nieuws

HSB broedt op kleine, circulaire woningen voor eenpersoonshuishoudens

woningbouw 1369

HSB broedt op kleine, circulaire woningen voor eenpersoonshuishoudens
André Vos van HSB in Volendam: Foto: Eran Oppenheimer

HSB denkt er sterk over na om kleine, circulaire woningen te maken. Geen tiny houses, maar betaalbare huizen voor eenpersoonshuishoudens.

Dat zegt André Vos, algemeen directeur van de Volendamse bouwer. Hoe de plannen er precies uitzien wil hij nog niet vertellen. “Een kant-en-klare oplossing hebben we nog niet, maar we kijken er wel naar. Dat er iets gaat veranderen is duidelijk.”

Volgens hem moeten woningbouwers een antwoord bedenken op  de woningvraag van de groeiende groep eenpersoonshuishoudens, die vaak liever huren dan kopen. Gaat HSB woningen verhuren? “We sluiten niets uit.”

HSB, een van de grootste woningbouwers van Nederland, bouwt nu voornamelijk eengezinswoningen en appartementen. Vorig jaar leverde het bedrijf 787 nieuwbouwwoningen op en werden 214 woningen verkocht. Het bedrijf heeft een “goed gevulde” orderportefeuille. De omzet (productie) daalde met 5 procent naar 148 miljoen euro, blijkt uit het pas gepubliceerde jaarverslag. De omzet zal in 2019 enigszins stijgen.

Minder omzet in 2018 terwijl de vraag naar woningen zo groot is? “Zoals ik al eerder gezegd heb: we hadden 20 procent meer omzet kunnen halen, maar daar hadden we de mensen niet voor”, reageert Vos. Het gaat de Volendammers niet om omzet, maar om rendement. De nettowinst steeg van 9 naar 9,6 miljoen euro. Aan risico’s, oftewel “gekkigheid” doen ze niet.

Onlangs kondigde Vorm aan zich te richten op betaalbare woningen. De markt voor duurdere woningen zou bijna verzadigd zijn. “Bij HSB zijn we altijd bezig geweest met betaalbare woningen”, zegt Vos. Betaalbaar is volgens hem “200.000 euro plus”. “We hebben alleen in Aalsmeer woningen van tegen de miljoen euro verkocht. Dat waren er maar zes.”

HSB kijkt nauwelijks meer om naar Amsterdam

In de kop van Noord-Holland is het volgens Vos makkelijker om betaalbare woningen te bouwen dan dicht tegen Amsterdam aan. Omdat de grond verder van Amsterdam af goedkoper is. HSB kijkt nauwelijks meer om naar Amsterdam. Daar valt weinig te verdienen. “We bekijken de tenders nog wel, maar meestal zijn ze niet interessant. Er worden schrikbarende bedragen voor betaald.” Voor Amsterdamse corporaties bouwt HSB wel in opdracht.

Dat veel nieuwbouwwoningen in Nederland zo ontzettend duur zijn “is niet goed”, vindt Vos. “Bij mij in het dorp gaat een tussenwoning voor 475.000 weg. Dat zijn natuurlijk veel te hoge prijzen.”

Energiezuinige bouwketen

HSB heeft afgelopen jaar meer geïnvesteerd. In grond? “Nee, in gereedschap. In materieel en nieuwe keten, die voorzien zijn van infraroodverwarming en goede isolatie. We zeggen wel eens: ze hebben het buiten beter dan hier binnen.”

Alle bedrijfsonderdelen van HSB behaalden vorig jaar zwarte cijfers. Het metselbedrijf draait ook prima. “We hebben twaalf tot zestien metselaars opgeleid. Dat is meer dan er uit de schoolbanken komen.” HSB wil de metselschool ook in andere gemeenten in Noord-Holland van de grond krijgen. Mogelijk wordt er ook een in Utrecht gestart. Hoewel steenstrips in opkomst zijn, heeft HSB een heilig geloof dat metselaars altijd nodig blijven. “Wij blijven in ieder geval metselen.”

Reageer op dit artikel