nieuws

Ontwikkelaar baalt van vertraging door stikstofellende: ‘We zijn niet in hoera-stemming’

woningbouw 2072

Ontwikkelaar baalt van vertraging door stikstofellende: ‘We zijn niet in hoera-stemming’

Ruim achttien jaar is Kramer Plantontwikkeling bezig met de bouw van negentien woningen in Watergang. Eindelijk zat er schot in de zaak, maar nu dreigt opnieuw vertraging. De oorzaak? De stikstofproblematiek. Directeur Peter van Essen baalt. “Als er niets gebeurt komen we in een nieuwe bouwcrisis.”

Net als honderden andere projecten door het hele land, is het project de dupe van de recente uitspraak van de Raad van State. Die oordeelde dat het zogeheten Programma Aanpak Stikstof (PAS), dat aan de basis ligt van tal van vergunningen, in strijd is met Europese regels. Dat betekent dat projecten rondom natura 2000-gebieden, opnieuw tegen het licht moeten worden gehouden.

Vraag wanneer omgevingsvergunning komt

Het project genaamd Stiereveld ligt omringd door meerdere van die beschermde natuurgebieden en dus krijgt Krämer Plantontwikkeling niet zomaar meer een vergunning. “Een bestemmingsplan hebben we al, het is vooral de vraag of en wanneer we een omgevingsvergunning krijgen. Dit hangt af wat er gaat gebeuren rondom de stikstofproblematiek”, legt Van Essen uit.

Hoe lang het wachten is, is nog een ‘groot vraagteken’ voor de ontwikkelaar. Eigenlijk zou het project in het eerste kwartaal van 2020 starten, maar of dat gehaald wordt, is nu sterk de vraag. “Het kan een week uitstel worden, maar ook maanden. Of we hier iets aan kunnen doen? Nee, alleen wachten.”

‘Die paar weken extra kunnen er ook wel bij’

Extra balen is het voor de directeur, omdat hij al zo lang met het project bezig is. Onder andere protesten in de buurt zorgden ervoor dat hij meer dan tien jaar moest wachten, voordat er schot in de zaak kwam. Nu is er eindelijk een bestemmingsplan en dreigt opnieuw vertraging. “Die paar weken uitstel kunnen er nu ook nog wel bij”, zegt hij nuchter.

Toch is de directeur absoluut niet blij met de nieuwe problemen. Want niet alleen betekent de uitspraak van de rechter hoogstwaarschijnlijk vertraging, ook komen er extra kosten op het bordje van de ontwikkelaar. “Onderzoekskosten, vertragingskosten. Nee, we zijn hierdoor ook zeker niet in een hoera-stemming. Maar we zijn niet de enige. Er zijn honderden projecten in Nederland die hiermee te maken hebben.”

‘Noodwet is hard nodig’

Een noodwet, waar NEPROM al eerder voor pleitte, is volgens de directeur hard nodig. “De woningnood is al zo hoog en door dit soort grappen en grollen schiet de bouw niet op. De regering moet toch iets gaan verzinnen, want je kunt moeilijk honderden bouwprojecten stilleggen. Dan ontstaat er een bouwcrisis en daar zitten we niet op te wachten”, aldus Van Essen.

De gemeente was niet bereikbaar voor commentaar.

Reageer op dit artikel