nieuws

Jan Snel levert 300 tijdelijke woningen aan Eindhoven

woningbouw 1147

Jan Snel levert 300 tijdelijke woningen aan Eindhoven
Woningen van Jan Snel bij Amsterdam Sloterdijk. Foto: Cojan van Toor

Jan Snel gaat 300 tijdelijke woningen leveren aan studentenhuisvester Vestide, onderdeel van Woonbedrijf. De corporatie wil het snel groeiende aantal studenten huisvesten.

Eindhoven is zeer in trek bij studenten. De Eindhovense onderwijsinstellingen verwachten tot 2023 een groei van ruim 6.000 studenten.

Vestide wil de woningen voor 15 jaar vlakbij de Berenkuil, op de hoek van de Insulindelaan en de Eisenhowerlaan in Eindhoven plaatsen. Als alles volgens plan verloopt, zijn de eerste woningen eind oktober 2019 klaar. Begin december levert de Jan Snel de laatste woningen op.

Vestide zocht een aannemer die snel kan leveren. Er is gekozen voor verplaatsbare prefabwoningen die gebouwd worden in de fabriek van Jan Snel in Montfort. De woningen hebben een betonnen vloer met een stalen draagconstructie. De wandbekleding is van hout. Op de bouwlocatie worden ze op elkaar gestapeld.

Tweede leven voor woningen na 15 jaar

De woningen zijn bestemd voor internationale studenten die studeren aan de Fontys Hogescholen of aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Door deze extra woningen maken ook reguliere studenten meer kans om een studentenwoning te huren in Eindhoven. De kale huurprijs is ongeveer 400 euro per maand. De studio’s zijn 3 bij 6 meter (18m2) en hebben een eigen keuken en badkamer met toilet. Ze zijn niet aangesloten op gas; de verwarming en warmwatervoorziening is elektrisch. Er komen ook zonnepanelen op.

De studio’s zijn verdeeld over 4 bouwblokken van 4 verdiepingen (3 bouwblokken van 78 woningen en 1 blok met 66 woningen). Er is geen lift aanwezig, dat houdt de woningen betaalbaar (minder servicekosten). Er komen ook gemeenschappelijke voorzieningen, zoals een wasmachineruimte en een ontmoetingsruimte. Op het terrein komen 16 parkeerplaatsen en een fietsenstalling voor circa 400 fietsen..

De studentenwoningen blijven voor een periode van 15 jaar op het terrein staan. Daarna zoekt Woonbedrijf naar een nieuwe locatie om de units te plaatsen. Daar krijgen ze dan een tweede leven.

Woondeal Eindhoven: 3.000 nieuwbouwwoningen per jaar

Eindhoven heeft in maart met minister Ollongren in een woondeal afgesproken dat de komende zes jaar gemiddeld drieduizend woningen per jaar gebouwd worden. Dit jaar wil de gemeente duizend tijdelijke woningen plaatsen.

In totaal moeten er in Eindhoven tot 2024 zo’n 27.000 woningen bijkomen. Dit komt in Eindhoven neer op een forse versnelling van de jaarlijkse woningbouwproductie. Afgelopen jaar werden er volgens het CBS ruim 1.200 woningen gebouwd.

Minister Ollongren plaveide een paar maanden geleden de weg voor verplaatsbare woningen. Zo wordt het mogelijk om tijdelijke woningen 15 jaar ergens neer te zetten in plaats van 10 jaar.

Vorig jaar werden er in Nederland drieduizend tijdelijke woningen gebouwd. Dit jaar komen er ongeveer evenveel bij. Het zijn nog niet de 15.000 tijdelijke of flexibele woningen per jaar waar de Tweede Kamer om gevraagd heeft.

De Groot Vroomshoop bouwt tijdelijke, circulaire woningen

De Groot Vroomshoop bouwt tijdelijke, circulaire woningen

Reageer op dit artikel