nieuws

Huis van de toekomst krijgt plekje op Uithof: ‘Woning is nooit af’

woningbouw 796

Huis van de toekomst krijgt plekje op Uithof: ‘Woning is nooit af’

Van Nederland ging hij naar Amerika en inmiddels is hij weer terug: het huis van de toekomst. De woning die de publieksprijs won op de Solar Decathlon in 2017 heeft een vast plekje gekregen op de Uithof in Utrecht. “Een nieuw studententeam kan er in oefenen.”

Harold van Faassen, een van de grondleggers van het huis van de toekomst.

Modulair, circulair én zelfvoorzienend. Toen het studententeam van de Hogeschool Utrecht twee jaar geleden het huis van de toekomst bedacht, was die combinatie in de praktijk nog ondenkbaar. Inmiddels zijn steeds meer partijen hiermee bezig.

Toch is het huis twee jaar later nog steeds ‘high tech’, vertelt Harold van Faassen, een van de studenten achter het concept die inmiddels een vaste baan heeft gevonden bij Schneider Electric. “Het huis zit vol met sensoren. We kunnen precies meten wat de huidige situatie en prestaties zijn van de woning.”

Allereerst: waarom hebben jullie een ‘huis van de toekomst’ ontworpen?
“Een aantal studenten wilde de uitdaging aangaan om mee te doen aan een internationale duurzaamheidswedstrijd in de bouwsector, De Solar Decathlon in Denver, Amerika. De uitdaging was een betaalbaar en duurzaam huis van de toekomst te ontwerpen.

Jullie hebben het huis circulair, modulair en zelfvoorzienend gemaakt. Wat nog meer?
“De woning heeft een goed binnenklimaat. Ook zitten er andere innovaties in, zoals isolatie van recyclede krantenartikelen in de wand. Het huis zit verder vol met sensoren, zodat we alle veranderingen in het huis kunnen meten en de data aan onderzoek kunnen koppelen.”

Wat maakt dat zo toekomstbestendig?
“Vooral de combinatie van alles is uniek. Nog steeds trouwens. Er zijn wel circulaire woningen, of huizen die modulair opgezet zijn, maar de combinatie met zelfvoorzienend zie je niet vaak.”

Het huis heeft nu een plekje gekregen op de Uithof in Utrecht. Maar als de woning zo toekomstbestendig is, waarom wordt het dan niet overal gebouwd?
“Dat gaat wel gebeuren. Twee studenten van het oude team zijn een bedrijf gestart en zijn van plan om op termijn hier een echt huis van te bouwen. Ze halen de beste zaken eruit en de systemen die niet goed werken komen hier niet in. Natuurlijk is het niet mogelijk om het huis meteen overal neer te zetten.”

Dus niet alles wat jullie hebben bedacht werkt goed. Wat niet?
“Tijdens de bouwfase hebben we gemerkt dat we niet genoeg tijd hadden om op softwareniveau alles goed in elkaar te knopen, dus de wedstrijd begonnen we met wat mankementen. Dat willen we nu, in Utrecht, beter doen. Ook zitten er veel sensoren in die prijzig en zeer geavanceerd zijn, niet al die sensoren zijn nodig voor de gemiddelde woning.”

Het huis wordt straks gebruikt als proeftuin voor nieuwe studenten, hoe zit dat?
“Klopt. In 2020 gaat er een nieuw studententeam mee doen aan de Solar Decathlon in Washington. Zij kunnen ons huis gebruiken om hun innovaties te testen en monitoren. Vooral doordat alles in het huis gemeten wordt, is dat erg handig. Bedrijven kunnen trouwens ook altijd nieuwe technieken aan het huis toevoegen. Een huis is nooit helemaal af.”

Waar denk je dan aan?
“Het huis is niet helemaal energieneutraal, bijvoorbeeld. Ik weet zeker dat ie dat wel kan worden. Daar kunnen de nieuwe studenten mee verder gaan. Wat wel belangrijk is om hen mee te geven is dat iets wat je op een ontwerptafel bedenkt nooit de ideale situatie hoeft te zijn. Er kan altijd nog wat verbeterd worden aan een gebouw.”

Harold van Faassen
Harold van Faassen is een van de studenten die in 2017 meewerkte aan het Huis van de Toekomst. Het studententeam van de Hogeschool Utrecht waar hij deel van uitmaakte, won met het ontwerp de publieksprijs op de Solar Decathlon in 2017. Faassen was vooral betrokken bij het elektrotechnische ontwerp. Hij heeft er een baan aan over gehouden bij Schneider Electric, specialist in energiemanagement en automatisering.

Dus eigenlijk is deze woning niet hét huis van de toekomst?
“In 2017 noemden we het zo, nu zien we het meer als onderzoekshuis. Nog steeds zitten er erg unieke aspecten in, maar sommige innovaties zijn inmiddels normaal geworden. Het gaat ook zo hard met nieuwe ontwikkelingen. Het huis is zo ontworpen dat het mee kan groeien, dus in die zin is het wel een huis van de toekomst.”

En voor jou betekent dit project ook een mooie toekomst. Jij hebt hier een baan overgehouden bij Schneider Electric, toch?
“Klopt. Schneider Electric was een van onze partners en zo ben ik met het bedrijf in contact gekomen. Als engineer in een technisch team mag ik nu adviseren en meewerken aan gave projecten, van woningbouw tot grote kantoorpanden.”

Denk je dat jullie ideeën in de toekomst in echte huizen worden gebruikt?
“Ja, dat denk ik wel. Bouwbedrijven zijn er al mee bezig, met circulair bouwen, materialenpaspoorten, met modulair en energieneutraal. Verder denk ik dat woningen in de toekomst steeds meer data gedreven worden en systemen makkelijker geïmplementeerd, geconfigureerd en hergebruikt kunnen worden. Door deze ontwikkelingen kunnen systemen op woning niveau en later op wijk niveau steeds slimmer en duurzamer ingericht worden.’’


 

BID logoWilt u meer weten over industrialisering en digitalisering in de bouw?
Bezoek dan BID (Building Industrialization & Digital transformation) op 3 en 4 december in de Jaarbeurs in Utrecht.
Meer informatie>>

Reageer op dit artikel