nieuws

Vorm koopt groot metselbedrijf: ‘Om efficiënter te werken en faalkosten te verminderen’

woningbouw 2876

Vorm koopt groot metselbedrijf: ‘Om efficiënter te werken en faalkosten te verminderen’

Bouwende ontwikkelaar Vorm heeft metselbedrijf Van Rooijen-Balk overgenomen. Met de overname wil Vorm efficiënter werken en de faalkosten verminderen.

Van Rooijen-Balk behaalde vorig jaar een omzet van 29 miljoen euro en heeft honderd werknemers. De oude eigenaren, Kees en Lenie van Rooijen naderden de pensioengerechtigde leeftijd en hadden geen opvolger. Voor Vorm past de overname in haar gedachte over ketenintegratie, “waarbij door een nauwere samenwerking in de bouwketen efficiencyvoordelen behaald worden, faalkosten verminderen en onnodige overheadkosten geëlimineerd worden”, meldt een gezamenlijk persbericht.

Het 38 jaar oude bouwbedrijf Van Rooijen-Balk uit IJsselstein is in de kern een metselbedrijf, zegt de huidige directeur Leo de Lange. Van de honderd werknemers zijn er tachtig metselaars. Daarnaast maakt het bedrijf gebruik van 25 tot 75 flexibele krachten, waaronder veel Polen, Litouwers en Letten die via partnerbedrijven worden ingezet. Over de kwaliteit van de flexkrachten is het bedrijf heel tevreden. “We staan er voor open om een deel van hen een vaste baan te geven”, zegt De Lange.

Geen metselrobots maken

Financieel was er geen reden om Van Rooijen-Balk te verkopen. “Dat speelde absoluut geen rol”, zegt De Lange. “De financiële positie van het bedrijf is heel goed. We zijn redelijk zonder kleerscheuren door de crisis gekomen. Er is alleen een kleine reorganisatie geweest. De belangrijkste reden voor de verkoop is dat de continuïteit gewaarborgd blijft.”

Het metselbedrijf zal afzonderlijke plaats binnen Vorm Holding krijgen en houden. Het kantoor, de werkplaats en de materieeldienst blijven in IJsselstein. Leo de Lange blijft directeur. Het bedrijf zal op dezelfde manier blijven werken, zegt De Lange. “Natuurlijk zullen er dingen gaan veranderen. Maar het is niet zo dat we metselrobots gaan maken.”

De Lange wil benadrukken dat Van Rooijen-Balk voor de huidige opdrachtgevers blijft werken en niet exclusief voor Vorm gaat gaan metselen. “Voor opdrachtgevers verandert er niets.” Het bedrijf is actief in woning- en utiliteitsbouw maar doet ook onderhoud en renovatie. “We zijn een goede speler op de markt.”

Vorm wil 50 procent sneller en 20 procent goedkoper worden

Vorm kondigde in mei al aan samenwerkingen aan te gaan met maakbedrijven. “De beschikbaarheid van metselaars, timmerlieden, installateurs, stukadoors en tegelzetters domineert de komende jaren de markt”, motiveerde het bedrijf de plannen.

Vorm gaat zich de komende jaren meer toeleggen op betaalbare woningen, mede omdat de afzet van duurdere woningen opdroogt. Betaalbare woningen maken, betekent efficiënter werken. Vorm heeft zich ten doel gesteld 50 procent sneller en 20 procent goedkoper te bouwen.

De huidige manier van bouwen leidt tot stroperig processen en het zoeken naar kostenoptimalisaties, waardoor overheadkosten en faalkosten aan de orde van de dag zijn, aldus het bedrijf. Vorm schatte vorig maand zelf 10 miljoen euro faalkosten te hebben gemaakt vorig jaar. “En dan zijn we waarschijnlijk nog voorzichtig.”

Hoofdaannemers azen op metselbedrijven

Vorm is niet de enige hoofdaannemer die een eigen metselbedrijf koopt. September vorig jaar kocht Heijmans het metselbedrijf Brabotech om zich te verzekeren van voldoende productiecapaciteit. Tijdens de crisis startte HSB door met de metselaars van het failliete Deurwaarder. Behalve metselaars haalde HSB toen ook opdrachten van de gefailleerde binnen.

Vorm maakt omslag naar betaalbare woningen

Vorm maakt omslag naar betaalbare woningen

Waarom de gepassioneerde metselbaas Ronnie Buijnsters zijn bedrijf aan het grote Heijmans verkocht

Waarom de gepassioneerde metselbaas Ronnie Buijnsters zijn bedrijf aan het grote Heijmans verkocht

Reageer op dit artikel