is daarmee volgens het WSW geen aanleiding om aan te nemen dat er op korte termijn een aanspraak zal zijn inzake Vestia mede gegeven de liquiditeitspositie van Vestia.”

Noodklok

Het Vestia-bestuur luidt al ruim een jaar de noodklok. Ze vinden het “niet acceptabel” dat Vestia langer dan tien jaar een saneringscorporatie is vanwege “blijvende druk op huurders en gemeenten”.

Op dit moment werkt Vestia aan een verbeterplan. Dat wordt in oktober verwacht. Dan moet ook duidelijk worden of de corporatie extra geld gaat vragen.

Reageer op dit artikel