nieuws

Woondeal Utrecht rond: locaties voor minstens 37.000 woningen gezocht

woningbouw 551

Woondeal Utrecht rond: locaties voor minstens 37.000 woningen gezocht

Minister Ollongren heeft een woondeal afgesloten met de provincie Utrecht en 16 Utrechtse gemeenten om samen de woningbouwproductie te versnellen, de betaalbaarheid te vergroten en excessen op de woningmarkt aan te pakken. 

Het is na de woondeals met de gemeente Groningen, de regio Eindhoven en de Zuidelijke Randstad, de vierde woondeal die zij sluit. Voor pilots en het opstarten van het samenwerkingsverband trekt de minister 2 miljoen euro uit.

De regio Utrecht is één van de regio’s met de grootste druk op de woningmarkt. In de periode tot 2025 is er voor de geplande 67.000 woningen genoeg plancapaciteit (bouwgrond) beschikbaar, maar voor de periode tot 2040 zullen er nog voor 37.000 tot 54.000 woningen locaties gevonden moeten worden.

Versnellingslocaties goed voor 31.000 woningen

De woondeal bevat een overzicht van locaties waar de overheden zich gezamenlijk inzetten om de bouw te versnellen. Opgeteld hebben deze versnellingslocaties een capaciteit van 31.000 woningen. Dat is al ongeveer 30 procent van de regionale behoefte tot 2040.

Voorbeelden van versnellingslocaties zijn de Merwedekanaalzone in Utrecht, Middelland in Woerden en Rijnhuizen in Nieuwegein. Voor de locatie Middelland in Woerden stelt de minister 500.000 euro beschikbaar om de gebiedsontwikkeling te versnellen en de opgedane ervaringen met een zogenaamd gebiedsfonds breder te laten delen.

Reageer op dit artikel