nieuws

Bouwbedrijf Noordersluis failliet – stijgende bouwkosten en uitgestelde projecten oorzaak

woningbouw 11406

Bouwbedrijf Noordersluis failliet – stijgende bouwkosten en uitgestelde projecten oorzaak

Bouwbedrijf Noordersluis uit Lelystad is failliet. Stijgende bouwkosten, tegenvallende woningverkopen en uitgestelde projecten zijn de oorzaak.

Dat meldt het bedrijf op zijn LinkedIn-pagina. De rechtbank Midden-Nederland heeft het faillissement dinsdagmiddag uitgesproken. “Het doet ons heel veel verdriet dat dit gebeurt”, schrijft het bedrijf van algemeen directeur en eigenaar Lammert Boeve (67).

Maandag werd het personeel al naar huis gestuurd en de bouwplaatsen gesloten, signaleerde omroep Flevoland. De website van het familiebedrijf ging maandagmiddag offline. Telefonisch was het bedrijf ook niet bereikbaar. “Wegens bedrijfsomstandigheden zijn we niet bereikbaar”, zei de automatische telefoonbeantwoorder.

Een onderaannemer die anoniem wil blijven zegt dat maandag iedereen op een lopend project in Almere van de bouwplaats werd gehaald. Vervolgens werd het hek gesloten. Wat er aan de hand was, werd niet gezegd.

Jarenlang ingeteerd op reserves

Noordersluis werd in in 1984 opgericht door echtpaar Lammert en Gerrie Boeve. De woning- en utiliteitsbouwer ging gebukt onder de steeds sterker wordende economische schommelingen van de laatste vijftien jaar, legt het familiebedrijf uit. “Het bouwbedrijf heeft het jarenlang kunnen volhouden door in te teren op reserves. We hebben, ook bij wind tegen, altijd geprobeerd door te gaan, mensen in dienst te houden en te blijven investeren. De combinatie van stijgende prijzen in de bouw, uitblijvende verkopen en het uitstellen van startende projecten hebben nu gemaakt dat we kopje onder gaan.’’

Bouwbedrijf Noordersluis failliet

Bouwbedrijf Noordersluis failliet

De klap komt hard aan. “We hebben gehoopt dat dit onze mensen, leveranciers, onderaannemers en opdrachtgevers bespaard zou blijven’’, aldus de familie. “We hebben altijd geprobeerd om onze afspraken na te komen. Nu kunnen we er niet meer voor ze zijn. Dat raakt misschien nog wel het meest.’’

Woningcorporatie Dudok Wonen meldde dinsdagmiddag al dat Noordersluis failliet was. Projectontwikkelaar ReadyforLiving werd maandag door Noordersluis gebeld over de financiële problemen. Noordersluis heeft recent woningen voor ReadyforLiving opgeleverd en was in onderhandeling over een nieuw project met de bouwer uit Lelystad.

8,6 miljoen euro schuld

Zeeman Vastgoed, opdrachtgever van het project Buitengewoon Almere, hield zich dinsdagmorgen nog op de vlakte. “We hebben geen berichten ontvangen over bouwvakkers die zijn gestopt. Maar wij zitten in Hoorn en het project is in Almere. Dus we zien niet alles.”

Noordersluis Bouwgroep behaalde vorig jaar een nettowinst van 280.000 euro met 44 werknemers (9 cao, 35 uta). Het bouwbedrijf had eind 2018 voor 8,6 miljoen euro aan kortlopende schulden.

Aannemers in de rij

Aannemers in de rij

Noordersluis leverde recent het woningproject Bensdorp met veertig woningen op in Bussum voor woningcorporatie Dudok Wonen. In Purmerend lukte het Noordersluis ook nog net om voor woningcorporatie Intermaris een wooncompex af te ronden. Eind juni werden 66 huurappartementen in de wijk Weidevenne opgeleverd.

In Lelystad bleek Noordersluis wel midden in de bouw steken. In het centrum van Lelystad was het bouwbedrijf bezig met een apartementencomplex (De Hanzegraaf) met 45 woningen. Dat gebouw zou zes hoog worden; Noordersluis was gevorderd tot de eerste verdieping.

Donderslag bij heldere hemel

Verschillende bronnen zeggen dat de bouwstop bij de Noordersluis-projecten zich maandag als een donderslag bij heldere hemel aandiende. Volgens de onderaannemer leek er niets aan de hand met Noordersluis. “Er werd tot vorige week stipt op tijd betaald. We hadden niet het gevoel dat er wat aan de hand was.” Hij denkt dat Noordersluis misschien te snel gegroeid is. De omzet lag in 2018 rond de 30 miljoen euro, 38 procent hoger dan in 2017.

 

Reageer op dit artikel